Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Митничарят, задържан за трафик на хероин от Дубай, не знаел какво има в пратката!
Автор: Пламена Николова 14:37 / 18.02.2021Коментари (2)648
© Ruse24.bg
Митничарят Светослав, задържан за трафик на хероин от Дубай, сподели пред съда във Варна днес, не е знаел какво има в пратката и никога не е участвал в подобна престъпна схема, предаде репортер на Varna24.bg.

45-годишният служител от митническо бюро Търговище, заяви още, че тренира деца по футбол и тенис на корт.

Както по-рано медията ни съобщи, в две отделни заседания, Окръжен съд – Варна определи мерки за неотклонение "задържане под стража“ на 35-годишния турски гражданин Мурат К., собственик на търговско дружество и 45-годишният Светослав.

Пресцентърът на Окръжен съд-Варна припомня, че на 16 февруари 2021 г. двамата са били привлечени като обвиняеми за пренасяне в съучастие през границата на страната на хероин с общо тегло от 401,468 кг. Високо рисковото наркотично вещество пристигнало с контейнеровоз на 7 февруари 2021 година в пристанище Варна – Запад. Продавач на пратката е иранско дружество. При проверка на четирите контейнера с битумни ролки, в три от тях митническите инспектори откриват 71 ролки с тайници, в които били скрити 487 пакета, съдържащи кафяво прахообразно вещество. Предстои да се изследва чистота на открития наркотик.

Обвинението спрямо Мурат К. и Светослав Ф. е за тежко умишлено престъпление, за което НК предвижда наказание "лишаване от свобода“ от 10 до 15 години и глоба от 100 000 до 200 000 лева.

Държавното обвинение поиска спрямо двамата да бъдат определени най- тежките мерки за процесуална принуда. Прокуратурата посочи, че митническият служител е имал основа роля при организирането и оформянето на документите по вноса на стоки на търговското дружество. След като пратката се е забавила заради митническата проверката Светослав Ф. е поискал от Мурат К. да изтрие цялата си комуникация с него, изтъкнаха от обвинението. По отношение на турския гражданин обвинението посочи, че е налице и реална опасност той да напусне страната и да се укрие, за да избегне наказателно преследване.

Пред съдебния състав адвокатът на Мурат К. заяви, че няма достатъчно събрани доказателства, сочещи към съпричастност на турския гражданин към престъплението. Според защитата реално търговското дружество се е управлявало от друг човек. Поискана беше по-лека мярка за неотклонение, като беше изтъкнало оказаното съдействие на разследването, както и наличието на адресна регистрация у нас.

По-лека мярка беше поискана и за Светослав Ф. Защитата му изтъкна, че той е дългогодишен митнически инспектор, без никакви нарушения. Представени бяха документи удостоверяващи, че 45-годишния мъж е семеен, полага грижи за децата си и е с добри характеристични данни. Освен това е направил опит да се самонарани, заради острата стресова ситуация, в която е бил поставен, като състоянието му е било удостоверено от специалисти. Според защитата му, Светослав единствено е съдействал за по-бързото освобождаване на внасяните стоки на митницата, но няма доказателства че е бил наясно какво има в битумните рула.

Като съобрази становищата на страните и събраните доказателства, съдебният състав на Варненския окръжен съд прецени, че може да се направи обосновано подозрение за съпричастност на Мурат К. и Светослав Ф. към повдигнатото обвинение. В тази насока са свидетелските показания, протоколите за оглед, претърсване, изземване и фирмената документация. Съдът намери, че е налице и опасност двамата да се укрият с цел да избегнат предвиденото наказание от минимум 10 години затвор. Според съдебния състав,  вероятността двамата да извършат престъпление срещу правосъдието също е реална, тъй като механизмът на извършване на престъплението предполага участието на лица, които се намират извън страната. Освен това са налице данни за опити да бъде укрита връзката между турския гражданин и митническия служител, след като Светослав Ф. е разбрал подробности за извършваната проверка на пратката. Поради изложените съображения и наличието на изискуемите от закона кумулативни предпоставки, Варненският окръжен съд определи спрямо Мурат К. и Светослав Ф. мерки за неотклонение - "задържане под стража“.

Определенията на Окръжен съд – Варна може да бъдат обжалвани пред Апелативен съд – Варна.

Какво заявиха днес адвокатите на Светослав, Иван Томов и Бранимир Балачев, вижте във видеото!


Още по темата: общо новини по темата: 4
23.02.2021 »
23.02.2021 »
18.02.2021 »
16.02.2021 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 18.02.2021 г.
Aнонимен
на 18.02.2021 г.
0
 
 
Тези двамата, и адвокатите им със свещи в църквата да платят.Амин
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: