Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Министър Караджова откри новата инсталация за сортиране на отпадъци в Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 15:49 / 26.04.2012Коментари (0)1991
©
Днес, 26 април 2012 г. "Екопак България" АД откри новата си модерна инсталация за сортиране на отпадъци от хартиени и пластмасови опаковки в жк "Здравец север 2", гр. Русе.(ул. "Акад. Михаил Арнаудов" 2.).

На официалната церемония по откриването присъстваха г-жа Нона Караджова, Министър на околната среда и водите, г-н Пламен Стоилов, Кмет на Община Русе и г-н Стефко Бурджиев, Областен управител на Област Русе. Последвалата прес конференция очерта новите насоки в усилията за опазване на околната среда както в региона, така и в цялата страна.

"Отношението към природата е част от ценностната система на нацията. Това е пореден успех на страната по пътя към ефективно рециклиращо общество", сподели Министър Нона Караджова. "Опазването на околната среда зависи от всички нас. Това е дълъг процес и само устойчивостта и последователността на действията гарантират крайния успех и могат да осигурят едно достойно наследство за нашите деца.", добави още г-жа Караджова.

Действащата площадка за сепариране работи от 2008 г., но до момента отпадъците бяха обработвани ръчно. Нововъведената инсталация за механично сортиране на отпадъци, на стойност 450 хил. лева, е съвместна инвестиция с фирмата оператор на площадката. "Екопак България" АД приема за своя цел подобряването на процеса и качеството при сортирането на количествта разделно събрани отпадъци от опаковки от общините Русе, Тутракан, Цар Калоян и Две Могили.

Капацитетът на инсталацията е от 15 000 до 20 000 тона годишно, в зависимост от вида материал, който се сортира както и сменноста? на работа. В резултат от въвеждането на линията ще бъдат разкрити допълнително 12 работни места.

Инсталациите за сортиране на отпадъци от опаковки са важен елемент от цялостния цикъл на разделно събиране на отпадъците от опаковки. Често хората не знаят какво се случва с разделно събраните от тях отпадъци, което понякога прекъсва процеса на отговорно отношение към природата. Гражданите трябва да знаят, че усилията, които полагат, за да събират отпадъците от опаковки разделно, са оправдани именно поради наличието на затворен цикъл на обработка на тези отпадъци. Цикълът тръгва от цветните контейнери, минава през транспортната техника и завършва на площадката за сепариране. Събраните различни видове отпадъци от опаковки от сините, жълтите и зелените контейнери пристигат на площадката и минават през предварително третиране и отнемане на нерециклируемите и и организяни отпадъци. След сортиране и балиране (за хартиени и пластмасови опаковки) годните за рециклиране отпадъци се транспортират до заводи за преработка и рециклиране.

Към настоящия момент изградената на национална система за разделно събиране включва общо 20 100 контейнера, които обслужват повече от 2.68 млн. жители в 93 общини. Освен новата инсталация, ЕКОПАК притежава най-много действащи сепариращи инсталации - 12 на брой, разположени на територията на София, Божурище, Горна Оряховица, Пловдив, Пазарджик и Стара Загора, Варна, Плевен, Враца, Бургас и Дупница. Общият капацитет на сортиращите ни мощности възлиза на 350 хил. тона. Те осигуряват над 200 работни места. За периода 2006-2011г. са инвестирани 17,2 млн. лева в контейнери, сметоизвозваща техника и сепариращи инсталации по региони. Екопак има сключени договори с 27 български завода за рециклиране на суровини по региони, което й позволява ефективната преработка на отпадъците и цялостен контрол върху пътя на опаковките.

Сортиращата система град Русе е разположена на благоустроена площадка, обезпечена с необходимата инфраструктура, електрификация, ВиК и противопожарна инсталация.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
Великден 2024 г.
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: