Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Министър Велкова: Запазваме увеличението на заплатите и пенсиите
Автор: Екип Ruse24.bg 16:53 / 25.10.2022Коментари (0)293
©
И през т. нар "удължителен срок", ще действаме по разпоредбите за публичните финанси.  Абсолютно всички мерки като увеличаване на минималните заплати и на пенсиите, които са действали през 2022 година, ще бъдат изпълнявани и през т.нар. "удължителен срок", това каза министърът на финансите Росица Велкова пред репортер на Агенция "Фокус". 

Този закон удължава действието на бюджетните закони от 2022 г., с цел осигуряване на възможност за реализиране на плащания до приемането на бюджетните закони за 2023 г. с политики, предложени от редовен кабинет. 

Министър Велкова отново припомни, че МФ е разработило три варианта на проектобюджет за 2023 г. Те отчитат фискалните тенденции, риска от нарушаване на фискалните правила по Закона за публичните финанси, поетите разходни ангажименти от 2022 г., както и натрупаните структурни бюджетни дисбаланси в частта на разходите. Вариантите са разработени въз основа на актуализираната есенна макроикономическа прогноза и въз основа на очакваното изпълнение на бюджета за тази година.  

"Финасираме по същия модел, по който сме финансирали януари месец миналата година. Удълженият бюджет е необходим, защото определени размери на определени социални плащания се фиксират в годишния закон за социалните плащания. Това са политики, които са приети от юли месец, има изменение в пенсиите от първи октомври. Тез изменения са влизали в различен период на годината, така че запазваме политиката, която е действала и е заложена от едно редовно  правителство", каза министър Велкова.   

"Пенсиите ще бъдат изплащани в размерите такива, каквито са достигнати на 1 октомври. По принцип швейцарското правило действа от 1 юли. В този базов вариант е предвидено 12% увеличение на пенсиите,  което правило ще действа и в удължения бюджет, който ще действа няколко месеца, докато редовното правителство си конструира собствен бюджет, съобразно управленската си политика", допълни още министър Велкова.  

На обвиненията от страна на  "Продължаваме промяната", че служебното правителство не поема отговорност, тя каза ,че това не е отговорност за служебно провителство,  а да се поеме политическа отговорност от парламентарно избраните от суверена партии.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Прокуратура и МВР влязоха в офисите на Васил Божков
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тежка катастрофа в столицата: Момче и момиче са загинали!
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: