Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Министър Гечев: ЕК трябва да разработи конкретни мерки, само финансиране не решава проблемите на земеделските производители
Автор: Екип Ruse24.bg 15:26 / 14.04.2023Коментари (0)689
© Министерство на земеделието
Европейската комисия е необходимо да разработи конкретни мерки в спешен порядък, осигуряването на финансова подкрепа е важно, но това не решава проблемите на земеделските производители. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев по време на онлайн среща с министрите на Полша, Румъния, Унгария, Чехия и Словакия, днес, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието. Той уточни, че дисбалансът в шестте държави се усеща още повече и поради факта, че в новите държави членки на Европейския съюз субсидиите са на по-ниски нива.

"Всички ние сме солидарни с Украйна, подкрепяме инициативите на Европейската комисия, но трябват гаранции, че т.нар. коридори на солидарност изпълняват функциите, за които бяха създадени" подчерта още Явор Гечев. Той припомни, че освен всичко се намираме на прага на новата жътва, докато същевременно има все още големи количества на зърнени култури в складовете. "Събирането на новата реколта ще доведе до ескалиране на ситуацията, затова са необходими конкретни мерки в кратки срокове" каза още българският министър.

Участниците в срещата заявиха, че продължават да настояват за предприемане на действия от страна на ЕК и застават изцяло зад исканията, изпратени от държавните глави на засегнатите от смущението на пазара на селскостопански стоки страни, до председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен.

По време на срещата стана ясно, че в Словакия са задържани 1500 тона пшеница с доказано съдържание на забранени от ЕС пестициди. По-рано този месец Унгария засече и унищожи над 29 тона царевица с токсини и ГМО.  Припомняме, че България извършва също засилени проверки на качеството и безопасността на вноса на земеделски продукти.

Министрите на шестте най-засегнати държави се обединиха около това на предстоящия Съвет по земеделие на 25.04 в Люксембург темата да бъде отново повдигната. Включително ще работят в посока за провеждане на нарочна среща с еврокомисаря по търговия Валдис Домбровскис, за да бъде намерено трайно решение в полза на засегнатите европейски фермери от държавите в непосредствена близост до конфликта.

Още по темата: общо новини по темата: 279
25.03.2024 »
20.03.2024 »
15.03.2024 »
07.03.2024 »
01.03.2024 »
26.02.2024 »
предишна страница [ 1/47 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: