Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Министър Пулев: Развиваме стратегически партньорства с фокус киберсигурност
Автор: Екип Ruse24.bg 17:08 / 16.10.2022Коментари (0)460
©
Работи се активно, за да се отстранят рисковете произтичащи от хакерските атаки, които бяха с висок интензитет, но вече са овладени. Правителството работи на пълни обороти, хакерските атаки се следят денонощно от министъра на електронното управление Георги Тодоров. Министерството на иновациите и растежа беше със затруднен достъп до сайта си само за седем минути. Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев на мобилна приемна във Варна съвместно с областния управител Марио Смърков, на която представи мерки в подкрепа на бизнеса от областта във връзка с ПВУ и възможностите за кандидатстване по него и по други европейски програми.

"По тази линия още преди няколко седмици сме започнали активен стратегически диалог с международни инвеститори, за да въведем най-добрите международни практики с фокус киберсигурност. Този диалог е по линия на Инициативата "Три морета“. Имаме активна подписана декларация на ниво държави, там сме се обединили около една обща подкрепа и взаимодействие със САЩ във връзка с 5G сигурността и съпътстващата телеком инфраструктура, обяви министър Пулев. Той допълни, че съвместно с Министерство на транспорта и вицепремиера Христо Алексиев активно се разговаря с международните партньори, за това как да се подобри качеството на дигиталната инфраструктура, с фокус върху киберсигурност. "Стартирахме този процес като самоинициатива на служебния кабинет още преди три седмици. Правим рамката на база, на която да се инвестира в инфраструктурата, за да могат да се вкарат най-добрите практики от гледна точка на киберсигурност“, изтъкна още министърът на иновациите и растежа.

Пулев подчерта още, че по линия на МИР по Плана за възстановяване и устойчивост /ПВУ/ още утре се отваря и процедура за "ИКТ решения и киберсигурност“ за над 30 млн. лв. "По нея българските компании ще могат да заздравят системите си за сигурност. Тя е изключително релевантна предвид ситуацията“, посочи той и допълни, че финансирането ще е 100% безвъзмездно, българският бизнес ще може да използва средствата за киберсигурност, сайтове, онлайн магазини, приложения за телефони, IT-системи и дигитален маркетинг.

Министър Пулев съобщи във Варна, че вече е приключила първата процедура по Плана за възстановяване, която беше отворена през МИР – за Технологична модернизация с бюджет от 260 млн. лв. "По нея имаме отличен резултат. Подадени са 2500 предложения за 1 млрд. лв. Само от Варна по Технологична модернизация

са кандидатствали 144 фирми за 31,4 млн. лв.“, заяви той. Общо над 32 хил. фирми са регистрирани в областта, от които 99% са микро-, малки и средни и отговарят на условията за кандидатстване по програмите на МИР.

По думите му министерството подкрепя областта и по линия на инвестициите. Той съобщи, че през Българската агенция за инвестиции ще бъдат сертифицирани съвсем скоро два проекта, които ще инвестират 11.6 млн. лв. и ще разкрият 40 нови работни места във Варна.

"По Енергийна ефективност сключените договори с фирми от Варна са 38 за 4 млн. лв., а общо по цялата програма ОПИК са финансирани 118 фирми за 56 млн. лв. в секторите производство на метали, за машини, оборудване и др. От тях 110 договора вече са изпълнени“, стана ясно още от думите на Илияна Илиева, главен директор на Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност“ към Министерството.

Министър Пулев обяви още, че за рекордно кратък срок е подадена и вече е одобрена от ЕК една от най-големите европрограми – тази за Конкурентоспособност и иновации /ПКИП/ с общ бюджет от 3 млрд. лв. По думите му Програмата е подадена втората седмица на август и на 3 октомври вече е одобрена. "Първата процедура по нея ще бъде отворена още в рамките до края на тази година. Тя ще бъде в размер на близо 130 млн. лв. и ще бъде за разработване на иновации в българските предприятия. През първите 6 месеца на 2023г. по ПКИП сме планирали да отворим и още три процедури“, подчерта той. Министърът на иновациите допълни още, че в рамките на следващите седмици ще бъде изпратена за одобрение и Програмата за научни изследвания /ПНИИДИТ/, която е с бюджет от 2.14 млрд. лв. Така общо ще имаме 5 млрд. отворени програми за новия програмен период по линия на структурните фондове, обяви той.

Министър Пулев заяви, че в допълнение по Плана за възстановяване ще бъдат отворени още три процедури до края на годината. За ИКТ и киберсигурност, за батерии и ВЕИ за собствено производство и съхранение на енергия , с бюджет от 200 млн. лв., както и за развойни дейности и интелектуална собственост за 120 млн. лв. Така общо до края на годината само по ПВУ отворените процедури ще бъдат за над 600 млн.лв.

На брифинга участваха още началникът на кабинета на министъра – Красимир Якимов и главният директор на Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност“ към Министерството на иновациите и растежа Илияна Илиева. Мобилната приемна на министъра е част от обиколката му в страната за популяризиране на възможностите за бизнеса по ПВУ и новата Програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 (ПКИП). До момента мобилни приемни бяха проведени в Перник, Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Габрово, Силистра, Бургас, Стара Загора и Смолян.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: