Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Министър Карамфилова: Ползването на водата от кладенците е безплатно за хората
Автор: Екип Ruse24.bg 15:54 / 28.10.2022Коментари (0)304
©
По инициатива на министър Росица Карамфилова днес се проведе първата от поредица планирани онлайн срещи с представители на областните и общинските администрации по въпросите, които възникват в хода на кампанията за регистриране на кладенци и ползването на подземни води за собствени потребности със срок до 28 ноември.

"Ползването на водата е безплатно, няма да се слагат водомери, регистрацията също е безплатна, бърза, лесна и еднократна“ – изтъкна министър Карамфилова пред участниците в срещата. Тя обяви, че още днес, в допълнително облекчение на процеса, Байновите дирекции ще изпратят до всички общини бланки със заявления, които са създадени за улеснение на гражданите и ще са придружени от указания за попълване.

Целта на регистрацията е в басейновите дирекции да постъпи точна информация за броя на водовземните съоръжения в съответния район, за да може да се гарантира ползването на водния ресурс. Още през 2000-та година започва кампания за регистрация на кладенците и неколкократно има удължаване на законовия срок. Въпреки това, "за тези 22 години никой не може да каже колко са кладенците в България“, отбеляза министърът и уточни, че ангажиментите за регистрация произлизат от европейското и националното законодателство и единственото, което е необходимо, за да бъдат изпълнени, е страната да разполага с регистър на кладенците. "Вярвам, че въпреки оставащия един месец до крайния срок, всички ще припознаем задълженията си и чрез съвместни действия ще можем да приключим този важен ангажимент“, каза още министър Карамфилова.

По време на срещата бяха уточнени редица въпроси, свързани с пряката работа на местните и държавните институции по регистрацията на съоръженията в отговор на интереса на гражданите. Министър Карамфилова обясни, че ако лицето не разполага с географски координати, това по никакъв начин не представлява проблем, като за целта е достатъчно в заявлението да се опише местоположението на кладенеца в свободен текст.

Заместник-министър Петър Димитров изрично подчерта, че при регистрацията на кладенци не се изисква нотариален акт, скица на имота, лична карта и какъвто и да било друг документ. Единственият документ, който се изисква, е попълнено заявление за регистрация на кладенец за собствени потребности.

Всеки собственик подава заявлението за регистрация в една от четирите басейнови дирекции, в чиято територия на управление попада имотът – БД "Западнобеломорски район“ - Благоевград, БД "Черноморски район“ - Варна, БД "Дунавски район" – Плевен, и  БД "Източнобеломорски район“ - Пловдив.

Заявлението за регистрация може да се подаде и чрез съответния кмет на община, кмет на район, кмет на кметство или кметския наместник по местонахождението на кладенеца, за което кметовете и кметските наместници издават входящ номер за всяко постъпило заявление и предават на съответната басейнова дирекция постъпилите заявления. С предаването на попълненото заявление до кмета, гражданите са изпълнили задължението си.

На срещата бяха припомнени и към момента действащите законови изисквания - ползването на вода до 10 куб. м на денонощие за собствени потребности, е безплатно.

Всеки четвъртък до 28 ноември 2022 г., когато е крайният срок за регистрация, зам.-министър Петър Димитров ще организира редовни онлайн приемни, за да бъде отговорено на запитването на всеки гражданин. "Колегите на място в басейновите дирекции при необходимост ще оказват съдействие за попълване на заявленията“ – увери министър Карамфилова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: