Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Министърът на отбраната: България категорично подкрепя продължаването на операцията на ЕС "Алтеа" в Босна и Херцеговина
Автор: Екип Ruse24.bg 16:50 / 26.09.2022Коментари (0)386
©
"Поддържането на стабилност в страните от Западните Балкани, заедно с популяризирането на европейската им перспектива и евроатлантическата ориентация, са приоритет за България. Страната ни подкрепя усилията на властите на Босна и Херцеговина да продължат изпълнението на реформите по пътя към ЕС и в контекста на евроатлантическата интеграция.“ Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов след срещата със своя колега Сифет Поджич в Сараево днес, 26 септември.

"В днешната комплексна ситуация на сигурността е необходимо да продължим да развиваме и задълбочаваме сътрудничеството между двете държави, в това число и между нашите министерства на отбраната“, заяви министър Стоянов. Той отбеляза, че на срещата с министър Поджич са обсъдили възможностите за разширяване на обмена на опит по отношение на реформите на въоръжените сили на двете страни, както и сътрудничеството в областта на военното образование и квалификация. "Българските висши военни училища и Военната ни академия са на много високо ниво и бих бил щастлив да видя обучаеми от Босна и Херцеговина в нашите военни образователни институции“, заяви министър Стоянов.

"България e готова да продължи участието си в операцията на ЕС "Алтеа“ и при необходимост да поеме командването й. Операцията има ключова роля за стабилността и сигурността, както в Босна и Херцеговина, така и в региона като цяло. Ние бихме искали да продължим да допринасяме към стабилността и сигурността в страната чрез участието си в операцията“, заяви министър Стоянов. По думите му подновяването на настоящия изпълнителен мандат на операцията, който изтича през ноември 2022 г., от Съвета за сигурност на ООН е още по-важно в контекста на радикално променената ситуация на сигурността след руската агресия в Украйна. Министър Стоянов подчерта, че България остро осъжда войната в Украйна.

"Операцията на ЕС е много важна за сигурността в Босна и Херцеговина и трябва да продължи. Ние сме много доволни, че българският военен контингент ще участва в нея, както и досега“, заяви министър Сифет Поджич.

"В момента България участва със 118 български военнослужещи - 12 в Щаба на операцията в Сараево и 106 в състава на Междинния регионален резерв. При необходимост ние сме готови да увеличим състава на националния контингент“, каза министър Стоянов в отговор на журналистически въпрос. "Това демонстрира ясно нашата воля в подкрепа на суверенитета, териториалната цялост, сигурността и стабилността на Босна и Херцеговина“, категоричен беше министърът на отбраната.

В столицата на Босна и Херцеговина министър Стоянов проведе срещи със заместник-председателстващия Съвета на министрите и министър на външните работи Бисера Туркович и с Шефик Джаферович - председателстващ Председателството на страната. Те изказаха благодарности към България за това, че е признала първа независимостта на Босна и Херцеговина преди 30 години.

В рамките на визитата си в Босна и Херцеговина делегацията, водена от министъра на отбраната, ще посети база "Бутмир“, където ще се срещне с военнослужещите от българския военен контингент, участващ в операцията на ЕС "Алтеа“. Министър Стоянов ще разговаря и с командващия операцията генерал-майор Антон Весели и с началника на Щаба на НАТО в Босна и Херцеговина бригаден генерал Памела МакГаха.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: