Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Минималната заплата скача с 10%?
Автор: Екип Ruse24.bg 09:12 / 28.02.2013Коментари (24)3043
© Ruse24.bg
Скок с 10% на минималната заплата ще е последният коз на отиващия си парламент, за да усмири улицата. Това е една от мерките срещу ниските доходи, които президентът Росен Плевнелиев е сондирал с партийните лидери. В 10 часа днес в присъствието на патриарх Неофит държавният глава ще направи обръщение към нацията от парламентарната трибуна. В него ще се акцентира върху необходимостта от спешни мерки срещу бедността.

Какви са възможностите за вдигане на минималното възнаграждение е била сред най-обсъжданите теми по време на Консултативния съвет за национална сигурност във вторник, разказаха участници в сбирката.

Държавният глава питал един по един присъстващите, като финансовият министър в оставка Симеон Дянков и лидерът на ДСБ Иван Костов му отговорили с "да", а пък от ГЕРБ не дали ясен отговор. В момента минимумът е 310 лв. и ако се вдигне с 10 на сто, ще стане 341 лв. По време на заседанието във вторник станало дума и дали няма възможност високите сметки за ток за януари и февруари да получат отсрочка или част от тях да бъдат поети от ЕРП-тата.

Не е ясно обаче дали в обръщението си Плевнелиев ще поиска подобна мярка от парламента, преди да го разпусне и да назначи служебно правителство.

Да се вдигнат и помощите

Пламен Димитров, лидер на КНСБ

Силно се надявам в петък на обществения съвет при президента всички участници да се консолидират около мерките на КНСБ за компенсиране на доходите на хората. Защото дори и да се свали цената на тока с 10%, отново голяма част от българите няма да може да си платят сметките. Затова настояваме за вдигане на минималната заплата, енергийните помощи, пенсиите с 12%, а не с 9%, както и за увеличаване на обезщетенията за безработица и гледане на дете. От президента очакваме да гарантира, че Народното събрание ще приеме необходимите законови промени, а от служебното правителство - необходимите наредби.

Държавен дълг също е вариант

Божидар Данев, председател БСК

Тегленето на държавен дълг също би помогнало за растеж, но това сме го казали още преди 2 години в антикризисната програма. Остава само да попитате Симеон Дянков защо не я изпълни. Иначе първият начин да се вдигнат доходите е да се спре изтичането на добавена стойност от страната, което е национален спорт. Второ - да спре изнасянето на наукоемки дейности, които са с висока добавена стойност. Това са дългосрочните начини за повишаване на доходите. Във всички случаи без подобна политика не бихме могли да отпушим краткосрочните начини.

Осигурителните прагове създават безработица

Светла Костадинова, изпълнителен директор на Института за пазарна икономика

Един от подходите е да улесним създаването на работни места от страна на бизнеса у нас. В момента има много разпоредби в Кодекса на труда, които имат за цел да защитават работниците, но всъщност ги защитават от това да бъдат назначени на работа. Това са пределно ясни неща, знаят се, особено от работодателите, които изпитват трудност. Понякога работодателят просто не създава работни места, защото е много скъпо. Това не са дългосрочни мерки, за които трябва да минава време, да се обсъждат и т.н. Много от тези проблеми, които възпрепятстват създаването на работни места, са в Кодекса на труда и съответните наредби. Доста бързо те биха могли да се "поправят". Минималните осигурителни прагове се вдигат всяка година. Питайте бизнеса дали тези прагове симулират назначаването на нови работници или освобождаването на персонал поради по-високите разходи, при положение че няма промяна в поръчките или оборота на дадена фирма. Минималните осигурителни прагове трябва да бъдат разгледани веднага и да се види дали вдигането им през последните години е реалистично и дали не трябва да се преразгледа. Това беше посочено и от Европейската комисия в последния си преглед. Международният валутен фонд също го написа - минималните осигурителни прагове нямат връзка с реалността и трябва да се преразгледат.

Източник: в. Стандарт


Още по темата: общо новини по темата: 60
06.04.2013 »
16.03.2013 »
13.03.2013 »
13.03.2013 »
13.03.2013 »
12.03.2013 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Tina Maneva
премахни филтъра

+1
 
 
П0-важно от вдигането на МРЗ е намалението на цените на стоки и услуги. Не може с 300-400-500 лева заплата да плащаш 400-500 лева ток, 1.60 лв за кубик вода, храните да са по-скъпи отколкото в Америка и Зап. Европа. Преди 1990 год. плащахме по 30-35 лева за отопление през зимата, парното беше даже още по-малко, как може да плати днес човек сметка от 400-500 лв за ток, та това е повече от заплатата му !!! Токът трябва да е не повече от 10 - 12% от заплатата му. Как ги мислят тези работи в БГ, не знам... Да не говоря за нещастните пенсионери с 150-200 лв пенсии, тези от правителството не мислят ли какво причиняват на хората ? ПЪЛЕН АБСУРД...
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Евроизбори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: