Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Мика Зайкова: Мерките са нищо, но от сърце, те не са финансово обезпечени
Автор: Екип Ruse24.bg 11:54 / 06.06.2022Коментари (0)341
© Нова нюз
"Двата танкера с природен газ са за един месец. Няма гаранции, че България ще има газ, защото няма договори. Ще бъдем затруднени и откъм петрол. В мерките трябваше да има освобождаване на реинвестираната печалба за промяна в технологиите. Реинвестираната печалба да няма данък. Мерките са нищо, но от сърце, те не са финансово обезпечени". Това заяви икономистът Мика Зайкова за "Твоят ден" по NOVA NEWS.

По думите й трябва внимателно да се следи заложения допълнителен дълг от 3 млрд. лева. "Нищо не им пречи да го изхарчат и може да го направят, защото парите за тази година за пенсии не са гарантирани.  От инфлационните мерки имаме увеличение от 587 милиона. Чакаме 1 млрд от Европа по Плана за възстановяване. За пенсиите ни трябват 1,378 млрд. Ако този милиард е дойде, защото не сме изпълнили проектите в срок, 3-те милиарда могат да бъдат изхарчени", сподели тя. И уточни, че ръстът от 2,9% на БВП е твърде оптимистичен, влошава се ситуацията и не се вижда реформа.

Според нея е добре да се вземе заем с ниски лихви, защото ще се оскъпи догодина. А относно проблема с природния газ тя смята, че няма дългосрочност. "Двата танкера са за един месец. Няма гаранции, че България ще има газ, защото няма договори. Ще бъдем затруднени и откъм петрол. 

От своя страна Васил Тодоров от Българска търговско-промишлена палата подчерта, че има притеснения от ръста на разходите за пенсии. "Средствата от Плана за възстановяване са разписани по определени цели и не може да се разходват където си искаме. Няма яснота обаче дали ще бъдат изпълнени критериите навреме", коментира той. И допълни, че няма отговор какво се случва с компенсирането на цените на природния газ.

"Не сме спрели преговорите с държавата. Вече има законопроект за хоризонт на дългосрочни договори за енергийни предприятия. За нас е важно да има компенсаторен механизъм и предвидимост за природния газ", отбеляза Тодоров.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: