Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Министърът на туризма във Варна: Анулират се резервации при всеки скок на болните от коронавирус у нас
Автор: Пламена Николова 15:47 / 31.07.2020Коментари (1)1099
© Varna24.bg
Първите сигнали за летния сезон са повече от негативни. Това съобщи във Варна министърът на туризма Мариана Николова, предаде репортер на Varna24.bg.

Тя коментира още, че резултатите на курортите по Южното Черноморие през юни показват, че 98% от чартърните полети са отменени, а 70% от хотелите в най-големия от тях - Слънчев бряг, остават затворени. Все още има очаквания август и септември да са по-добри, като свидетелство за това е както полетната програма на морските летища, така и записванията. Можем да очакваме, че и морската почивка ще бъде различна: ще се търси съчетание на различни форми на активна почивка със здравословни СПА процедури и опознаване на местните традиции или културно-историческото богатство на страната ни.

"За руските туристи очаквам да проведа тази седмица онлайн разговор с председателя на Държавната агенция по туризъм на руската федерация, за да видим какво можем да договорим по отношение на заявката, която имаме за руските туристи. Това, което ме увери руският посланик е, че руснаците имат голямо желание да почиват в България и от 15 август искат да пристигнат при нас с по-голяма заетост. Знаете, че имаме там и дискусия по отношение на визовия режим. Те са трета страна, има регламенти и директиви, които ограничават пътуванията. Много от държавите вече са гъвкави, включително имаме практика от държави, които издават визи на руски граждани на самото летище. Ще обсъдим възможностите и с нашето външно министерство.

Що се касае до румънските туристи, имаме доста такива по Северното Черноморие. Те също много са повлияни от статистиката, която се дава за болните и стриктно се следи тази статистика. Имаме анулирани резервации от румънци, когато се види, че има нарастване на броя на болните у нас при повече тестове. Ще продължим нашите усилия с МЗ, държавата, бранша, да уверим чуждите туристи, че посещенията в България са безопасни, че всички места за настаняване, за отдих и развлечение, спазват санитарните изисквания. Аз лично се уверих днес при посещението си в хотел на Златни пясъци, на всеки един посетител се мери температурата, изискват се или се предоставят лични предпазни средства, използват се дезинфектанти, спазват се всички изисквания. Ние трябва да внесем едно спокойствие в момента, защото сме в активен летен сезон. 

Обнадеждени сме от факта, че германските туристи дават сериозна заявка да посетят Северното Черномрие. Това, което те поставиха като въпрос и е много стратегическо, да може по линия на дипломацията да бъдат отворени допълнителни граници, като туристите от Беларус. За руснаците също се даде заявка за интерес към Северното Черноморие. Ще работим за Прибалтийските републики да видим какви са възможностите да отворим допълнително граници и дадем възможност за влизане на такива туристи с отрицателен тест за коронавирус.

Подкрепих идеята да има дипломатически представители, които да са търговски аташета на подчинение към Министерство на туризма, като тази седмица ще определим държавите, където да се предложат такъв тип служители, които да имат постоянен мандат там. 

Има хотели, които са затворили след отварянето си. Предстои среща на представителите на туристическия бранш с Асоциацията на банките, тъй като кредитирането, което в момента им се предлага, не е толкова дългосрочно. Хотелиерите искат по-дълъг срок по отношение на плащанията, тъй като големите туроператори ги притискат. 

По отношение на зимния сезон разчитаме изключително много на британците. Предстои среща с британското посолство, за да видим какви са възможностите за падане на ограниченията по отношение на британските туристи. Не може заради един случай в Банско да се прави извод, че британските туристи не искат да дойдат при нас. Напротив, ние сме в отлични дипломатически отношения с Обединеното кралство и ще положим усилия да уверя тяхното правителство, че британските туристи могат спокойно да почиват в нашите курорти. Те са много важни, особено за зимния туризъм, но са желани и на Севрното Черноморие. 

Както знаете, туризмът е изправен пред най-голямото си изпитание по целия свят. България не прави изключение. Той е най-засегнатият сектор от пандемията c COVID-19. Настоящата световна криза ще има траен ефект върху туристическия сектор, който има един от най-големите приноси в брутния вътрешен продукт на страната.

България не е и няма да бъде изолиран случай от световния процес. И всяко твърдение, че последиците могат да бъдат преодолени за година или две е несериозно. По данни отпреди ден на Световната организация по туризъм към ООН епидемията от коронавирус е довела до загуби в международния туристически сектор на стойност 320 милиарда долара. Това надвишава три пъти загубите, причинени от световната икономическа криза през 2009 г. Броят на туристите е намалял с 300 милиона заради наложените ограничения и практически пълното затваряне на държавите по целия свят", коментира Николова.

Повече вижте във видеото!


Още по темата: общо новини по темата: 305
10.07.2021 »
20.02.2021 »
02.01.2021 »
22.10.2020 »
12.10.2020 »
08.10.2020 »
предишна страница [ 1/51 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 31.07.2020 г.
+2
 
 
За сметка на това пък ние ще ги пускаме без тест и хубаво ще цъфнем
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: