Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Министър Коритарова с важна новина за общинските проекти
Автор: Екип Ruse24.bg 17:58 / 16.04.2024Коментари (0)866
©
Подписването на споразумения за финансиране на предложени общински проекти ще продължи. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова пред членове на Националното сдружение на общините в Република България. Те обсъдиха инвестиционната програма за общински проекти, която се изпълнява със средства от държавния бюджет. Министърът призова местните власти по-бързо да стартират провеждането на обществени поръчки за избор на изпълнители.

Министър Коритарова коментира програмата с кметове в рамките на провелата се в София днес финална конференция по "Проект "Развитие на фискалната децентрализация и подобряване на финансовото управление на местно ниво в България“. Инициативата се изпълнява от МРРБ в партньорство с Националното сдружение на общините в Република България и с подкрепата на Европейската комисия и Съвета на Европа.

"Проектът предлага модели за постигане на по-голяма финансова автономност на общините и набор от практики за увеличаване на приходите им“, каза министър Коритарова пред участниците в конференцията – представители на партниращите европейски институции, на местната власт и неправителствени организации.

"Всички искаме да живеем в модерна държава, но прехвърлянето на правомощията, функциите и средствата от централната към местната власт трябва да стане така, че да осигурява ефективност и ефикасност на публичните финанси“, каза още министърът. И допълни, че е необходимо засилване на обществения контрол върху действията на институциите във връзка с разходването на средствата, стимулирането на устойчиво местно и регионално развитие и укрепване на местната демокрация.

Инж. Коритарова обясни, че в рамките на проекта е изготвена пътна карта с два сценария за извършване на необходимите реформи и трябва да се избере най-подходящият, така че да се постигне по-голяма финансова самостоятелност, която да е приемлива за всички участници в процеса. Тя подчерта, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще продължи да работи за въвеждане на по-добър механизъм за сътрудничество, така че през следващата година да има напредък по проекта.

В рамките на форума министър Коритарова проведе среща и с генералния секретар на Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа Матю Мори. Двамата обсъдиха теми от взаимен интерес и обърнаха внимание на добрия диалог между МРРБ и Съвета на Европа.

Искаме нашите общини да са по-самостоятелни и независими, защото това ще подобри развитието на регионите и е стъпка към предотвратяване на обезлюдяването, каза по време на срещата министър Коритарова. Матю Мори подчерта, че фискалната децентрализация е от голямо значение за Съвета на Европа и не е само техническа реформа, а инструмент за овластяване и възможност гражданите да почувстват властта по-близо до себе си. Той отбеляза доброто сътрудничество между МРРБ и НСОРБ за напредъка на процеса.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Задържаха кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: