Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Млад специалист по "Национална сигурност": България трябва да бъде реален и равноправен съюзник на НАТО
Автор: Пламена Николова 16:43 / 27.01.2022Коментари (4)493
© Varna24.bg
Бакалавър по Национална сигурност във ВСУ "Черноризец Храбър" изпрати до Varna24.bg коментар, писан за турски информационен сайт по една от най-горещите теми напоследък. Публикуваме споделеното от Сали Сунай без редакторска намеса:

"Една новина последните дни разбуни духовете в парламента и нажежи още повече така или иначе създалото се още от сутринта напрежение сред депутатите. Русия поиска силите на НАТО да напуснат Румъния и България като част от предложенията си за гаранции за сигурността, съобщи руското външно министерство, информира РИА Новости. Москва поиска юридически обвързващи гаранции от НАТО да спре разширяването си и да се върне в границите си от 1997 г.

Опасността от война между Русия и Украйна не възникна току-така. Предпоставките за нея са се трупали десетилетия наред. Аргументите, които днес привежда руският президент Владимир Путин, са пуснали корени далеч назад в миналото, още в Средновековието, когато части от днешна Русия и от днешна Украйна влизат в пределите на могъщата Киевска Рус. Тъкмо оттам Путин черпи убеждението си, че става дума за "един народ“, към който той причислява и хората в Беларус.

След изказването на руския външен министър, в което споменава изрично Румъния и България, ситуацията в страната се напрегна и бяхме свидетели на политически сблъсъци. След множество критики от страна на опозицията в парламента, министър-председателят съобщи позицията на МС пред Народното събрание.

Българската държава трябва да има ясна позиция, близка до национален консенсус. Няма спор, че в Народното събрание с изключение на една, всички политически партии са с изразени евроатлантически ценности. И от изразените позиции видяхме, че две мнения по въпроса в подкрепа на НАТО няма. Нужно е очертаване на българските ценности по отношение на сигурността и съюза ни с НАТО. Защото НАТО освен военен съюз е и политически. Новият век постоянно ни поставя пред сблъсъци на политически идеи и война, чрез информация и дезинформация. За повече от 15 години, българското общество трябваше да се чувства без съмнения и предразсъдъци, като част от натовската общност. Защото това е позицията на българските правителства и решение на българските граждани от далечната 2004 г.

Поради фактическата обстановка, че България е консуматор на сигурност в рамките на НАТО последните 10 години и с пасивната си позиция в съюза, кара българските граждани да се съмняват в равноправието на България в НАТО.

Общественото мнение е, че ние като държава не сме пълноценен съюзник на военния съюз. Избягването на българските правителства последните години от отговорност и невземане на убедителни решения, разубеди българските граждани, че НАТО е естествен съюзник на България. Последното правителство на България беше с участието на националисти и това оказа голямо влияние на общественото мнение и позицията на България спрямо Русия. Факт е, че има нови националистически движения, които имат трибуна в НС с позиция различна от евроатлантическия дух. Забелязваме и неубедителната позиция и на министъра на отбраната.

Българските граждани възприемат НАТО като чуждо присъствие, а не като част от българската отбрана и сигурност. Експлоатацията на напрежението е реална. България трябва да бъде реален, пълноценен и равноправен съюзник на НАТО  със стратегическа позиция и действия. Влошаването на ситуацията на сигурност и реалната заплаха ще окажат голямо влияние върху българската енергетика".

Още по темата: общо новини по темата: 39
19.02.2022 »
17.02.2022 »
13.02.2022 »
08.02.2022 »
01.02.2022 »
30.01.2022 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 27.01.2022 г.
0
 
 
Най-големите "умиротворители" в света искат за пореден път да направят война. Нашите политици трябва да си отпушат ушите, и да започнат да мислят със собствените си глави. А не каквото им наредят от САЩ.
-1
 
 
Не че не може, но сега така им мътят пространството между ушите :-))))))
Aнонимен
на 27.01.2022 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Проблем с недостига и износа на лекарства
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: