Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Министър Сербезова взе участие в неформално заседание на Съвета на министрите по здравеопазване
Автор: Екип Ruse24.bg 17:26 / 15.03.2022Коментари (0)507
©
Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова взе участие в извънредна неформална видеоконференция на Съвета на Европейския съюз по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси (част "Здравеопазване“) /EPSCO/. Единствена точка в дневния ред на Съвета беше "Координираният и солидарен отговор на ЕС на здравните последици от войната в Украйна“.

В рамките на заседанието държавите членки на ЕС споделиха вижданията си относно най-добрия подход за хуманитарна подкрепа и за защита капацитета на здравните системи на държавите във връзка със ситуацията в Украйна, съобщиха от пресцентъра на МЗ.

"Тези дни всички ние сме солидарни с украинския народ. България вече осигурява лекарства, превръзки, санитарни материали за Украйна. Работим в тясно сътрудничество с производители на лекарствени продукти и търговци на едро, както и с украинския и с българския Червен кръст. В контакт сме и с украинската диаспора у нас. България е отворена за украинските граждани, които търсят спасение от войната и оказва максимална подкрепа за нуждаещите се. Имаме ясна национална уредба, като създадената координация в рамките на правителството гарантира нейното прилагане.“ Това посочи в изказването си българският министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова.

Проф. Сербезова подчерта, че по отношение осигуряването на адекватни медицински грижи на всички лица, пристигащи от Украйна, за България Механизмът за гражданска защита на ЕС остава основният канал за отговор на исканията за помощ. "За да можем да бъдем максимално полезни и ефективни, от съществено значение е държавите членки да получават ясна и структурирана информация за възраст, вида на заболяванията или нараняванията, вид на необходимата медицинска помощ – специализирана или високоспециализирана. Това ще даде възможност за навременна и точна оценка от компетентните здравни органи относно възможността да приемат пациенти и да отговарят адекватно на техните нужди“, се посочва още в позицията на България.

Министър Сербезова заяви, че оценката за разпределението на пациентите е сложна и се основава на редица фактори като местоположение, специфика на лечебните заведения, наличен кадрови ресурс и т.н. В този смисъл прецизна оценка най-ефективно биха могли да извършват отделните държави членки. "Излизаме от COVID криза, която изчерпа нашите здравни системи и здравни бюджети. В настоящия момент подкрепата на ЕС, в т.ч. и финансова, е от изключителна важност за държавите членки“, посочи още министър Сербезова.

В позицията на България акцент беше поставен и върху необходимостта от мерки по отношение на ваксинопрофилактиката на заболявания като морбили, туберколоза, хепатит В и др.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: