Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Митов, ГЕРБ: Петков дължи отговори за посещението си в Скопие - отстъпи ли от българската позиция
Автор: Екип Ruse24.bg 09:21 / 21.01.2022Коментари (0)459
© БНТ
Ентусиазмът на премиера Петков контрастира с общественото мнение, а министър-председателят дължи много отговори, тъй като изобщо не е ясно какво всъщност се случи в Скопие за по голямата част от българската публика - отстъпи ли Кирил Петков от българската позиция? Така депутатът от ГЕРБ Даниел Митов коментира срещата Петков - Ковачевски в Скопие.

"На практика всички партии и участници в КСНС се обединиха около твърда позиция, която стъпва на Рамковата позиция от 2019, декларацията на парламента и тези документи са отразени в т.нар. позиция 5+1. Ако България е отстъпила от това, аз не знам как да го окачествя, освен като прекрачване на мандата и едва ли не предателство", допълни Митов.

Депутатът определи като голям проблем изказванията на Стево Пендаровски, че България на практика е отменила досегашните си позиции и Кирил Петков е отишъл със съвсем нова преговорна рамка.

"Няколко неща ме притесняват. Българският премиер не използва експертизата на МВнР. Ако я ползваше, може би нямаше да сме свидетели на този словесен безпорядък в отговорите му. Второ, опасявам се, че той е в плен на логиката "дайте да пуснем РСМ да преговаря, пък после можем да ги спрем по време на преговорите, ако не изпълняват някои условия." Тази логика е неосъществима", каза още той.

Червените линии са ясни и са свързани с дълбоки исторически и политически натрупвания. Не всички могат да бъдат изчистени, но можем да навлезем в добросъседските отношения, описани в договора, подписан от двете държави, смята Даниел Митов.

"Отношенията между България и РСМ не са само двустранни и имат отражения в ЕС. Когато става дума за държава членка на ЕС, Европейската комисия е длъжна в крайна сметка да погледне на България като член на клуба на европейските държави и да застане зад дневния ред или плана, който имаме", заяви депутатът.

По повод напускането на депутатите от ГЕРБ-СДС по време на речта на президента пред Народното събрание, Митов коментира, че Румен Радев е превърнал "определени свои възприятия и реплики в клишета".

"Той обижда над 600 000 избиратели, които гласуват за ГЕРБ-СДС. Непрекъснато се държи с неуважение към тях, затова ние бяхме длъжни да напуснем", обясни той.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Реформи в БДЖ
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Специализирани полицейски операции в страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: