Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Министърът на културата обсъди увеличение на средствата в сектора с директори на директорите на държавните институти в областта на музикално-сценичните изкуства
Автор: ИА Фокус 21:57 / 24.01.2024Коментари (0)507
©
Министърът на културата Кръстю Кръстев проведе днес работна среща и с директорите на държавните институти в областта на музикално-сценичните изкуства. В срещата в Министерството на културата участваха зам.-министърът на културата Виктор Стоянов, началникът на кабинета на министъра Весела Щерева, директорът на дирекция "Сценични изкуства и художествено образование“ Елиянка Михайлова и експерти от специализирани дирекции в културното ведомство.

Министър Кръстев очерта следните ключови теми за дискусия: увеличението за бюджета за култура през настоящата година; увеличението на заплатите в държавните сценични институти в областта на музикално-сценичните изкуства; оптималното планиране на разходи, както и дългосрочното планиране на бюджетите за следващата година; поставяне на акцент върху регионите, в които работят музикално-сценичните ни институти и засилване на партньорството с местната власт – областни администрации и общини, във връзка с осигуряване на съдействие по места за изпълнение на задачите, които са си поставили директорите на всеки конкретен институт; работата по нова Методика за финансиране на държавните музикално-сценични институти, както и повишаването на стандартите; отчитане на спецификата на всеки един музикално-сценичен институт спрямо неговото местоположение, спрямо демографията в областта, както и задачите, които си е поставил.

Министърът на културата Кръстю Кръстев благодари на директорите за подкрепата, която той и екипът му получиха и от тях, за да бъде увеличен бюджетът за култура през 2024 г. Министърът подчерта, че във връзка с увеличението на средствата в сектора на сценичните изкуства всеки директор трябва да реши с колко точно ще се увеличат възнагражденията на хората, които работят в музикално-сценичните институти. "Издействаният по-висок бюджет бе с цел допълнителните средства да достигнат до хората на изкуството, до дейците на културата. Би ми се искало, макар да нямам

право да се намеся в бюджетите Ви, разумна част от тези допълнителни средства да достигнат до артистите ни и до културните ни дейци в музикално-сценичните изкуства“, се обърна министър Кръстев към директорите. Допълни, че в техните компетенции е да преценят с какъв процент и по какъв начин ще се случи това.

Като изключително важен акцент от дейността на музикално-сценичните ни институти министър Кръстев определи достигането на качествената им продукция до по-широк кръг от публиката и работата им със зрителите по региони. Прогнозните бюджети като основа за планирането на дейността бяха също важна тема сред обсъдените.

Министър Кръстев сподели и с директорите в областта на музикално-сценичните изкуства, че разчита на конкретни казуси, подадени от тях, които да обсъди в разговорите си в общините и областните управи, за да може подкрепата от държава и местни власти да се синхронизира. Срещите, които министър Кръстев и екипът му вече започнаха с кметовете и областните управители в Шумен, Разград и Търговище, са именно с тази цел – местна и държавна власт взаимно да си помагат за развитието на културните институти в регионите, като така повишат достъпността до качествените културни продукти и жизнения стандарт на хората.

По време на работната среща днес, която се проведе след срещата с театралните директори, министър Кръстев разговаря и с директорите на музикално-сценичните институти за стандартите и тяхната специфика, която се влияе от спецификата в тази сфера. "Иска ми се да разгледаме и възможностите за по-тясно сътрудничество между различните институти, което би спомогнало за осигуряване на по-високо качество и разпространение“, посочи министър Кръстев.

"Трябва да знаем какво точно искаме да постигнем. Затова е и тази среща – на базата на подробните отчети, които получаваме от вас, да направим анализ и да имаме ясна картина как се формират прогнозните бюджети, за да можем да планираме още по-точно бюджет 2025, така че да можете да работите спокойно“, посочи министърът на културата.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
24 май: Ден на славянската писменост и култура
Лято 2024
Газови доставки
Трагедия с 5-годишно дете разтърси Благоевград
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: