Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Мирослав Найденов: Трябва да търсим пазари, а не да правим поредните промени в законодателството в аграрния сектор 
Автор: Йоланда Пелова 08:40 / 21.09.2023Коментари (0)338
© БГНЕС
Мирослав Найденов – бивш министър на земеделието. Здравейте, в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" 

Г-н Найденов, как според вас ще се отрази политическото решение на правителството и на парламента да отпадне забраната за внос на украинско зърно? 

Ние видяхме, вече ставаме свидетели на реакцията от страна на бранша. Бяха изкарани машините, разбуни се секторът. След дългите разговори, очевидно поне за момента активните протестни действия ще приключат. Не знам кому беше нужно всичкото това, защото общо взето, това, което трябваше да се случи, се случи и практически, според мен поне, в близките седмици няма да има някакъв внос от Украйна. Това България можеше да си го вземе като решение, както го взеха останалите четири страни, от които България излезе, както се казва, по терлици и ги оставихме в една ситуация, в която България също беше поела ангажимент да подкрепя тяхното настояване за ограничаване на украинския внос.

А вие във въпроса си го формулирахте – това е чисто политическо решение. Дали е продиктувано от директни договорки с украинската страна, или взето под натиск на Европейската комисия – не мога да гадая. Това трябва да го кажат примерът, разбира се, и тези, които го гласуваха в парламента, но е факт, че доведе до разбунване на сектора. Земеделците повлякоха крак. Видяхте, че и други сектори се опитаха и се възползваха от ситуацията, протестирайки. Общо взето, според мен всичкото това беше излишно и то ще приключи по всяка вероятност с приемане на меморандум, за който са се договорили от страна на правителството, и практически няма да се промени нищо в ситуацията. 

Как гледате обаче на реакцията на самата държава? Знаем грозната дума, която беше използвана срещу земеделците от премиера, а именно – "терористи“, и днешното негово изказване, че "Земеделците са лъгани много пъти през годините. Напрежението е отражение на огромно натрупано недоверие към политическата класа“? 

Първо по отношение на използването на квалификации като "терористи“ – това е недопустимо, още повече от премиер, който идва от академичната общност. Така че то това е без коментар. А между другото, понеже гледах пресконференцията след преговорите – не видях той да се извини, поне публично. Възможно е във формата с преговарящите да го е направил, но беше редно да го поднесе, както го каза публично, така публично и да се извини. Що се касае вече до другите резултати и до това какво са постигнали – мисля си, че е абсолютно излишно напрежение. Т.е. според мен – той неслучайно Борисов го и коментира – прояви се една абсолютно неопитност, дилетантщина от страна на управляващите, защото те сами си предизвикаха тази криза, която криза се видя, че може да бъде решена много бързо с разговори от няколко часа.

И ако това беше направено преди да се случат тези неща, може би щеше да се избегне цялото нещо. Още повече че да гласуваш нещо един ден преди то да отпадне официално от страна на Европейската комисия, аз нямам обяснение. Не знам кои хора съветват и премиера, и министрите, но това беше абсолютно излишно и грешно. 

Какви законови промени според вас са необходими за решения на определени проблеми в сектора "Земеделие“, които през годините са замитани под килима? 

Това и квалификацията отново от премиера, че проблемите са натрупани с годините – да, сигурно има нещо подобно. Като цяло има пропуски в самата Обща селскостопанска политика. Нека да е ясно на вашите слушатели, че всъщност България не определя сама начина на плащане. Това, че този начин на плащане – имам предвид европейските субсидии, дава конкурентно предимство на един сектор за сметка на другите, е факт. И това е факт още от първия ни програмен период. Аз поех министерството 2009 г., ние вече бяхме официално членове на Европейската комисия от 2007 г. и още тогава сме поставили въпроса, че е определено несправедливо подобен начин на плащане, и той подпомага един сектор за сметка на останалите, които закъсват.

Така че това, което може да прави и би трябвало да направи държавата, без да се оправдава с миналото, е в настоящето да се опита, когато се правят промени на тази Обща селскостопанска политика, да се отчетат тези недъзи на сега действащата система и да се настоява за по-голямо подпомагане, примерно на сектор "Животновъдство“, на сектор "Плодове и зеленчуци“, ето – ако щете и пчеларите също излязоха на този протест. Така че това е ролята на държавата. Другата роля на държавата е да бъдат много активни по отношение на търсене на пазари. Напрежението в момента е за това, че продукцията стои по складовете.

Почти навсякъде имаме посолства, в много от държавите си имаме търговски аташета – трябва да се работи, да се търсят пазари. Това, което правят украинците в момента. Ние не можем да виним украинската страна, че те успяват да намерят пазари за тяхната продукция. Да, разбира се, възползвайки се от солидарността по отношение на войната, но те работят активно. Това трябва да се направи. Не мисля, че законодателството ни е проблем. Законодателството в аграрния сектор е променяно доста пъти и сега факт е, ако направим аналогия и с други закони – не многото промени правят нещата по-добри.

Просто трябва и добрите практики, които сме видели като по-нов член на Европейския съюз от по-старите членки, да ги приложим. И разбира се, да бъдем активни по отношение на търсене на пазари. 

Ако погледнем нашите европейски конкуренти, къде се намира България? Тя е конкурентоспособна ли е на 100%? 

Тя е конкурентоспособна по отношение примерно на зърнените продукти, но не е конкурентоспособна по отношение на продуктите от животинска продукция, например. Зеленчукопроизводителите пък да не говорим – те до такава степен са свили продукцията си, че ние ги търсим за нашия пазар, както между другото, и животинската продукция. С носталгия си спомняме годините преди 10 ноември, когато България, освен че беше житницата на Европа, България изнасяше огромни количества продукция.

Аз ще припомня един исторически факт – репарациите и след Първата, и след Втората световна война са изплатени предимно със земеделска продукция, и то не само жито. Има се предвид много други неща. Ние имахме страхотни поголовия от овце, крави, кози. Всичкото това в момента е свито до един минимум, който включително не може да осигури изхранването на българското население. А това е въпрос и от национална сигурност, защото възможно е при някакъв катаклизъм… Ние видяхме какво се случи по време на COVID пандемията – тогава за момент се затвориха границите, но при ескалирана на подобен проблем е възможно да се затворят границите, да няма търговия. Ние трябва да мислим върху тези неща и трябва да мислят тези, които управляват в момента, а не да се оправдават с миналото. 

Г-н Найденов, в началото на нашия разговор казахте "разбуни се секторът“ – сектор "Земеделие“. Ако вие бяхте днес земеделски министър отново, какъв ви се иска да бъде възможният изход от всички тези преговори, лично на вас? 

Първо, аз щях да поканя тези хора на преговори, и то много преди да се случи гласуването в парламента с решението на Министерски съвет. Аз съм водил много тежки, месечни преговори с тях. И това е най-важното – когато има диалог, дори и да не стигаме до единомислие, все пак е много важен диалогът. Второ, към министъра на земеделието има консултативни съвети – има Консултативен съвет по зърното, по млякото, по животновъдство, по растениевъдство. Те да не бъдат бутафорни органи, които да се използват само по отношение на парафиране на определена политика на Министерство на земеделието, а тези органи, тези консултативни съвети да правят политиката, а не само да я подпечатват, решено на политическо ниво. Така че има какво да се направи. Но вижте, аз съм имал възможността четири години почти да го правя, сега други са на ход, тяхна е възможността – нека да го направят така, както го виждат. Важното е да стане по-добре и за заетите в сектора, а най-важното от всичко е за потребителите, крайния потребител, защото когато влезем в магазина, всички плащаме продукта на тези производители.

Още по темата: общо новини по темата: 280
24.04.2024 »
25.03.2024 »
20.03.2024 »
15.03.2024 »
07.03.2024 »
01.03.2024 »
предишна страница [ 1/47 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Изграждане на Национална детска болница в София
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: