Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Министърът на образованието заговори за драстични промени в начина на обучение в училищата
Автор: Екип Ruse24.bg 09:45 / 12.07.2023Коментари (0)304
© bTV
Класирането за гимназиите ще бъде обявено днес в ранните следобедни часове и след това кандидат-гимназистите ще имат три дни, за да се запишат в училищата, в които са приети. Това заяви в студиото на bTV министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

"Резултатите от зрелостните изпити вече се знаят. Направени са и малко по-задълбочени анализи по отношение на това, какви точно са те в рамките на отделните области и градове, включително и по училищата с влошени или подобрени резултати през последните две години“, обясни той.

Проф. Цоков поясни, че резултатите след първо класиране ще бъдат обявени на 19 юли, а седмица по-късно – между 20 и 24 юли, ще започне записването след второ класиране. Това са стандартните срокове, които са обявени с актуализираната наредба от миналата година.  

"Трябва да кажа и още нещо позитивно. В София от около 12 700 кандидата само 400 са подали заявления за прием на място в т.нар. училища-гнезда. Голяма част от тях са решили да подадат документи по електронен път. Тази година има и допълнителна възможност да се коригират предварителните заявки за паралелките в някои училища. Това показва, че електронното подаване на документи върви много добре като процес“, каза още образователният министър.

Той коментира и резултатите на зрелостниците. Проф. Цоков подчерта, че не можем да бъдем радостни, но тенденцията за лоши резултати от матурите е от години.

"Трябва да кажем, че в предходните години колегите са успели да вдигнат нивото на тестовите задачи, за да провокират по-високите нива на мислене на учениците. Това обаче затруднява зрелостниците през последните две години. Това показва първоначалния анализ на данните. Ето защо в хода на учебната година ще се търсят възможности за по-добра подготовка на учениците“, поясни още професорът.

Според него съвременните тестови задачи да не дават само възпроизвеждане на знания, а да се прилагат знанията, да се прави анализ. Той беше категоричен, че нашето образование трябва да се промени към формирането на определени умения и компетентности, защото на т.нар. алфа поколение ще му се наложи да упражнява няколко професии през живота си.

Образователният министър коментира също така и ярката светлина над България, която притесни много хора снощи. "Не можах да видя ярката светлина, защото бях в работен режим. Реакцията на властта беше свързана с няколко министерство. Получихме информация по каналите, чрез които контактуваме, че това се е случило извън територията на България, както и че няма жертви и разрушения – специално във Видинска област“, каза той.

Още по темата: общо новини по темата: 53
28.03.2024 »
25.03.2024 »
26.09.2023 »
19.09.2023 »
25.08.2023 »
24.08.2023 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: