Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Министър Божанов: Личните карти с чип трябваше да ги има отдавна
Автор: Екип Ruse24.bg 11:17 / 08.01.2022Коментари (0)515
©
Процедурата стартира първо през 2015 година, след това през 2018. В момента, за съжаление, е "забила" в съда в Люксембург. 

Това коментира министърът на електронното управление Божидар Божанов в ефира на NOVA.

Той обясни, че целта на този тип лични документи е да могат да бъдат използвани за четци. Другата е чисто формална - Европейската комисия изисква всички лични документи да имат носител на информация, както е при паспортите.

Министърът каза, че подмяна на личните документи няма да е задължителна. Личната карта с чип няма да замени международния паспорт, защото той се изисква за държави извън ЕС, затова и ще остане.

Божанов посочи още, че идеята му е да няма хартиени документи, било то с печат или с подпис. "Няма нужда да минаваме през хартията, за да ги използваме. В електронния свят, ако не разпечатаме документа, истинността се удостоверява с електронен подпис или печат", уточни той.

За да могат гражданите да заявяват услуги онлайн, без да ползват електронен подпис, ще се въведе електронна идентификация. С телефон, например, ще може да се влезе в определена система и да се заяви услуга.

"Ще се въвежда поетапно. При телефоните ще бъде най-бързо - планирали сме го до шест месеца. С личните карти - малко след това. С пощите реформата ще е малко по-дълго време, вероятно - догодина", уточни министърът. 

Божанов каза, че гишетата ще бъдат запазени за хората, които нямат възможност да използват онлайн услугите. Ще има съкращения в администрацията, но това няма да е заради електронните услуги.

Идентификацията чрез телефон ще може да стане най-бързо - след около шест месеца. Малко след това ще дойде промяната и в личните карти, а реформите в пощите ще са факт след около година, прогнозира министърът.

"Съкращенията ще бъдат когато оптимизираме функцията на администрацията. Няма да режем от щатните бройки, само защото някой е решил, че нещо не му трябва", каза още Божанов.

Коментар дойде и за печатите, като по думите му те са един отпаднал от смисъл механизъм. "Няма ги в закон почти никъде, но продължават да се изискват. Идеята е със закон да забраним тяхното изискване и да въведем санкция, ако някой изиска печат. Няма нужда тя да е голяма, но е важното да я има", заяви той. 

Министърът посочи, че трудовата книжка също ще отпадне със сигурност. В случая обаче трябвало да бъдат решени някои по-специфични въпроси. Затова премахването на този документ може да отнеме малко по-дълго време. 

Той обясни своя публикация в социалните мрежи, според която хора казват, че той ги е изпратил, за да получат определен пост.

"Примерите бяха няколко, сходни един с друг. Гласят, че министърът ги изпраща, основно за назначение, за запазване на пост. Такива неща се случват в администрацията - постоянно, от името на министри, директори и други. Това са стандартни интриги. Знам за тези неща и те няма да минават", предупреди Божанов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Заловиха рекордно количество хероин на Капитан "Андреево"
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: