Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Министър Пулев: 60 проекта за над 27 млн. лв. са подадени в област Шумен по първата процедура от Плана за възстановяване
Автор: Екип Ruse24.bg 16:58 / 15.11.2022Коментари (0)428
©
До края на годината МИР ще обяви фирмите, които ще получат финансиране по първата отворена процедура от Плана за възстановяване, съобщиха от Министерството.

По данни на Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност“ (ГДЕФК) към Министерството на иновациите и растежа от област Шумен са подадени 60 проектни предложения на обща стойност над 27 млн. лв. по първата отворена процедура от Плана за възстановяване – "Технологична модернизация“. Тя е на стойност 260 млн. лв. и е за модернизация и обновление на техническия парк, за нови съоръжения и машини, предимно в производствени предприятия, но и не само. По мярката са очаквани 1200-1300 проектни предложения, но са получени двойно повече – 2 537 кандидатствали проекта от цялата страна за над 1 млрд. лв.

"До края на годината МИР ще обяви списъците на всички фирми, които ще получат финансиране по първата отворена процедура от ПВУ“, обяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, който в края на седмицата предстои да посети град Шумен в рамките на мобилната приемна с областните управители. Той допълни, че в края на миналата седмица е завършила първата фаза на оценката на всички подадени проектни предложения и към финалната фаза продължават над 2000 от тях.

Общият брой на сключени договори по цялата Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност“ (2014-2020 г.) в област Шумен е 97 бр. за над 37 млн. лв., като 75 от тях вече са приключили.

Относно безвъзмездната финансова помощ, отпусната за преодоляване на последствията от COVID-19, също по линия на МИР, в област Шумен са сключени 499 договори за над 11 млн. лв.

До края на годината МИР работи по четири процедури по ПВУ, като двете са вече отворени. Първата – "Технологична модернизация“ - вече е затворена за кандидатстване. Втората - за "ИКТ решения и киберсигурност“ – е на стойност 30,6 млн. лв. и по нея се кандидатства и в момента, като подадените проекти вече са над 3 000. До дни ще бъде обявена за обществено обсъждане и третата процедура от ПВУ – за "ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия“ - с бюджет от 200 млн. лв. Четвъртата ще бъде за развойни дейности и интелектуална собственост за 120 млн. лв. По линия на МИР до края на годината към малките и средни предприятия ще тръгнат 600 млн. лв. само по Плана за възстановяване.

В Област Шумен, също по линия на МИР, Българската агенция за инвестиции е в процес на сертифициране и инвестиционен проект за 15 млн. лв. в IT-сектора, а изплатените от страна на МИР насърчителни мерки за направени инвестиции са в размер на над 2 млн. лв. По линия на Българската банка за развитие, чиито принципал също е МИР, в област Шумен са финансирани 118 предприятия за над 17 млн. лв.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мартенски музикални дни 2024
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
Строежът на АМ "Хемус"
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: