Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Министър Славов: Доверието в съдебната система в България системно не е високо
Автор: Екип Ruse24.bg 13:02 / 29.06.2023Коментари (0)348
© МП
Доверието в съдебната система в България за съжаление системно не е високо. Причините за това са много и различни. Но включването на медиацията в целия процес е възможност гражданите да видят човешкото лице на правосъдието. Да видят, че цялата система е ориентирана към тях и работи за тях. Това посочи министърът на правосъдието Атанас Славов в изказването си пред участниците в Международна конференция "Съдебна медиация в Европа и САЩ – ключ към споразумение по висящи съдебни дела", информират от Министерство на правосъдието.

Форумът е организиран от работната група, определена с решение на ВСС да изготви Наредбата за устройство на центровете за медиация към съдилищата и Наредба за подбор и контрол върху дейността на медиацията.

Славов допълни, че във време, когато социалните конфликти стават все по-силни и по-интензивни и това са конфликти, които засягат обществото, политическия процес и бизнес отношенията, да се търси решение чрез споразумение е наистина един нов тип култура. "Култура, която ние се опитваме стъпка по стъпка да въвеждаме с търсене на съгласие, с взаимни отстъпки, с компромис, с получаване на резултат, който да е удовлетворителен и за двете страни“, изтъкна министърът. Като напредъкът вече е налице - за краткото време, откакто заема поста в МП, е подписал над 100 удостоверения за вписване на медиатори в националния регистър.

Атанас Славов подчерта, че през следващите месеци, е необходимо да бъдат приети подзаконови нормативни актове във връзка с измененията на Закона за медиация, които предстои да влязат в сила след една година, "така че да заработи въведеното в него и в Гражданско-процесуалния кодекс включване на съдебните центрове по медиация“.

Надяваме се, че двете наредби ще бъдат готови до месец-два, след което те ще бъдат подложени на сериозно обществено обсъждане, така че да се чуят становищата на всички заинтересовани страни, включително на адвокатурата. Това заяви Даниела Марчева от ВСС, член на работната група.

А Биляна Гяурова-Вегертседер (БИПИ, също участник в групата) подчерта: България направи голяма крачка напред с приемането на промените в Закона за медиацията, които предвидиха провеждането на задължителна медиация по определени висящи в съда дела.

Още по темата: общо новини по темата: 1553
29.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
07.04.2024 »
предишна страница [ 1/259 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: