Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Министър Донев с важна информация за пенсионерите
Автор: Екип Ruse24.bg 15:08 / 30.07.2021Коментари (0)807
© БГНЕС
"От 1 юли бяха осъвременени по т.нар. швейцарско правило размерите на всички пенсии, свързани с трудова дейност, независимо от това какъв е техният минимален, максимален или действителен размер. Осъвременяването се извършва върху действителния размер на пенсията, а не върху получавания минимален или максимален размер, който се определя ежегодно със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване."

Това каза служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев в отговор на парламентарен въпрос от народния представител Мая Манолова за преизчислението на пенсиите.

"От 1 юли 2021 г. със същия процент - 5 на сто, беше повишен и размерът на социалната пенсия за старост, което доведе до повишаване и на останалите пенсии, несвързани с трудова дейност, определящи се с процент от нея. Това са социалните пенсии за инвалидност, пенсиите за военна инвалидност, пенсиите за гражданска инвалидност и персоналните пенсии", посочи още министър Донев.

Той отбеляза, че осигурителният доход нараства всяка година, но това е в резултат на внесените осигурителни вноски на лицата, които упражняват трудова дейност. Това е една от причините, поради които правителството не е предложило този подход за преизчисляване на пенсиите. "Важно е да се отбележи, че при евентуално преизчисляване на пенсиите само с осигурителния доход за 2018 г. увеличение не биха получили 915 000 пенсии - или 44 на сто от общия брой. А при преизчисляване с осигурителния доход за 2019 г. увеличение няма да получат 778 800 пенсии - или 37.2 процента от общия брой", обясни министър Гълъб Донев.

По думите му, правителството е мотивирано да предложи преизчисляване на пенсиите чрез повишаване на тежестта на една година осигурителен стаж в пенсионната формула, което има положителен ефект за новоотпуснатите пенсии, но и за вече отпуснатите пенсии, а не чрез промяна на средномесечния осигурителен доход за страната.

"915 хиляди са пенсионерите, които не биха получили увеличение, ако се възприеме преизчисление с осигурителния доход за 2018 г. 583 500 от тях ще продължат да получават минимална пенсия от 300 лева и след преизчислението с осигурителния доход за 2018 г., което ще запази съществуващото неравенство, даже ще го задълбочи. Допълнително ще бъдат усилени дисбалансите между минималните пенсии, които няма да получат увеличение, и останалите пенсии, които ще се повишат", коментира социалният министър.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: