Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Мира Радева: Ще гласувам с огромно огорчение, нищо не ме накара да повярвам в един или друг политически актьор
© Личен архив
Социологът Мира Радева в интервю за предаването "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Първата тема е съсредоточена върху изборите, които са само след броени дни. На пряката ни телефонна линия е вече социологът Мира Радева, която ще направи анализ на обстановката към момента. Здравейте.

Добро утро.

На първо място искам да ви попитам на каква кампания бяхме свидетели и имаше ли изобщо такава?

Както се казва, задавате отговора. Според мен, хората се чувстват изтощени и до голяма степен и политиците ми изглеждат изтощени. Липсваше енергия в тази кампания, липсваха нови предложения. Някак си, дори и сега гледам един представител на бившата управляваща коалиция, и изглежда много втвърден в това, което било, искат от същото. А на мен ми се струва, че самите избиратели никак не искат от същото. Имам предвид управление. Те казват: "Трябва да се направи същото управление, което…“. Самите гласоподавателите, тоест, ние, хората, избирателите, които отиваме до урните, разбираме колко решителен и важен е този момент, но се чувстваме доста объркани, защото самите политици като че ли не задават ясна линия за развитие, и то в една ситуация, която е толкова тревожна. Тревожна в международен план, тревожна в икономически план. Наистина точно в такива тревожни ситуации трябва много изявено лидерско мислене и много нестандартен подход. Искаме пред нас, пред очите ни да се роди лидер, който да ни поведе. Вижте какво се случи с войната в Русия – излезе Зеленски, пое функцията на лидер, каквато дори според мен той не е осъзнавал, че може да носи подобна отговорност, но застана пред хората и ги обедини. И ето, виждаме, че дори в момента се говори, че може би войната е обърната. Спомняте ли си коментарите в началото, че когато се казваше, че едва ли не това ще е война, която ще продължи няколко седмици. Очакваше се Путин с неговата огромна военна мощ просто да прегази това управление, да си сложи марионетно управление. Нищо такова не се случи, защото първо, Путин подцени самосъзнанието, националната идентичност на тези хора, които искаха различен свят, различен от този, който предлага Путин, и от друга страна, благодарение на невероятните лидерски качества на Зеленски.

Той няколко пъти на ден се обръщаше към хората, говореше им, някак си показа, че е лидер. Ами точно това не видях в тази кампания. Даже, не знам сега какво правят лидерите, вероятно повече се срещат с хората, на жалост всичко остана имам чувството в едно дребнотемие, в едно вглеждане в пъпа, нали. Не виждаме истинско, мащабно и перспективно мислене. Това ще доведе неминуемо, не знам какво казват последните проучвания, но за мен избирателната активност ще бъде ниска, по-младите избиратели, които имат по-колебаещ се, неориентиран вот, вероятно няма да гласуват. И в една такава ситуация твърдите електорални ядра ще решат вота. И ще получим един много цветен парламент, който и при липсата на изявени лидерски качества, защото някой трябва да поеме отговорност, и да поеме отговорност за нестандартни решения, а като че ли това липсва, и ще се стигнем, много трудно дори да си го помисля, защото извинявайте, но в момента да няма правителство е безотговорност, вървим отново към нови избори, е безумие.

Тоест, вие допускате възможността отново да ходим на избори след тези на 2 октомври?

Ами слушайки толкова, колкото съм слушала, защото трябва да ви призная съвършено откровено, тази кампания не провокира особен интерес в мен, не провокира. Някак си и аз самата се почувствах и объркана, и дистанцирана, и много огорчена, и много разочарована от тези предложения. И така, нямаше нещо мотивиращо, нещо, което да ме накара да повярвам в един или друг политически актьор. Най-вероятно ще гласувам с огромно огорчение, нали някои казват с отвращение. Ще гласувам с едно вътрешно чувство за неудовлетвореност, просто защото трябва да се гласува. А и защото все пак, като че ли трябва да се създаде някакво управление.

Вие казахте, че тази кампания не е предизвикала никакъв интерес у вас. По мое наблюдение тя май беше съсредоточена повече в социалните мрежи. В смисъл аз лично не видях толкова много участия в медиите от страна на кандидат-депутатите. Това беше ли някаква грешка, според вас, да се разчита само на социалните мрежи?

За мен грешката, която аз отчитам, е, че политиците, защото имаше, имаше някакви дебати…

Да, имаше.

Но те оставаха в телевизионните студия, но как да ви кажа, те оставаха в старите парадигми, в старите схеми, в които обичайно се развиваха отношенията между тези политически актьори. Припомняха се стари неща, не без основания трябва да кажа понякога. Например една от темите, която ми направи много силно впечатление, и се радвам, че се постави този въпрос, е неприемането на Истанбулската конвенция, която щеше да гарантира някак си един сериозен акцент върху темата за насилието върху жени, и не само върху жени, и върху деца,и изобщо за насилието, което е скрито вътре в дома. Тази тема за мен е изключително включително, защото знаем, че всяка седмица, за жалост, умира обикновено е жена, умира партньор в някаква брачна двойка, защото е претърпял… Така че аз не видях нестандартен подход. Не видях политиците да осъзнават голямата отговорност, която носят в този момент. Дори този, няма да споменавам кой и коя е партията, защото сме в такъв предизборен период, но и този политик, който сега без звук гледам на екрана, дори той иска да ни предложи от същото. Ама ние го изживяхме, ние го живяхме – нали видяхме резултата от това?

И в този смисъл аз очаквам от политиците да се проявят като лидери, да надскочат среднопартийните си сметки и интереси, и разбирания, и да се покажат, как да кажа, на нивото на тежката международна ситуация, в която се намираме. Ние се оказваме в една изключително фрагментирана, разбира се политическа ситуация, която предвещава още по-тежки загуби, още по-тежък провал.

За жалост, да.

Това е голям проблем. Това е голям проблем да нямаме обединител в един толкова тежък момент. И съвсем вече открито, и това го чух, споделя се, и всички са убедени, че инфлацията, която е двойно по-голяма у нас в сравнение със Западна Европа, се дължи именно на това безвремие, на това безвластие, в което сме изпаднали втора година.

Инфлацията направо убива хората. Това е факт. Те не издържат на тези цени.

Дори снощи слушах един икономист, който каза, че хората реагират по един-единствен възможен начин в подобна ситуация – те просто спират да потребяват. Но потреблението, трябва да знаем, че ние всички сме скачени съдове. Намаляването на потреблението води до какво – намаляване на производството. Намаляването на производството води до какво – съответно намаляване на персонала, и оставане на все повече хора в крайна сметка на социални помощи. Защото ще нарасне безработицата, бюджетът ще се пълни все по-лошо, тоест, няма да имаме възможност да увеличаваме бюджетни разходи, които са свързани с теми, които да речем парите и в сферата на образованието, и в сферата на общините, здравеопазването, пътищата, абсолютно всичко. Тоест, развива се негативен икономически цикъл, който още повече спираловидно ще притесни хората, и не просто няма да имаме растеж, за който за жалост един партии много ни убеждаваха как така спокойно, на широка ръка ще консумираме, ще получим всичко, по-високи пари. Аз дори сега скоро слушах отново профсъюзите, които предлагат 850 лева минимална заплата, което е чудесно, само че това също вторично засилва инфлацията и засилва и безработицата, защото много работодатели ще си кажат: "Ами ние няма да можем да покриваме социалните осигуровки на тази висока минимална заплата“. Така че всички ние сме свързани. И отново ще кажа, трябва ни нестандартно политическо мислене, трябват ни лидери, наистина ни трябва ни някой, като Зеленски, който може да каже: "Изправете се, бъдете силни, със сигурност ще се справим“, а те ни казват обратното непрекъснато.

Нестандартно политическо мислене... Да се върнем малко на вчерашните събития. Дуото Василев-Петков поканиха Бойко Борисов на дебат. Той, ако мога така да се изразя, ги "отряза" моментално в рамките на няколко часа. Ще спре ли тази вражда някога между двете партии, според вас?

Ами за жалост, доста се говореше в миналия парламент, и преди това, миналата година, т.нар. "червени линии“. Аз мисля, че не е голяма изненада, че Бойко Борисов, който беше арестуван от тези хора, който беше заклеймяван като крадец, мошеник, автор на най-голямата корупция в страната, че той не желае да седне и да коментира с тези хора. Това означава да седне на един публичен дебат с тях, това означава да легитимира политическото им присъствие. А той не ги иска. И това е толкова човешки разбираемо. Знаете ли, каквито и да сме, независимо дали сме политици, ние сме първо човешки същества. И когато някой ни нарани и ни унижи, е съвсем нормално да не ни е приятно по-нататък да не го виждаме. Затова и за мен ескалацията на тона, която беше през цялата миналата година, лепенето на етикети, заклеймяването, грозният език, включително в парламента, това показваше една дълбока незрялост на голяма част от политическите актьори. Те затова и изпаднаха в тази криза. Защото който и да е политическият ти опонент, ти трябва да запазиш уважение.

Така е.

Искам да обърна внимание върху нещо, което малко, даже мои приятели са склонни да казват с насмешка за уважението, което беше изказано, беше изявено към кралицата Елизабет II по повод на кончината и погребението и т.н. Знаете ли, това е уважение към не просто към нейната личност, която е забележителна, това е уважение към институцията. Това е уважение към държавността, това е уважение към историята, и това е уважение към самия себе си. Защото трябва да разберем едно нещо: ние и нашите политици, те са част от нас, те са нашето огледало, те са нашето отражение. Още в началото, когато започнаха този отвратителен тон на размяна на отвратителни реплики, още тогава казвах: не е възможно така да се говори. Всеки може да дойде и да ти лепне етикет "крадец“, да, но всъщност той го лепи и на самия себе си. Тоест, децата имат една такава игра, това си спомням като дете, нали казват: "който си го казва, на себе си го казва“. Спомняте ли си?

Да.

То детско, детско, ама си е до голяма степен вярно. Защото ти хвърляш срещу другия онова, което вероятно не приемаш и в самия себе си. Не знам. Така че не е лошо кандидатите за нашето доверие да са малко по-подготвени, включително по психология. За мен удивително неподготвени хора, за жалост, влизат в политиката. Но това е характерно и за цялото ни общество. Цялото ни общество е като че ли се оказа доста слабо образовано. Не че ние социолозите това не сме го знаели, включително и по статистически данни. Но факт, нашата демокрация е болна, инфантилна и все още напълно неразвита.

Като за финал да обобщим и всъщност, да отидем към малко по-друг аспект: казахме ниска избирателна активност – какво смятате за вота в чужбина, той къде ще отиде? Ако направим сравнение с миналата година, първо отиде към "Има такъв народ“, после към "Продължаваме промяната“, а сега накъде ще се разпръсне доверието на хората?

Понеже аз съм социолог, и макар и вече доста години да не правя прогнозни проучвания, първо, трябва да знаем, че вотът в чужбина има изключително слабо влияние върху вътрешните. Вотът в чужбина единствено има значение този по-организираният вот в Турция, който е обикновено в подкрепа на ДПС.

Аз смятам, че заради разпада на тази коалиция, която ни управляваше миналата година и до изборите сега, има сериозно разочарование от всички политически партии, които я формираха. От друга страна обаче, страната е поставена пред една нова разделителна линия, защото виждаме, че така путинофилите в България никак не са малко. А това са едни хора, които, аз дори не го и разбирам честно казано, продължават да мечтаят да дойде, то донякъде е и разбираемо, и аз го казах, искаме едно силно лидерско присъствие, но те си представят, че пътят на България е авторитарен, което автоматично означава и терор, защото виждате какво става в Русия, нали, сега: хората бягат от мобилизация, очакват се политически чистки и т.н. А да не говорим за дълбоката морална разруха, която се състои в това да отидеш в една страна и да убиваш хората, да разрушаваш къщите – това е ужасяващо просто. И после тези хора казват: "Ама видите ли били виновни американците“, които са на хиляди километра. Не, не са виновни американци. Просто хората избират, и хората на Украйна, както и ние между другото, преди години, избират да принадлежат към по-богатия, по-цивилизован свят. Това е истината. Украинците искат да станат член на Европейския съюз, и това искам да кажа е тяхно суверенно право. Я си представете на нас някой да беше дошъл да ни каже: "Ама няма, вие тук сте на Черно море, близко сте до нас, и затова няма да стане член нито на НАТО, нито на Европейския съюз“ – колко от нас биха се съгласили на такова нещо – някой да ни диктува избора? Мисълта ми е, че присъствието на тази разделителна линия, която вече има политически израз в лицето на тази националистическа или не знам каква, проруска, просто пропутинска партия "Възраждане“, според мен, ще има много ясни тенденции да се отграничат, както тя привлича свои симпатизанти, но това внася една допълнителна разделителна линия много важна за българското общество. В този смисъл това по някакъв начин е и едно преброяване на онези, които искат да си останем в Европейския съюз, тоест, в цивилизования, развит свят, и онези, които искат да се върнат към някакъв източен деспотизъм, който предлага Путин. Според мен, това пак е въпрос малко и образователен, но няма да коментирам. Така че тази разделителна линия е много важна и тя ще се изяви на тези избори. Другата разделителна линия безспорно е усещането за стабилност – кой ще ни даде, кой ще направи кабинет. Това е много важно.

И предстои да видим дали ще се случи. Благодаря ви много.

Още по темата: общо новини по темата: 652
22.02.2023 »
26.01.2023 »
26.12.2022 »
26.12.2022 »
26.12.2022 »
26.12.2022 »
предишна страница [ 1/109 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 26.09.2022 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Земетресения в България
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: