Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Министерството на културата поема патронажа над инициативата "Светилник"
Автор: Екип Ruse24.bg 16:57 / 15.06.2023Коментари (0)216
©
След като вече заяви своята подкрепа за инициативата "Светилник“, министърът на културата на Република България прие тя да премине под патронажа на Министерството на културата, съобщиха от пресцентъра на министерството. С този жест държавата припозна каузата на МУЗИКАУТОР и партньорите на организацията на автори и композитори да дарят с химни българските училища.

През 2022/2023 г. се организира второто издание на инициативата "Светилник“, чрез която бяха създадени химни за шест училища от София, Стара Загора, Казанлък, Благоевград и Кюстендил. С тях и дарените химни от предходното издание реализираните в инициативата "Светилник“ химни са общо 12 за училища от София и други градове от страната.

На 18 юни 2023 г. МУЗИКАУТОР, съвместно с Народния театър "Иван Вазов“, организира Празничен концерт за малки и големи "Светилник“, на който ще бъдат представени премиерно химните от новото издание на инициативата.

Публиката ще има възможност да ги чуе в изпълнение на Младежкия оркестър на Националното музикално училище "Любомир Пипков“ към Министерството на културата и на ученици от самите училища, както и да види специално създадените към тях видеоклипове, зад които стоят студентите от факултет "Екранна режисура“ на Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов“.

Събитието ще бъде открито от Гвардейския представителен духов оркестър с диригент подп. Ради Радев, който ще изпълни Националния химн на Република България, както и едни от най-обичаните български произведения, част от репертоара на оркестъра. Организаторите предвиждат също специална програма за публиката на концерта, а негов водещ ще бъде Мария Силвестър.

В концерта ще участват представители от всички училища от второто издание на "Светилник“, в това число техните ръководства, ученици, учители и родители. Всяко от училищата ще получи сертификат за дарението на своите нови химни, финансирани от Културния фонд на МУЗИКАУТОР и дарителите УниКредит Булбанк и Динамо Софтуер, които подкрепиха социално отговорната кауза "Светилник“.

Концертът също е част от Календара на културните събития на Столична община през 2023 г.

Събитието, както и инициативата ще уважат Виктор Стоянов – заместник-министър на културата на Република България, Мирослав Боршош – заместник-кмет на Столична община в направление "Култура, образование, спорт и младежки дейности“, Милен Митев – генерален директор на БНР, Кирил Вълчев – генерален директор на БТА, Васил Василев – директор на Народен театър "Иван Вазов“ и много други представители на партньорите на инициативата, творци, общественици, медии, гости и други.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Земетресения в България
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: