Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Министър Ангелкова: Отчитаме ръст на почивките в крилата на сезона
Автор: Пламена Николова 16:40 / 14.02.2020Коментари (0)807
©
Анализи показват, че се отчита ръст на почивките в крилата на сезона, които обхващат периодите април - май и септември - октомври. Увеличението е в рамките между 7 и 15 на сто в различните месеци, което показва устойчива тенденция на развитие. Важен фактор за тези резултати е, че работим фокусирано върху популяризирането на културно-историческия, балнео и СПА и винено-кулинарния туризъм с разработените тематични дестинации. Продължаваме да надграждаме тези инициативи, като предвиждаме създаването и на дестинации за  религиозен туризъм. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на 37-ото издание Международното изложение "Ваканция и СПА Експо“ в София. Форумът се организира под патронажа на Министерството на туризма и се провежда в периода между 13 и 15 февруари в София.

Изложението е платформа, която дава възможност всички представители на сектора да се съберат на едно място, да обменят идеи и добри практики, с които да продължаваме да утвърждаваме България като предпочитана туристическа дестинация през цялата година, посочи министърът. Тя благодари на организаторите, че и тази година чрез форума си дават среща всички, които заедно работят за устойчивото развитие на сектора.

2019 г. не беше лека, но въпреки предизвикателствата успяхме да постигнем ръст от 0,4% на чуждестранните туристически посещения, които надвишават 9,3 млн. през 2019 година, заяви министър Ангелкова. Тя допълни, че тези резултати са и стимул за още по-усилена работа, да създаваме иновативни предложения, за да привличаме още повече пътувания в страната.

Нощувките в местата за настаняване с 10 и повече легла у нас през 2019 г. са повече от 27 млн.  и нарастват с близо 2%. Над 5,9 на сто е ръстът на българите, които са пренощували в местата за настаняване в цялата страна. Данните са доказателство, че инициативите за насърчаването на вътрешния туризъм, които Министерството на туризма реализира дават резултат и все повече сънародници избират България за почивка и пътувания, коментира тя.

Преди две седмици стартирахме механизма за насърчаваме на организирания туризъм чрез маркетингови кампании на целеви пазари, посочи министърът и благодари на премиера Бойко Борисов и кабинета за подкрепата, без която това нямаше да се случи. 

Относно развитието на балнео и СПА туризма министърът припомни, че през миналата година стана възможно в България да идват здравноосигурени германски граждани по линия та техните здравни каси за рехабилитация и лечение. Тя акцентира, че това е сериозен пробив, станал факт в партньорство с Германо- българската индустриална търговска камара и БУБСПА. 

Тази година отново фокус в нашата работа ще бъде дигитализацията, заяви министър Ангелкова. Потребителите на мобилни телефони достигат 5,19 млрд., като нарастват с 2,4 на сто спрямо година по-рано, сочат световни анализи, публикувани през януари. Активните потребители на социалните медии са около 3,8 млрд. Изключително важно е да следваме тази световна тенденция и затова предвиждаме съвместно с бизнеса да организираме различни турове на блогъри, влогъри и инфлуенсъри, така че отново да покажем прекрасните места на България, които могат да бъдат посетени, информира министърът.

Пред медии министърът открои отново важността на приетите от Народното събрание промени в Закона за туризма. Те са свързани основно с определяне статута на националните курорти, за да можем да намерим баланса и да предложим най-добрите нормативни уредби. Статутът като цяло дава възможност да се регулират всички дейности на територията на националните курорти, като маркетинга и рекламата,  инфраструктурата и всички капиталови разходи.

Тази година в Международното изложение "Ваканция и СПА Експо“ се представят над 360  участника от 20 държави – национални туристически организации, туристически фирми, общини, курортни комплекси, хотелиери, авиокомпании, софтуерни компании, съпътстваща туризма индустрия, медии.  За първи път във "Ваканция и СПА Експо“ се включат 40 нови изложители и представители на сектора от Босна и Херцеговина, Кения и Франция. В тазгодишното изложение впечатлени прави представянето на българските общини. 

На националния щанд на Министерството на туризма присъстват 22 съизложителя- общини, туристически сдружения, музеи и туристически организации.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Преброяване на населението 2021 година
Парламентарни избори 2024
Екоактивисти и протести
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: