Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Мика Зайкова: Ще влезем във филм на ужасите, а ако беше цирк, щеше да е смешно
Автор: Йоланда Пелова 13:43 / 22.05.2023Коментари (0)477
© Nova News
Мика Зайкова, финансов експерт, в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" (бел. ред. интервюто е проведено на 17.05.2023 г.)

Отново ще си говорим за бюджет – какъв бюджет трябва на България днес, колко средства са необходими на човек, за да живее нормално и да покрива нуждите си. Тези и други въпроси ще обсъдим с финансовия експерт и икономически анализатор Мика Зайкова. Г-жо Зайкова, за новия бюджет на България се изговори много, но говоренето преобладава, действията вървят сякаш на забавен каданс, колкото и динамична да е политиката. България няма бюджет, а годината я преполовихме почти. Кризите в политическото са налице, а бюджетът в петък стана ясно, че е на ръба, и хазната едва успява да покрие месечната сметка за пенсиите. Народното събрание конституира, знаете, комисиите едва преди седмица, като чак сега те започват да работят по същество след първите си организационни заседания. Закъсахме ли го, г-жо Зайкова? 

Ами, наистина го закъсахме. Да ви кажа честно, аз просто не виждам как ще успеят, а ние имаме едни срокове, които не можем да пропуснем.  

Да. 

Ако си спомняте, бюджетът за 2022 г. беше удължен, само че съгласно фискалния закон, той може да бъде удължен за три месеца. А тъй като трите месеца минаха отдавна, излезе един нов т.нар. удължен закон за бюджета, който обаче…  

Изтича. 

… приключва на 10 юни. 

Да. 

И знаете ли, първо, на 10 юни, ако няма бюджет за 2023 г., просто нека да не бъда груба, но мандалото пада. Ние отиваме на нулево салдо и не можем да похарчим нито една стотинка повече. На всичкото отгоре, за да можем въобще да харчим, трябва да надникнем във фискалния резерв. Там обаче има реално само 200 милиона. С тия 200 милиона какво да платим по-напред – пенсиите ли месец юни, които са над 3,8 милиарда? Ние от фискалния резерв, тъй като близо 50 и малко над 50% взимаме от нашия бюджет, дето се вика, от хляба на младите хора ние, пенсионерите – казвам ние, защото и аз съм пенсионерка. Ние взимаме около 1,4-1,45 милиарда, за да може. А не забравяйте, че предстои увеличение на пенсиите с 12%. Което означава още. На всичкото отгоре, някои мои колеги, в стремежа си да влезем по-бързо в еврозоната, искат да свалят дефицита до 3%. Свалянето на дефицита с 3%, без да се пипат, разбира се, никакви данъци, защото по време на криза, а ние сме в невероятна криза – политическа, икономическа, финансова, социална, ама каквато си щете – по време на криза не се пипат данъци. Това е абсолютен закон. Иначе нещата се влошават. 

Всеки ден слушаме, важно е да има редовен кабинет, за да приеме спешно държавен бюджет, но да уточним – както и вие казахте, държавата функционира в момента в режим на удължителен закон за бюджета, който изтича на 10 юни. 

Да, ама той свършва, той свършва. 

Да. Какви са опциите дотогава и какво ще стане след тази дата, ако не бъдат предприети спешни действия? 

Само погледнете бюджета, който предложи г-жа Велкова. Този бюджет отразява всичките разходи, които трябва да се направят след взетите решение от 46-тия, 47-мия и 48-мия парламент. Тя отразява реалната обстановка. Това означава 6,4% дефицит, или в пари – това е близо 12 милиарда. Това на практика означава, че ние с парите, с които разполагаме, ако трябва да го покрием, или трябва да режем, дето си вика до кокал, или трябва да вземаме заем, т.е. да увеличим дълга. Работата е там, че нито таванът на дълга може да бъде вдигнат ей така, от днеска за вчера, и да вземем някакви 14 милиарда. 

Трябва да има лимит някакъв, както каза г-жа Велкова, лимит за теглене на нов дълг. 

Така, нов дълг, ама разберете, че тоя нов дълг не е гарантиран. 

Да. 

По простата причина, че фискалната биография на България тръгва надолу. Това означава, че инвеститорите ще бъдат много внимателни и въпросът е ще има ли кой да купи нашите ценни книжа. Не говоря за доходността на тези ценни книжа. Тя ще бъде висока и ще бъде над 5, 6 или 7, даже може да стигне до 8%, което допълнително оскъпява това, което ще правим с нашия бюджет, с още 1 милиард само за лихви. Така че аз си мисля, че ако… Защото досега 240-те депутата не са свършили за 2 стотинки работа, за 2 стотинки – нито са приели някакъв закон, който да ни позволи да ползваме следващите аванси да речем от Плана за възстановяване, или да започнем да ползваме еврофондовете по новата програма, нито са приели бюджет за 2023 г. И тъй като до 10 юни остават двайсетина дни, нещото, което може да бъде направено, е следното: първо, да направим още – да направят, ако им дойде на акъла, да направят още едно удължаване, да вдигнат тавана на дълга, за да може да се покрие този дефицит с нов дълг. И да се молим на бог нашите ценни книжа да могат да се продадат. Защото ако не се продадат, тогава ще клекнем пред Международния валутен фонд, а там нещата са много сериозни. Ние вече сме във валутен борд и това още повече ще утежни фискалната ситуация на България.  

Да, за период от една година бюджетното салдо се е влошило. 

Да, а пък да ви кажа честно, от това, което гледам сега, не се задава отникъде, поне през първия и втория мандат, не се задава редовно правителство. 

Г-жо Зайкова, нека да си поговорим за това, за политическата обстановка с вас, за политическите процеси. Според вас народните представители не са свършили работа и за 2 стотинки. Нали така казахте, г-жо Зайкова? 

Така е и мисля, че никой не може да ме опровергае. Дотук само се карат кой да бъде председател на една комисия и кой – на друга, и не са погледнали един закон, за да могат да помогнат все пак, да влязат някакви пари по Плана за възстановяване. Не забравяйте, че първите два ги пръснахме. Само 100 милиона от 2,7 милиарда са похарчени по предназначение. Това означава, че ние трябва да възстановим тези пари, които пръснахме за какво ли не – за субсидии, за помощи на щяло и нещяло. Но не само това – не забравяйте, че всички проекти по Плана за възстановяване искат и съфинансиране. Значи освен че 2,7 милиарда, ние трябва да дадем още пари по реда на съфинансиране. Ние ще влезем във филм на ужасите. Ако беше цирк, щеше да е смешно. Но виждате ли, аз просто съм потресена! Не е моя работа да коментирам, но не мога да не го кажа. Как е възможно НСО да пази заместник-главния прокурор от главния прокурор?! А главният прокурор на една европейска държава да бъде принуден да изведе семейството си в приятелска държава… 

В друга държава, да. 

Защото го е страх за семейството му. Това е някакъв кошмар! 

Да, ние как да живеем нормално в такава държава, след като големите мъже на върховете на държавата се страхуват? Да. 

Извинявайте, да ви кажа ли? И г-н Сарафов, и неговият заместник, всичките те се страхуват най-вече за себе си, по-точно за позицията си. И мисля, че това, което предлагат съдиите – последно сега го чух, да се освободят и тримата, за да не могат да влияят върху решенията, и да се направи едно безпристрастно проучване. Едва ли в България може да се случи, честно да ви кажа, безпристрастно проучване, ама ще се надявам. Аз просто не мога да повярвам! Така че никой не мислиш за бюджет, а просто ей го – 10 юни идва. Аз не мога да разбера, поне вземат едно решение за вдигане тавана на дълга, да вземат отделно решение или да вземат решение за продължаване на бюджета. То че няма да могат да приема тоя бюджет – така излиза. Защото погледнете – седемте дена вече изтичат на първия мандат, има още седем и евентуално третият мандат – той е след седем. И президентът ще бъде принуден да назначи ново служебно правителство и парламентът си отива. На България й трябва работещ парламент, и редовно правителство. Не можаха ли да го разберат? Нито "Продължаваме промяната“.

Г-жо Зайкова, като казвате "Продължаваме промяната“, днес те предложиха конституционни промени, за да нямало дела "на трупчета“, които държат политици "на каишка“. Вижте – нямаме правителство, обаче те искат конституционно промени.  

Извинявайте, това дори е несериозно. Конституционни промени се правят в спокойна обстановка и не се правят от днеска за вчера. Извинявайте. Как ще съберат конституционно мнозинство, кажете ми как? Те не могат да се разберат да съберат обикновено мнозинство за едно правителство, ще съберат конституционно мнозинство! Погледнете, бе хора, значи това, което смятат за приоритети и "Продължаваме промяната“, и ГЕРБ, са едно и също нещо, но те не могат да се разберат и да работят заедно. Изобщо не мислят за България и за българите. Те си мислят за собствените партийни интереси с поглед към местните избори. Е, извинявайте, това го разбра и Хасан циганина – извинявам се на ромското население, не че ги смятам за прости, но и хората с по-ниско образование разбраха, че не става въпрос нито за България, нито за българския народ. Става въпрос за личните им партийни интереси.

И затова за n плюс първи път го казвам: да остават егото си вкъщи, да седнат и да си спомнят за какво са избрани. За какво – за да работят за България. Бюджет не вярвам, че ще могат да приемат за 2023 г., което е страхотен прецедент, но поне да продължат бюджета или поне да вдигнат тавана на дълга, за да може пенсионерите и хората, които работят в обществения сектор, да си вземат заплатите. Не искам да плаша никого, но ако те не направят едно от тия двете неща: да продължат бюджета или поне да вдигнат тавана на дълга така, че да може да вземем – дай боже да може да го продадем де, и това е проблем – но така или иначе, хората, пенсионерите не няма да вземат увеличение, няма да вземат никакви пенсии. Същото се отнася и за хората от обществения сектор, за армията, за полицията. Кой ще ни пази, бе хора, кой ще ги пази, ако не им плащаме заплати? И без това заплатите им не са високи. Направо ви казвам… Вие виждате, че непрекъснато има текучество и в полицията, и във всичките служби. Те не могат две години да подменят състава на изтеклите – мисля, че са 27 структури, на които са изтекли мандатите. Те не могат да подменят дори на Висшия съдебен съвет, който половината е нов, а другата половина е стар. 

Да, и с изтекъл мандат.  

И как се решава проблема с главния прокурор или заместниците му? Как ще решава тоя проблем? 

Г-жо Зайкова, коя според вас партия може да се окаже един медиатор в настоящата ситуация? Имаме ли изобщо такава партия? Виждате ли някаква светлина вие в тунела?  

Аз не искам да кажа, че има там една малка партийка, наречена "Има такъв народ“. Те говорят относително разумно. Не че аз съм била кандидат от тази партия, но ако президентът даде на тях третия мандат – надявам се, ако даде третия мандат и те успеят да мотивират, макар че все пак повечето са хора на словото, успеят да мотивират другите да седнат, вече няма да е ГЕРБ, няма да е "Продължаваме промяната“, това нещо ще отпадне. Да мотивират, да направят правителство. И аз не съм съгласна, че правителството трябва да има ясна програма. Да, ясна програма, трябва да има програма. И както законодателната програма в парламента, така и това, което правителството ще прави. Но това, което трябва да се направи – да ме прощава г-жа Габриел, обаче не може да стане за една година. Нека да изберат правителство, нека то да започне да работи и няма смисъл да му слагаме период една година. Нека си работи. Ако успее да си изкара мандата, още по-добре. Но ако нещо се случи, което е една слаба надежда, но все пак надежда, ако се случи, това е с третия мандат. 

Третият мандат, с "Има такъв народ“, казвате.

Ами хайде да говорим. Аз не знам защо има такова специално отношение към Движенето за права и свободи. Първо, те са евроатлантици, второ, те са хората, които ни вкараха и в Европейският съюз, и в НАТО – техни правителства бяха, с мандата на техни правителства. И трето, смея да кажа, понеже познавам колегите, работила съм два парламента с тях и преди, като активист на "Подкрепа“ съм работила с тях – там има изключително добри специалисти. Нека използваме техния потенциал. Не мога да разбера как така "Продължаваме промяната“ са повече евроатлантици от хората, които ни вкараха в НАТО и в Европейския съюз. Това не мога да го разбера. Но имат някакво отношение. Надявам се, че не се касае до религия или до народност, надявам се, че не е така. Така че да седнат, да се съберат и да започнат да работя за България и за българите. Просто ви казвам, потресена съм от такова поведение! Не ми е работа да критикувам, аз не съм в парламента, но въпреки всичко, няма българин, който да не ги гледа с ужас. Няма такъв българин. Те искат да правят нови избори, ама новите избори е лошо, по-лошо от това, което е в момента.

Защото няма да ни представят нищо по-различно, да. 

Нищо ново. Не е само това. Не знам колко хора ще излязат да гласуват, но нищо ново няма да се случи. 

Г-жо Зайкова, изключително емоционален разговор проведохме с вас, виждам колко ви боли. 

Много съжалявам, че съм толкова емоционална, но извинявайте. Аз обичам България, обичам моите сънародници, българите, и искам България да просперира. А без редовно правителство, без парламент тя не може да го направи. 

Така е, съгласна съм с вас. Благодаря ви, че бяхте наш гост днес. 

Извинявам се за емоционалното изказване.

Още по темата: общо новини по темата: 740
25.03.2024 »
22.03.2024 »
22.02.2024 »
01.02.2024 »
05.01.2024 »
03.01.2024 »
предишна страница [ 1/124 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: