Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
"Мила Родино" ехтя и в центъра на Ню Йорк, кметът с българите под проливния дъжд на 3 март
Автор: Петя Кузева 00:36 / 05.03.2024Коментари (0)1124
"Издигане на българското знаме в Ню Йорк в присъствието на кмета на града. Честит национален празник! Днес празнуваме идеята за свободна и независима България!", поздравиха във "Фейсбук" от българската общност "Bulgarian Ancestry Social Network in New York, New Jersey and Connecticut" и публикуваха снимки от събитието. Публичната група наброява над 3300 наши сънародници, живеещи от години по Източното крайбрежие на САЩ.  

Кметът на град Ню Йорк Ерик Адамс официално обяви 3 март за Ден на българското наследство, който отбелязва значителния принос на българската общност към града и отбелязва историческото Освобождение на България от османско владичество през 1878 г. Обявяването бе обявено от Генералното консулство на България в Ню Йорк, отбелязвайки ден на културна гордост и възпоменание за българите в родината и чужбина. 

Историческа прокламация и церемония по издигане на знамето 

В навечерието на българския национален празник кметът Адамс и генералният консул Ангел Ангелов проведоха церемония по издигане на знамето в Боулинг Грийн, най-старият обществен парк в Ню Йорк. Събитието включваше изпълнението на живо на българския национален химн от Джина ДиДонато, символизиращ силните културни връзки между България и САЩ. Сред забележителните присъстващи бяха постоянният представител на България в ООН Лъчезара Стоева, митрополит Йосиф от българските епархии в Северна Америка и комисарят по международните въпроси на град Ню Йорк Ед Мермелщайн и др. 

Честване на българската култура и наследство 

Церемонията по провъзгласяването беше допълнена от ярък концерт, представящ талантите на местните български училища и читалища. Сред изпълнителите беше гост-художничката Катрин Е. С. Спрингър, подчертаваща богатото културно наследство на българската общност в Ню Йорк. На присъстващите бяха раздадени и мартеници, традиционни български символи за здраве и берекет, отбелязващи настъпването на пролетта. Това събитие послужи като напомняне за непреходния дух и принос на българската диаспора. 

Размисли за освобождението на България и неговото наследство 

Отбелязването на Деня на българското наследство в Ню Йорк подчертава историческото значение на 3 март 1878 г., когато е подписан Санстефанският мирен договор, довел до освобождението на България от османско владичество. Този ден, отбелязван като национален празник на България, е доказателство за борбата на страната за независимост и постиженията й за осигуряване на място сред народите на света. Признанието от кмета Адамс не само е чест на българската общност в Ню Йорк, но и насърчава по-доброто разбиране и оценяване на богатата история и културно наследство на България сред всички нюйоркчани. 

Обявяването на Деня на българското наследство в Ню Йорк служи като мост между културите, празнувайки споделените ценности на свобода, многообразие и общност. Докато българите по света помнят своята история и гледат към бъдещето си, това признание от град Ню Йорк е трогателно напомняне за глобалните връзки, които обогатяват нашия колективен човешки опит.

Администраторът на "Фейсбук" групата "Bulgarian Ancestry Social Network in New York, New Jersey and Connecticut" Йордан Колев пише: 

"Издигане на българското знаме в Ню Йорк в присъствието на кмета на града. Честит национален празник! Днес празнуваме идеята за свободна и независима България.

Символиката на националния празник е много по-важна от какво точно се случва на самата дата. САЩ например празнуват своя празник на 4 Юли, наричат го Ден на Независимостта. Но 4 Юли по скоро е символ на независимостта. 4 Юли 1776 е деня на подписването на декларацията за независимост от първите 13 щата. Към този момент обаче, войната за независимост е още в началото си и продължава 7 години след това. Може да се направи аргумент, че датата на капитулация на британския генерал Корнуолис на 19 Октомври 1781 е по-подходяща, защото е последното голямо сражение и предрешава изхода от войната. Или пък направо Парижкия мирен договор от 3 Септември 1783, с който официално се слага край на войната и Великобритания за първи път признава независимостта на САЩ. Нима избирайки 4 Юли американците не почитат паметта на загиналите във войната за независимост? Разбира се че не. По-скоро точно обратното - те почитат паметта на загиналите като празнуват идеята за независимост, независимо дали това е най-подходящата дата в исторически план".


кадри: Facebook / Bulgarian Ancestry Social Network in New York, New Jersey and Connecticut

Още по темата: общо новини по темата: 59
05.03.2024 »
04.03.2024 »
04.03.2024 »
04.03.2024 »
04.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: