Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Министър Московски: Запазваме безплатното пътуване за служителите в БДЖ и НКЖИ
Автор: Екип Ruse24.bg 16:07 / 11.07.2012Коментари (0)749
© Ruse24.bg
Условията за ползване на картите за безплатно пътуване с железопътен транспорт ще се запазят до края на тази година. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на брифинг днес. 

По думите му в момента на безплатно пътуване имат право близо 350 000 настоящи, бивши и пенсионирани служители на БДЖ и НК "Железопътна инфраструктура", техните семейства и служители на различни държавни ведомства. Министърът уточни, че работещите в БДЖ и НКЖИ ще продължат да пътуват безплатно с жп транспорт при изпълнение на служебните си задължения, но броя на картите и безплатните билети ще бъдат редуциран през следващата година. По думите му до края на годината не се предвиждат допълнителни съкращения в БДЖ, извън договорените със синдикатите през декември 2011 г.

"През последните няколко месеца приключиха няколко важни за развитието на железопътния транспорт проекти, които са за десетки милиони лева", каза министър Московски. Той припомни, че в началото на юли беше открита жп отсечката Пловдив - Димитровград, по която пътническите влакове могат да се движат до 160 км/ч., след влизане в сила на новото разписание. "Линията е част от проекта "Реконструкция и електрификация на жп линия Пловдив - Свиленград - турска/гръцка граница", каза още министър Московски.

"От вчера вече функционира и системата за сигнализация, телекомуникация и диспечерският център в Пловдив, от който ще се управляват влаковете по новооткритата жп отсечка Пловдив - Димитровград, като в най-скоро време системите ще обхванат цялото трасе до Свиленград. Според министър Московски за първи път от 30 години българските железници купуват нови спални вагони, като до месец ще пристигнат първите 12 от общо 30 вагони. По думите му един от механизмите за модернизация на БДЖ е закупуването на нов подвижен състав, което може да стане чрез структурните фондове на ЕС. "Компанията започва подготвителни действия, за да може в началото на следващия програмен период 2014 - 2020 да проведе тръжната процедура за купуване на нови влакове за 600 млн. лв.", допълни той.

По отношение на ограничаване на кражбите на гориво в БДЖ, министър Ивайло Московски обяви, че през последните месеци има сериозен напредък и вече са заловени няколко организирани групи за кражба на горива от железниците.

По повод последните изявления и протести на синдикатите в железниците, министър Московски заяви, че не разбира тяхното поведение на фона на положителните процеси, които се случват в железопътния транспорт. "Диалог със синдикатите винаги е имало и те са запознавани подробно с планираните реформи", допълни министър Московски.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: