Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Министър Славов поиска пълна проверка по казуса "Живко Коцев"
Автор: Алена Соколчева 17:10 / 08.04.2024Коментари (0)972
©
Да се извърши пълна, обективна и всестранна проверка на твърдяните факти и обстоятелства за оказван натиск върху главния секретар на МВР Живко Коцев да подаде оставка. За това настоява министър Атанас Славов в искане до Висшия прокурорски съвет (ВПС), Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) и председателстващата Общото събрание на ВСС и ВПС съдия Галина Захарова, съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

Искането се основава на получено в Министерството на правосъдието писмо от премиера Николай Денков, в което "се съдържа информация и се сочат обстоятелства за осъществено нарушение на служебните задължения от административни ръководители в Прокуратурата на Република България“.

Конкретно доц. д-р Славов цитира заявеното от Живко Коцев в доклад до премиера Денков, че на 3 април му е оказан психологически натиск да подаде оставка от заеманата длъжност като главен секретар на МВР. Натискът, според Коцев, е бил упражнен от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, с участието на административния ръководител на СГП прокурор Илиана Кирилова, в присъствието на нейния заместник Христо Кръстев и на председателя на Комисията за противодействие на корупцията Антон Славчев.

За да се установят всички факти и обстоятелства, както и дали посочените административни ръководители в прокуратурата са извършили тежко дисциплинарно нарушение, е необходимо да се отговори на пет въпроса, заявява министърът на правосъдието. А именно:

1. Проведена ли е твърдяната среща на 3 април т.г. с изброените участници в нея?

2. Ако се е състояла, каква е била целта и защо представителите на всички тези институции съвместно провеждат срещи с главния секретар на МВР? В изпълнение на кое тяхно законово правомощие и въз основа на кое правно основание е проведена срещата?

3. На какво правно основание и в какво качество и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов лично е присъствал на тази среща и какви разпореждания са дадени, при положение, че според последните изменения на Конституцията главният прокурор е единствено пряк административен ръководител само на Върховната прокуратура (чл. 126, ал. 2 КРБ), има само представителни функции спрямо цялата прокуратура и няма право да се намесва или разпорежда пряко по отношение на висящи досъдебни производства в долустоящите прокуратури.

4. Кой е организирал и координирал участието на всички цитирани в срещата, замесени ли са трети лица, включително действащи политици?

5. Оказвани ли са натиск и/или принуда върху Коцев и ако да, с каква цел?

Ако посочените факти се потвърдят, да се пристъпи към производство по реализиране на дисциплинарна отговорност за извършено тежко нарушение на служебните задължения, както и на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, настоява министърът на правосъдието.

"Считам, че провеждането на такава среща на прокурори, заемащи висши длъжности в ПРБ с главния секретар на МВР и с председателя на КПК, за оказване на натиск за подаване на оставка и освобождаване на заеманата длъжност, като условие да не бъде привлечен към наказателна отговорност, е недопустимо и извън установения правов и институционален ред за взаимодействие на властите и упражняване на техните функции“, се казва с искането на министъра.

Атанас Славов настоява също да се свика Общо събрание на ВСС и ВПС "за обсъждане на създалата се кризисна ситуация и на възможни общи институционални решения за нейното преодоляване“

Още по темата: общо новини по темата: 100
30.04.2024 »
26.04.2024 »
25.04.2024 »
25.04.2024 »
24.04.2024 »
24.04.2024 »
предишна страница [ 1/17 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Проблем с недостига и износа на лекарства
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: