Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Министър Василева: Има сериозни забавяния на проектите за изграждане на регионални депа
Автор: Екип Ruse24.bg 14:06 / 24.11.2014Коментари (0)304
© Bulfoto
Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева каза пред журналисти по време на инспекция на регионалното депо в Братово, че в страната има сериозни забавяния на проектите за изграждане на регионални депа. Основна причина са спрените плащания по ОП "Околна среда" и от управляващия орган.

"Проектите в сектор "Отпадъци" са изключително важни държавата ни. Знаете, че Европейският съд вече води дело срещу държавата ни по неизпълнение на екологичното ни законодателство. Почти няма проект в сектора, който да е без забавяне. Приветстваме усилията на общините. Община Бургас в най-тежкия момент на програмата, когато нямаше нито лев, разплатен към бенефициентите, трябваше със собствени ресурси да покрива нуждите и да се разплаща към изпълнителите, за да може нормално да тече строителния процес. Проблем създадоха и бедствията, които тази година ни сполетяха", каза Василева.

В МОСВ в момента събират информация от общините, пострадали от бедствията, което ще бъде докладвано на Европейската комисия (ЕК). Това е механизъм, който ще бъде ползван, за да се намалят очакваните загуби на средства. От природните бедствия и от наводненията са пострадали обекти в общините Добрич, Варна, Мездра, Габрово, Бургас. Анализът на щетите от бедствията ще бъде изпратен на ЕК. Миналата седмица е заседавал комитетът за наблюдение на Оперативната програма. Идентифицирани са най-рисковите проекти. Очакваните загуби до края на годината са оценени на сума от порядъка на 140 - 200 милиона евро.

"Затова сме предприели спешни мерки. Колегите в министерството работят и в почивните дни в тесен контакт с общините. Помагаме им, доколкото е възможно да се ускори процесът. Да се изготвят искания за възстановяване на средства, които пък ние имаме готовност автоматично да разплащаме, т.е. - да се възстанови темпото на разплащане и да намалим, доколкото е възможно, очакваните загуби", каза министър Василева.

Тя допълни, че има забавяне на изпълнение на проекти по ОП "Околна среда" и заради обжалване на процедурите, било то тръжни, за избор на изпълнител и др. Регионалното депо в Братово, чийто основен изпълнил е община Бургас, не е сред рисковите обекти. В добри темпове се движат още община София с изграждането на завода за отпадъци, общините Стара Загора и Гарбово, каза министър Василева.

В сектор "Отпадъци" има много рискови проекти, на някои дори не е започнало строителството, уточни министърът. Ивелина Василева посочи, че сред рисковите проекти попадат тези за изграждането на депата в Самоков, Разлог и община Бани, Русенско.

"Целта ни е, каквото е възможно да се направи до края на 2015 година, да се справят по бързо, защото в следващия програмен период няма да се финансират депа, а ще се финансират само съоръжения за предварително третиране на отпадъците, а ние имаме сериозни ангажименти", посочи министър Василева.

Източник: Радио "Фокус"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Евроизбори 2024
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Изграждане на Национална детска болница в София
Почина актьорът Матю Пери
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: