Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Министър Денков: При удължаване на учебната година за най-малките, те могат да учат и сред природата
Автор: Пламена Николова 14:05 / 31.03.2022Коментари (0)451
© Varna24.bg
При евентуално удължаване на учебната година до края на юни за най-малките, те могат от края на май месец да водят часовете си на открито сред природата, обясни днес във Варна министърът на образованието Николай Денков, предаде репортер на Varna24.bg.

Той засегна и темата с усложненото съдържание на учебния материал.

"В много от учебниците виждаме, че авторите са си позволили да надграждат с академични знания и усложнения, които не следват от учебните програми. Изрично ще поискаме от авторите на учебниците да се съобразяват с описаното в програмите. Основната тежест по актуализиране на учебниците ще бъде дадена на учителите, не на академичните среди, те познават най-добре очакванията на децата. Психолози ще следят дали е адекватно съдържанието. Децата, които искат да се развиват по-динамично трябва да ползват учебни помагала", коментира Николай Денков.

Относно удължаването на учебната година той обясни, че децата могат в края на май и началото на юни да бъдат изведени да учат сред природата, могат да отидат по музеи и театри, за да се упражняват и разширяват кръгозора си. Новите неформални форми на обучение според него развиват компетентности.

Според Денков, новото при матурите е това, че по новия Закон за предучилищно и училищно образование са предвидени много повече изпити. 

По отношение на външното оценяване в 4-ти, 7-ми и 10-ти клас за тази година не са предвидени промени. 

"Постепенно ще стават по-интегрални изпитите стъпка по стъпка, така че при външното оценяване по математика да се включат и някои други предмети, както и за изпита по БЕЛ да се включат и някои от другите предмети, свързани с хуманитарните науки", коментира министър Денков.

Относно това дали средствата, предвидени за тестване, ще бъдат пренасочени и за какво, той обясни:

"По отношение на мерките следваме указанията на МЗ. Облекчаването на мерките е свързано със силното намаление на броя на заразените в страната ив частност в училищната мрежа. Следим всеки ден броя на децата, които се разболяват. Имаше период около края на януари, когато всяка седмица се разболяваха около 12 000 деца и това беше много тревожно. От тогава вълната спада непрекъснато. През последните седмици са около 1000 деца за седмица за страната. Пролетната ваканция ще успокои допълнително нещата. Средствата за тестовете, които минаваха през здравното министерство, при тях няма промяна. Имаме тестове, които ще съхраним за началото на следващата година, тъй като те имат голям срок на годност. Относно издръжката на училищната мрежа, осигурихме 40 млн.лв. и те ще бъдат използвани за покриване на разходите след увеличението на тока и други разходи. Към момента нямаме сериозни проблеми. Увеличават се и заплатите на учителите", коментира още министър Денков. 

Той обясни, че се мисли и в посока на това помагалата също да станат безплатни, както и всеки ученик и учител да има достъп до уроци, които са на електронен носител.  

Що се отнася до професионалното образование министърът обясни, че най-добрата работеща формула е в тясно сътрудничество с бизнеса. 

Повече вижте във видеото!







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: