Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Министър Меджидиев: Изпращаме в Италия преподаватели за обмен на опит по оказване на спешна медицинска помощ по въздуха
Автор: Екип Ruse24.bg 14:59 / 16.05.2023Коментари (0)307
©
Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев посети днес симулационния център на Военномедицинската академия. Там той се запозна с процеса на обучение на първата група от 50 лекари и специалисти, които ще оказват спешна медицинска помощ по въздуха. Началникът на ВМА генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS показа на министър Меджидиев и на заместник-министър д-р Александър Златанов базата и оборудването във всяка една от залите, в които ще се провеждат практическите учения.

"След посещението ми в Италия, от техния симулационен център изразиха готовност да посрещнат наши преподаватели. Този обмен на опит ще бъде много ценен, така че ние ще организираме това посещение и още след десетина дни ще изпратим наши преподаватели, които на място да се запознаят в детайли с точното оборудване, което ще има в нашите хеликоптери“, заяви министър Меджидиев. Той отбеляза, че е впечатлен от симулационния център на ВМА и организацията, създадена от ген. Мутафчийски.

Той припомни, че наскоро е посетил базата в Пиемонт – Торино, където се подготвят нашите хеликоптери. "Там се запознах и с техния симулационен център, с медицинското оборудване на хеликоптерите. Това, което виждам тук, е почти същото. Колегите, които започнаха обучението си, все още са на теоретичната част, но благодарение на тези зали и това оборудване, ще могат да се запознаят с действителната обстановка в един такъв хеликоптер. Манекените, които са поставени също са много висок клас, така че лекарите и медицинските специалисти тук ще разполагат с всичко необходимо за своето обучение“, посочи още министърът на здравеопазването.

"Програмата и обучението са много интензивни в нашия център. От страна на Военномедицинска академия са ангажирани четирима преподаватели. Те са опитни, сертифицирани по натовски стандарт. Тук обаче има и редица специфики, когато говорим например за кърмачета, за бременни жени, за родилки. Това е предизвикателство, което залегна и в съставянето на програмата за това обучение“, заяви началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

Д-р Меджидиев припомни, че в момента се организират хангарите към базите, където ще бъдат разположени хеликоптерите. "Организираме и Националния център за спешна медицинска помощ по въздуха. Информационно обслужване вече са изготвили софтуера, чрез който ще се осъществява връзката с всички спешни центрове и лечебни заведения в страната, с Държавния авиационен оператор и РВД, чрез които пък ще се осигуряват въздушните коридори.“, поясни той. По думите му Центърът ще има директна връзка и с хеликоптерите по време на полет, за да получава информация за състоянието на пациента и да координира организацията с лечебното заведение, което ще го поеме. От 1-и юни се очаква Центърът трябва да заработи.

"Паралелно сме предвидили в почти всички областни и университетски болници в страната да има площадки за кацане на медицинските хеликоптери. Миналата седмица се срещнахме с директорите на тези лечебни заведения. В момента се извършва заснемането и след това ще започне изграждането на тези площадки“, обясни министърът. Той увери, че в България помощта, която ще се осъществява от медицинските хеликоптери, ще бъде държавен ангажимент и ще е напълно безплатна за пациентите.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: