Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Младен Маринов: Дълго време предупреждавахме, че проблемът с незаконните мигранти по границата става изключително сериозен
Автор: Цвети Тончева 08:16 / 26.11.2022Коментари (0)458
© Фокус
Във "Важните говорят“ на Радио "Фокус" искам да каня само хора професионалисти, тези, които имат какво да кажат. За мен е чест, че в студиото е Младен Маринов. Добър ден!

Добър ден.

Ако трябва да го представя, да направя по-голям разбор на кариерата му, може би няма да ни стигне времето до утре. И все пак - през 2005 година завършва право в Юридическия факултет на УНСС в МВР. През 1997 година е назначен в отдел "Охранителна полиция“ при СДВР, а от юни 2013 година стана зам.-шеф на столичната дирекция. Година по-късно вече е директор на СДВР. С указ на президента Румен Радев от 9 май 2017 година е назначен за главен секретар на Министерството на вътрешните работи. Той е едва вторият министър на вътрешните работи, който преди това е бил главен секретар. Така ли е, г-н Младенов?

Така е.

Бяхте вътрешен министър в периода 2018-2020 година. Нещо важно обаче ми направи впечатление вчера по време на Вътрешна комисия – чисто професионално когато в момента министър Демерджиев поиска увеличаване на парите за МВР и промени в НПК, вие казахте: "Да, така трябва да бъде“, но направихте и важно уточнение, че пари все пак е имало, но не са били усвоени. Дайте повече да развием тази актуална тема.

Аз, като дългогодишен служител на МВР, след това и като главен секретар и като министър, винаги съм твърдял, че за МВР и сектор "Сигурност“, защото не искам да изключвам и другите служби в сектор "Сигурност“, които са извън шапката на МВР, но работят по Закона на Министерството на вътрешните работи, са също толкова важни за обществения ред, колкото и служителите на МВР винаги съм казвал, че трябва повече финансиране. За съжаление, по-голяма част от бюджета, който се отпуска, той наистина изглежда голям, но 90% от него отиват за заплати. Като бих казала, че от заплата на всеки полицай 70% веднага се връщат в НОИ съгласно закона. Така че направете сметка от този огромен бюджет колко остава реално за заплати и оборудване за противодействие на престъпността. Така че в този контекст наистина и то така ще бъде и не само, а всички мои колеги от парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще подкрепим всякакви предложения. Дори сме предлагали, последният път знаете, че при формирането на бюджета предложихме и гласувахме да се увеличат и заплатите и на полицаите, защото смятахме, че това е изключително належащо с оглед на високата инфлация.

Вярно ли е, че не са пипани в последните 2 години?

Ние направихме по времето на Кабинета "Борисов 3“ и преди това направихме няколко увеличения на заплатите в сектора, които към онзи момент мисля, че бяха добре на база на средното ниво в държавата. Говоря към периода 2020 година. Тогава близо с 35% се вдигнаха заплатите и се почувства едно облекчение в сектора. Но за съжаление, след това политическата нестабилност и управлението доведе до висока инфлация, което всъщност обезсмисли и изяде тези увеличения. Затова беше крайно належащо минимум 20%, защото това вече не и увеличение, това е компенсация на изяденото от инфлацията.

Почнахме с по-общите теми и актуалните, и все пак, г-н Маринов, вие написахте във "Фейсбук“ буквално в два реда, че полицаят, който е в момента, страх ме е буквално да отворя агенциите да видя дали е добре, все едно искам да няма развитие, за да не е по-лошо. Та казвате, че вашият колега, който онзи ден при гонката с полицая, след това при блъскането на буса, е в болница, вие го познавате лично, е професионалист. Но какво се случва у нас? Всеки ден са гонки с полицаи, мигранти, престрелки. Днес пак говорим, към този час имаме на две места задържани, говорим в ранния следобед.

По отношение на колегата наистина, моля се постоянно, както се казва, Бог да му помогне, защото в момента докторите казват, че е стабилизиран, но аз съм сигурен, че той е силен и ще преодолее тази трудност. Дай Боже, да се оправи. Какво мога да кажа за него? Ние дълги години сме служили заедно, той ми е бил подчинен, колега. Знаете, че аз бях с моите служители постоянно там, където трябва да са и те, и изключителен професионалист. Нямам какво повече да кажа. Мъж на място, полицай на място. Дай боже, повече такива като него. Какво се случва в момента? Случва се това, за което дълго време ние предупреждавахме. Близо 2 години, още от миналата година, от предишните Народни събрания предупреждавахме, че проблемът с незаконните мигранти по границата става изключително сериозен. И като че МВР и ръководството на МВР не беше адекватно, най-малкото се опитваше да го прикрива с оглед да си гарантира политическо дълголетие се опитваше да прикрива този проблем. Но в крайна сметка този проблем избива, искате или не, той става явен за хората, защото почва да нанася щети както на гражданите, така вече виждате, че и полицаите не са сигурни за живота си. И най-вече отзвуците от Европа. Виждате, че бяхме постигнали едно високо ниво на готовност за влизане в "Шенген“, а сега какво се случва последната година и последните дни.

2020 година ние бяхме, даже още преди това, бяхме изпълнили всички технически изисквания за "Шенген“. Наистина аз съм ходил на много съвети на министрите в Европа, и там са ни давали за пример за опазване на външната граница на Европа. За съжаление, виждате колко бързо от пример станахме пример, обаче с обратен знак.

В последните дни всеки казва: "Не, ние си пазим“ във връзка с мигрантския натиск. Успяхме ли обаче да си вземем, да си поискаме тези пари от Европа, така или иначе и ние плащаме на Европейския съюз всяка година, които ни се полагат. Да, някой ще каже: "Не сме на първа линия, не сме най-външната граница, Турция, Гърция“, но възползвахме ли се достатъчно?

Вижте, аз си спомням, знаете, че още в началото на тази криза г-н Борисов успя да убеди Комисията и тя ни отпусна средства, с които реално беше изградено възпрепятстващо съоръжение, беше оборудвана "Гранична полиция“ с много високопроходими автомобили. Колкото и да критикуват възпрепятстващото съоръжение или т.нар. "ограда“, аз мога да кажа, че за годините, в които беше изградена и начина, по който трябваше в бърз порядък да се изгради, това е едно добро съоръжение, което аз ще ви дам пример от тогава, когато аз бях главен секретар и министър на вътрешните работи, да, имаше много опити, но охраната на границата беше изградена на няколко кръга, и имаше първа линия, имаше втора линия от служители, които бяха от други звена, след това имаше и трета линия – областните дирекции правиха КПП-та и държаха, така че никой не беше сигурен, че преминавайки самата ограда нататък му е гарантирано свободното движение. Дори служителите, които работеха на първа линия, не винаги знаеха къде са следващите линии, което внася несигурност, ако някой е решил да прави канал. Внася несигурност, защото трябва да се разбереш с най-малко 3 позиции, за да си сигурен, че ще преминеш. В момента наистина напливът по нашата граница е засилен, това са обективни причини, нали, гледаме целия свят, но това, което прави изключително, което е тревожно много, е, че се сменя профилът на мигрантите. Вече се хващат много мароканци, които идват от Мароко, а не са сирийци, както беше в началото, или афганистанци.

Те поне казваха, че са сирийци. Там вече трябваше и преводачът на границата с арабския да види специфичния диалект, имаше и го това.

Но те са различен профил – сирийци, афганистанци. Но тук вече говорим за граждани от Северна Африка, които до известно време ползваха морския маршрут и влизаха по море.

Защото когато там се строяха огради и стени, тук ни казваха: "За какво ви е?“

Но, за да тръгнат по този рисков маршрут, дълъг, сухопътен, това означава, че нивото на каналджийството вече се е вдигнало на по-високо професионално ниво. Става въпрос, че те най-малко са си гарантирали цялото трасе, за да тръгнат по него. А за да вземат решение да сменят маршрутите, това означава, че и каналджиите са намерели пробиви в сигурността на определена граница. Това е като вода – ако мине някъде малко вода и не спреш дупката, тя ще си направи път да минава повече. Глупава вода няма, така няма и глупави каналджии, те прекарват своите канали там, където има пробив в сигурността.

Тоест, казвате, че в последно време, последните месеци или година и половина, тук се е охлабила охраната по една или друга причина в сигурността?

Не, не ми се иска да казвам, че се е разхлабила. Бих посъветвал и моите сегашни колеги публично да не говорят колко слаби и неподготвени са българските полицаи, защото това не е вярно. Българските полицаи са подготвени достатъчно добре да се справят с всяка ситуация. Друг е въпросът какво решения се взимат на по-високо ръководно ниво.

Липса на координация на ръководно ниво.

Но говорейки, че полицаите не са подготвени, говорейки, че нямат техника, с която да противодействат, говорейки, че няма да използват помощни средства в случая шипове за принудително спиране за моторни превозни средства, реално ние какво казваме на извършителите: "Карайте с газ, ние не може да ви стигнем, а и няма да ви спираме с шипове“. Това не бива да се случва. И аз затова не искам да говоря.

Прав сте, това е медийно в последните дни, да.

Това са неща, които дори и да има проблеми, ние трябва да си ги решаваме във вътрешен план, така че навън ние трябва да изглеждаме силни и решителни.

Трябва ли все пак промяна в уредбата, хайде, няма да разказваме сега и на каналджиите, които ни слушат, но все пак с въпросните шипове, вашият заместник г-н Балабанов онзи ден говори пред мен, че не във всеки автомобил ги има, че полицаите се притесняват, защото потенциално може да се обърне другата кола, после ще носят отговорност. Трябва ли наистина промени в уредбата, изобщо в указанията, в законите, за да бъдат запазени вашите колеги, полицаите?

Вижте, обстановката, както казват в МВР, е сложна и динамично променяща се. Това освен като клише, е и факт. Ако ние си мислим, че постигайки определено ниво на сигурност, то ще бъде винаги така, няма такова постоянно състояние на сигурност, няма. Това е ежедневна борба и ежедневна гонка с тези, които нарушават закона. За съжаление всички знаят, че престъпността е една крачка пред полицията. И това е съвсем обективно, защото при тях е мотивът да са по-иновативни, и жаждата, алчността за печалба ги кара да измислят най-различни неща и да рискуват повече.

Е, по-дебели пачки взимат.

Да, това си е нормално. Но когато един ръководител на високо ниво, професионалното ръководство и политическото на МВР забележи, че се наслояват събития, които показват, че обстановката се променя или се усложнява, а такива събития имаше много още преди години, че по границата става проблем. Доколкото знам са имали информация, че на турска територия вече каналджиите започват да оказват въоръжена съпротива на турските колеги. Цялата тази информация би трябвало да се вземе под внимание и да се промени разстановката на силите, да се инструктират, защото използването на такива помощни средства става съгласно инструкции, става при разписани стандартни оперативни процедури. Именно стандартната оперативна процедура пази полицая. Това означава, че при определена ситуация, когато той е изпълнил определени условия, може да използва лента, защото наистина това е рисково, може да доведе до преобръщане на автомобила, до пътнотранспортно произшествие. Но в крайна сметка този, който не се подчинява, трябва да бъде спрян, за да не се дават други сигнали на следващите, които ще го направят това нещо. Виждате, че днес вече имаме задържан и украинец, който превозва миграни. Вчера имахме поляк. Виждате сирийците от центъра как отиват, вземат автобус, гонят се един час през цялата Бургаска област и за съжаление спряха в патрулката и убиха колеги. Тези неща, аз неслучайно вчера попитах министъра и главния секретар след проверките в Бургас, какви нормативни актове и ведомствени, и подзаконови приехте, за да дадете на полицаите възможност да си използват помощните средства.

Не беше вчера, да. Има време. Имаше време.

Имаше сигнали, които трябваше да се разчетат правилно и да се вземат съответните мерки.

Признавам ви нещо, по журналистически казус ми се наложи да звънна в пресцентъра на МВР. Отне им 2-3 минути с цялото им желание да ми помогнат, да ми кажат ваши  колеги от пресцентъра кой в момента е директор на ОД на МВР в еди кой си по-малък град. Какво става, г-н Маринов? Знаем, че от вас, всеки от полицейските шефове си ходи с оставките в джоба, но такова чудо не е било, такава смяна на кадри буквално през месеци буквално на ключови в МВР в последните години, те не могат да се запознаят.

Вижте, ще бъда откровен. Най-голямата щета на кадровия състав нанесе Бойко Рашков. Още в началото когато встъпи, той извика всички областни директори, който не иска доброволно, откриха едно звено, което е за мен спорно като звено в МВР, в смисъл, че не може да защити парите, които се дават с него със свършената работа. Те колегите, които работят в звеното, не са виновни, те са командировани със заповед на министъра там. Едно звено за подпомагане на министъра, всъщност, там все изпащаха директорите, които не се подадоха на заплахи и не искаха да напуснат доброволно, доброзорно както казват.

Да са под контрол, така да кажем.

Точно така е. Системата на МВР е много сложна система. Тя е съставена от различни главни дирекции, отношенията между служителите се изграждат с времето, голяма част от тях те се базират на лични контакти и доверие, защото не е достатъчно длъжностите, а важно е хората, които ги заемат, и доверието между хората, за да се свърши определена работа. Това нещо като се наруши, като се постъпи така с професионалните ръководители, които имат доверието на състава, представете си какво става със състава надолу – той вече няма доверие на никой, той е принуден да се себесъхранява, да не прави прекалени движение, за да не сбърка, защото не знае кое ще се приеме за грешка, кое ще се приеме за свършена работа. Системата вече започва да не работи като система, а всяка една дирекция започва да работи сама за себе си. Принципът аз го знам какво си казват колегите: "Ако не ме накарат насила, нищо не правя, защото не знам дали няма да направя нещо лошо и да сбъркам, че съм го направил“. И това нещо дава отражение. Това нещо дава отражение.

Не знаеш кой ще ти е началник утре или след седмица.

Не знаеш ти дали ще си на това място и какво ще се случи със структурата, в която работиш, и въобще дали няма да ти направи интрига, че си се срещал с Младен Маринов или с Христо Терзийски.

О, това беше голям въпрос сега. Срещахте ли се вие, то голяма драма срещата с Младен Маринов. Сега последно с кой се срещахте, я кажете направо тук, за да не се чудят хората после да пускат сигнали?

Не, в интерес на истината избягвам срещи с действащи служители, за да не им невредя. Въпреки, че не е нормално, аз все пак 30 години съм в тази система, приятелският кръг ми е от тази система.

Избягвате срещи?

Избягвам, за да ги запазя тях.

Аз мога да кажа от първо лице, не, тук ще го кажа – вас ви познавам, и наистина ви поканих във "Важните говорят“, защото не сте човек, някой спуснат с чадър или който не сме го чували, а вас ви познавам още като човек от "Охранителна полиция“, даже не знам дали тогава бяхте началник, когато на всеки, те му казват "Кървавото дерби“, имаше и кървави наистина в буквалния смисъл на думата, на "Левски“, на ЦСКА, на по-ключовите мачове. Аз като репортер долу на терен съм била във военна обстановка буквално. Тогава аз знам как вие пазихте всеки един от журналистите, всеки един от колегите си. Как бяхте денонощно на работа, тогава вие, Антон Златанов ходеше с една малка камерка да заснема рецидивистите. А знаем как сте си вършили работата, знам колко ви уважават колегите и казвате, че вие избягвате да комуникирате с тах, за да не ги уволнят. Така ли е?

Ами така ще се получи. Виждате за един случай, който реално не е истина, аз ако съм се виждала с този човек, ще кажа: "Да, видях се“, не мисля, че нито той, нито аз съм направил някакво нарушение, камо ли престъпление.

Аз съм на мнение, независимо дали сте друг, особено в един по-малък или в средно голям град в България, пък и България е толкова, така всички се познаваме, то сега кмета, шефа на полицията, шефа на НАП, на другите, то няма да върви работата.

Казах ви, освен институционалните връзки, те се градят на междуличностни отношения и на междуличностно доверие, иначе системите не работят, разберете. Никой не може да свърши работа по телефона или по документи.

Познават ли се в момента директорите на областните дирекции? По "Гранична полиция“ имаше много смени. Тук при мен зам.-кмета на Стралджа г-н Гроздан Иванов, и той призна, след като направих интервю с вашия колега г-н Димитър Иванов като бивш областен на Ямбол, и няколко пъти споменах гр. Стралджа, беше преди месец, за мен тази тема не се е родила вчера, че вече във вътрешността, Гроздан казва: "Те разбиха детска градина ми се обаждат от общината, да влязат вътре да търсят храна в кухнята на детската градина“. На други ден се палят лозови масиви. Но всеки казва: "Призовавам малко да се замислят за ръководството на "Гранична полиция“, какви са смели там, като че ли губи връзката.

Аз все пак като професионалист не смятам, че трябва да използваме ситуацията в момента, и няма да го направя, за политически дивиденти. Наистина сега имаме възможност да критикуваме, да обвиняваме, да правим фурори, да правим циркове в Народното събрание, както и днес колегите от "Продължаваме промяната“ продължават да правят. Но аз не искам това да го правим, защото смятам, че тази тема за България е много важна.

Аз затова започнах конструктивно, че вчера за добрите неща подкрепихме в момента Демерджиев.

Ако ние се караме за това нещо, то печелят каналджиите. Губи България, защото в Европа виждат, че ние сме слаба граница, и както виждате, с "Шенген“ ще ни се размине. Аз като министър на вътрешните работи, като главен секретар съм бил на телефона и съм разговарял с всички предишни министри и главни секретари. Обсъждали сме проблеми и те са ми давали съвети, които съм прилагал, защото съм сметнал, че са правилни. Дори с хора от сегашното политическо ръководство съм вдигал телефона и сме решавали проблеми. Но когато Бойко Рашков дойде, той отрече всичко, което е правено преди това. Това не бива да се случва в системата на МВР и въобще в системата на сигурност. И това затваряне на МВР, този страх в колегите да контактуват с който и да било, тази борба между МВР и прокуратурата виждате до какво доведе. И това беше ясно на всички, аз съм сигурен, че и на Рашков му беше ясно докъде ще стигне, но просто имаше други цели.

То и в момента пък прокуратурата ми прави впечатление много елегантно, чета всеки ден новини, пиша ги, виждам нюансите, много фино казват, че законодателни промени са нужни, когато г-н Гешев говори, с когото обаче вие пък се видяхте в едната зала на Народното събрание, който каза: законите срещу педофилията били смешни, че прокуратура иска да си свърши работата, само че доколкото законодателството му го позволява. Има и по тази ос една, да не го наричаме напрежение, но пак се прехвърля топката.

Значи, то не е прехвърляне на топката. Аз смятам, че проблемите трябва да се казват от този, който ги е установил и който смята, че това нещо му пречи на работата. Пак казвам, ние не трябва от това нещо да вадим политически дивиденти, а по тези теми трябва да се обединим и да излезем с едно решение.

Вие ще се вслушате ли в съдии, в прокурори? Вие самият сте юрист, след като те виждат къде са дупките, и защо ги пускат да кажем?

Аз съм напълно наясно, че те не го казват, защото трябва да го кажат, те са стигнали до този извод на база на практиката и на база на анализ на това какво се случва. Там е практиката, разберете. Практиката в МВР е в работещите дирекции, които всеки ден се сблъскват, като започнем от СДВР, започнем от "Гранична полиция“, където сега е фокусът, като започнем от "Жандармерията“, като започнем и в ГДБОП, и всичките тези казуси влизат в прокуратурата, и те са хората, които на практика виждат кое къде пречи и как трябва да се промени. А ние като политици трябва по тези теми да се обединим и да направим така, че те да могат да работят. Аз вчера наистина бях много изненадан, знаете, като зададоха въпроса на главния секретар за ареста на г-н Борисов, на Севдалина Арнаудова и на Владислав Горанов, и бях много изненадан като главният секретар заяви, че за ареста е разбрал 10 минути преди той да бъде оповестен по медиите.

Продължете да.

Не, наистина не разбирам. Главният секретар е човекът, който координира работата на всички оперативни служби, на дирекции, на звена. И ми направи впечатление.

Тоест, на него му е било съобщено, не е задал той.

Ами така е, бил е запознат. И ми направи впечатление, така или иначе въпросът беше: какво ви е отношението към този арест? Той каза, перифразирам, не цитирам точно, но това може да се види от протоколите: "Аз винаги смятам, че за да бъде задържано едно лице, трябва да бъдат събрани достатъчно доказателство“, каквото и да значи това. Но тук въпросът е следният: защо професионалното ръководство в лицето на главния секретар е било изолирано от тези действия?

Прескочено, изолирано.

Прескочено, изолирано.

Нека да обясним още веднъж: министърът е чисто политическа фигура, дори не е нужно да е човек от кариерата на МВР, но точно главният секретар е човекът, който върши оперативната работа, за координация, за всичко отговаря. Нали така?

Главният секретар координира всички оперативни и охранителни дейности на министерството.

Вие, както казахме, сте едва вторият, който е бил главен секретар и после министър.

Да. Което обаче аз като министър никога не съм се месил и не съм изолирал професионалното ръководство. Знаете, тогава главен секретар беше Ивайло Иванов, и виждате, че той беше на терен и той работеше  и с прокуратурата, и по всички въпроси. Просто аз като човек от системата разбирах къде са проблемите и имахме синхрон в работата. И с г-н Балабанов работихме отлично като зам.-министър.

И той пак е човек, който е вървял по всички стъпки на МВР.

Той е бил в системата.

Да, разбира се.

Може да разбере проблемите без дори да му казват.

Искахте преди седмица от парламентарната група на ГЕРБ оставката да Демерджиев и на главния секретар. Вчера президентът Радев отказа да приеме оставката на главния секретар Петър Тодоров. Добре ли постъпи? Като ви каза и нещо друго: "Ако някой иска оставки, нека да си направят първо правителство тези в парламента и да си искат оставки от техни министри“.

Вижте, даже оставките не са необходими. Дайте да видим как да решаваме въпроса, защото тенденцията е много лоша, изключително лоша. И аз се опасявам, че все още не е стигнала пика, в който знаете, всяко такова отслабване в системата за сигурност изисква още по-строги и по-твърди мерки. А тези твърди мерки когато се въведат в закъснял момент, за съжаление, страдат хора. Значи, вие сама си задайте въпроса какви мерки трябва МВР да приложи в момента, за да спре принудително един, който бяга и не се подчинява? Те нещата вече са изпуснати. За да наваксаш, трябва да прилагаш все по-твърди мерки. Ние трябва да даваме такива сигнали, че сме твърди и няма да отстъпим, за да прекъснем тази тенденция. Иначе ще дойдат от Полша, а ще дойдат не знам откъде да правят каналджийство в България.

И все пак полицаите действат по заповед и все пак знаят, че те при сегашното законодателство и наредби не са защитени. Те ще посмеят ли?

Полицаите, законът е такъв, че при отделни ситуации полицаите имат правомощия, затова се казват правомощия, защото те не са права, а са правомощия, има възможност оперативна самостоятелност сам да прецени кое помощно средство как да го използва, защото по логични причини в дадена ситуация не винаги има ръководител, и полицаят може да използва помощни средства, като оръжие и т.н.

Или време да звъннеш на началника да питаш и да решат на по-горно ниво.

Няма време, той може да използва оръжие, помощни средства, палка, белезници, всичко, което му позволява закона по собствено  решение. По отношение на принудителното спиране, това е едно помощно средство, което е с по-висока степен на опасност да се стигне до нежелани инциденти, но се предполага, че за да го използваш него си имал повече време да си оценил обстановката и да се подготвиш да го направиш това нещо. Защото там се изисква на определено разстояние да има обозначителни знаци, да има предупреждение и чак тогава той, минавайки през лентата да го спре. Което означава, че ти си трябвало да имаш предварително време или пък да е планирана операция, която да се направят КПП-та и тези ленти да са подготвени. Това решение трябва да го вземе човек на по-високо управленско ниво. Ако е през нощта, има дежурни, които са на ръководни длъжности, това е ръководна длъжност - дежурният в СДВР, и главният дежурен в СДВР, той ръководи силите и средствата през нощта. Той трябва да вземе такова решение. Но когато има страх в системата, вече тогава на полицаите им е трудно да вземат решението навреме. И ако те са несигурни в себе си, те или ще вземат прибързано решение, или ще си превишат правомощията, или няма да вземат никакво решение ще станат жертви. Разбирате ли?

Да, разбрах ви. Вчера какво се случи в Пловдивско с кмета на Стамболийски? Имаше пак полицейски акции. Отиде и административният секретар на ГЕРБ лично на място, отидоха привърженици. В крайна сметка човекът си тръгна, кметът, без обвинение след няколко часа. какво знаете вие като вътрешна информация? Вие гонарекохте от парламентарната група "Репресиите старите на Рашков продължават“ – цитирам по памет.

Да, така изглежда. И това си е чиста форма на репресия, на публичност и на прилагане на необходима сила. Това нещо не беше необходимо да се прилага по този начин. Ако срещу някой има досъдебно производство и той не е криминален престъпник, който се издирва или е убил човек, или извършил тежко престъпление, което изисква незабавно задържане, не може да подходиш по такъв начин с маскирани полицаи и доколкото знам, да прескачат оградите с дълго оръжие и т.н. В същото време към този човек да няма обвинение. Това за мен лично е опит за отклоняване на вниманието от належащите проблеми.

Една-две вече спрегнахме от тези теми, да.

Значи не може при такъв човек да отидете с пушки и с дълго оръжие, а граничарят на границата да патрулира, не си му дал дълго оръжие – да патрулира с пистолет.

И да бъде застрелян. Бог да прости момчето.

Къде е по-неизвестна ситуацията? Неизвестна е ситуацията на границата.

Е това го разбираме от вас, че вчера са били с дълги оръжия.

Ами не, той, министърът го каза и в Народното събрание.

Да, да.

Дългото оръжие, то не е само за моментна ситуация. То като цяло, когато се знае, че там се охранява с дълго оръжие, действа превантивно. Голяма част от хората, като знаят, че си по-сериозно въоръжен, естествено, ще си направят сметка. Ще има такива, които ще се пробват, но ние трябва такива сигнали да даваме – че сме твърди в действията, знаем какво правим и ще бъдем безкомпромисни.

Твърди ли ще сте в действията си относно това да защитите хартиената бюлетина? Тук за втори път в интервю цитирам г-жа Румяна Коларова, проф. Коларова – тя каза "При всички положения, няма да се дадат нито ГЕРБ, нито БСП, нито ДПС за хартиената бюлетина, защото иначе ще си направят политическо харакири“.

Ама не, какво значи? Ние не се заинатяваме. Какво значи да не си дадем хартиената бюлетина?

Аз не казвам, че вие се инатите, че няма да го направите, да си направите политическо харакири.

Аз като народен представител вече за четвърти път – така ми се случи, за една година да стана старо куче в Народното събрание.

Е, добре звучи в биографията така, да.

Нали? Но така се завъртяха парламентите. Знаете, че аз съм избран от Софийска област. Софийска област е най-голямата област, малко по-малка по територия от Бургас, но с най-много общини. 22.

26-ти МИР, да.

Точно така, 22 общини. Няма областен център в областта, всяка община си е отделна.

А къде са Ихтиман и Своге на картата, само като ги погледнеш.

Да. И съм ги обиколил по много пъти и навсякъде, когато разговарям с хората, един от първите въпроси е "Защо ни ограничавате възможността да гласуваме и защо ни принуждавате да гласуваме на машина?“. Профилът на хората е възрастни хора, и то не е проблем, че са възрастни, те не са и неграмотни, напротив. Това са хора, които са живели и имат много житейски опит, но те просто нямат афинитет към машините. И при тях страхът от това да се изложат, защото те все пак се познават всичките – като отиде на машината и се забави 10 минути, после в квартала почват забивки, прякори се измислят и т.н. И хората се притесняват.

Ама те, стотици хиляди пенсионери не искат дори да имат банкови карти за пенсии, което е наистина така.

И като казвате хартията – не, ние се борим за демокрация, защото демокрацията по принцип означава повече възможности за хората. Ние като какви решаваме хората на кое се доверяват повече? Нека хората да го решат. Ако има възможност да гласуват и с хартиената бюлетина, следващите избори ще видим колко хора са се доверили на хартиената, колко – на машината. Това е истинския избор.

Не е само това. Вчера пак при бурните дебати, които бяха и нелицеприятни, и невъзпитани според мен на моменти, както са и предишните събрания – не визирам дори вас или вашата парламентарна група, ДПС първо мисля, чЕ беше Мустафа Карадайъ, после и БСП извадиха примери за разминавания от секционните избирателни комисии протокола и бройката, която е от машините. Това също е момент.

Човек така е устроен, че има нещо, което в последващ период не може да го провери, да го пипне, да го види, той не може да му се довери. Предполагам и вие. Нали?

Предпочитам да си видя 20-те лева все пак, че са ми в портмонето, отколкото да разчитам само.

Ами да. Някой ви казва на вас, че в тази флашка сте написали нещо и след една година го отваряте да го видите дали така е написано.

Написаното остава, да.

Да. Флашката как ще я проверите? Приключва изборният ден, качва се на флашката, решава се в ЦИК изборът и има жалба. Как ще проверим резултатите от определена секция? И ние се доверяваме изцяло. Машините са хубаво нещо, но те не са 100% сигурни навсякъде. Машината винаги трябва да има възможност за алтернатива. Неслучайно секретните документи са на магнитен носител, но и на хартия.

А вие сте виждали много с гриф "Строго секретно“.

И когато ние казваме на хората "Не, не, вие ще гласувате на машини“, това не е демократично. И не виждам, явно ни обвиняват хора, които не си контактуват с избирателите или контактуват с ограничен кръг избиратели и мислят като коне с капаци само за тях. Не. Тези, които са за машините, примерно "Демократична България“, имат 7%. И те от позицията на 7% казват какво трябва да се случи за всички хора. Това не бива да се  прави.

Умориха ли се обаче, г-н Маринов?

Моля?

Умориха ли се хората от избори? Вие самият го казахте с шеговит тон – "вече четвърти път за година и половина съм в парламента“. Синът ми за година и половина четири пъти гласува – толкова преди него не са гласували с десетилетия. Умориха ли се хората да гласуват? Да не стане пък така, че само тези, които визирате, умните и красивите, демократичните, на "Промяната“ – да излязат само техните гласоподаватели на следващи избори.

Вижте, хората се умориха наистина да гласуват, но най-много се умориха от това, че не виждат перспектива. Нали, когато не виждаш перспектива. Представете си, че вие сте един бегач на дълги разстояния, обаче почвате да бягате и никой не ви казва какво разстояние ще трябва да изминете. Просто не виждате финала. Ей така и хората. Те гласуват, но не виждат какво ще се случи. Това е проблемът. Другият проблем е, че това нещо съвпадна с изключително сложна международна, световна обстановка. И ние като че ли винаги – в България така се случва: когато нещо е зле, при нас е още по-зле. Но наистина аз смятам, че хората са разумни, аз смятам, че ние трябва да им върнем възможността да избират с какво да гласуват, защото политическата класа се нуждае преди всичко от доверието на хората. И държавата се управлява през доверието на хората. Ако в парламента има представителство, което е изпратено там от голям процент от хората, там ще има силно управление. Ако няма такова представителство, няма да има силно управление. Защото всяка политическа партия, за да направи необходимите реформи, трябва да има подкрепа. Всеки, който прави реформи, губи от рейтинга си, от избирателите, защото знаете, реформите в по-голямата си част веднага се усещат като нещо лошо. Никой не гледа, че след това ще стане добре. Те в момента го усещат, че е нещо лошо. И по тази причина губиш избиратели. Кой ще се наеме със сериозни реформи, ако не се направи сериозна коалиция или не се даде програма, по която да се работи? Какво виждаме в момента? Абсолютен популизъм. Всеки иска да раздава пари с идеята, че няма той да плаща сметката.

Като отидете, защото знам, че почти всеки уикенд сте, ако не и всеки, при вашите избиратели в София-област, както казахте, в най-голямата област в България, питат ли и въпроси от рода на "Абе те арестуваха Борисов, Севда, всичките. Вие сега на всичките сте много диалогични и искате да си говорите“?

Питат ме.

Аз не вярвам и че г-н Борисов е простил.

Хората ни виждат отстрани по различен начин. Те ни виждат по обективния начин. В крайна сметка, важно е мнението на хората, не какво ние си мислим за нас и не какво си говорим в парламента. Важно е в крайна сметка хората какво са разбрали и на кой се доверяват. Там е истината. И хората вече им омръзна от кресливите. Ако в 45-то и 46-то Народно събрание всички се състезаваха да са кой от кой по-кресливи и вътре да изглежда като Априлското въстание, виждаме, че хората наказаха тези, които бяха най-кресливи и те не са представени в парламента. В парламента останаха такива, които си предадоха парламентарните групи и се залепиха за тези, които имаха по-голям шанс да влязат в следващото Народно събрание. Хората вече очакват наистина диалогичност и очакват да им се решат проблемите. Значи основният проблем, с който се сблъскват хората, когато правихме предизборната кампания. Хората нямаха дърва и не бяха сигурни дали ще имат дърва за зимата. Знаете, този регион е повечето селски, с моите уважения към селото, но там хората се отопляват на дърва. Проблемът беше в Ботевград, в Елин Пелин, в Костинброд, там, където са газифицирани, колко ще струва газта, защото те нямат алтернатива на друго да се отопляват. Те нямат топла вода, нямат и всичко е на газ.

Знам, и аз съм така, знам за какво говорите.

Да, всичко е на газ. Тях ги интересуваше какво ще стане с газта. Хората в малките села ги интересуваше и преди два-три дена правих среща в село Марица и в Радуил и ги интересува защо няма междуселски линии. Автобусите не минават, хората не могат да отидат до болницата, не могат да отидат да си вземат лекарства. Това ги интересува тях. И ние трябва да ги решим тези въпроси. А как се решават тези въпроси – през легитимни избори, когато на тези хора им дадеш възможност да гласуват, както те преценят, и да си дадат своето доверие на който те преценят. И затова се борим ние.

Към края на нашия разговор – в момента ГЕРБ иска ли избори? Вашите колегиискат ли? Говорили сме, ако се опитам да цитирам г-н Любен Дилов-син каза: "Който сега управлява, ще си сложи главата в торбата“. Мисля, че г-н Чолаков каза, че ще стане "на курбан“ – бил неговият израз. И изобщо, през тези девет дни, докато го нямаше Сашко от Перник, а се видя, че заедно можем, вие замислихте ли се и в парламента изобщо, усетихте ли такова нещо и у другите колеги? По Вазовите думи, "Стресни се, племе закъсняло“ – че има на кой да оставите нещо да сме по-сплотени.

Ние много ясно си даваме сметка в какво състояние е оставена държавата. Между другото, такава сметка си дава и Асен Василев, защото той най-добре знае какви дългове е оставил и държавата в какво състояние се намира. Той неслучайно казва "Дай ГЕРБ да управлява“, защото знае казва мина е заложил.

Затова питам – искате ли?

Да. Но ние, като говоря партия, правим всичко възможно да има правителство. Да, не е добре за партията, ще понесем негативи, но трябва да има някакво управление в тази държава. Трябва да има бюджет, трябва да се приема от партии и от парламент, който ще носи отговорност за неговото изпълнение. Не може, пак казвам. Това означава аз да отида да почерпя целия квартал и да ви кажа: отидете да платите после сметката. ама аз съм пичът, черпя – вие платете сметката. Ние трябва да гледаме напред, не трябва да гледаме за следващата година, защото всички тези системи – пенсионен фонд, здравна система, социална, трябва да издържат. Със заеми това нещо не става. Заемите – само оставаме длъжници. Те вече и заеми няма да искат да ни дават. Така че ние искаме час по-скоро да се състави стабилно правителство, което да управлява. Друг е въпросът дали го искат останалите и дали не си измислят различни червени линии, само и само да не се случи това нещо. 

Какви са тенденциите от последните часове? Знаем, че е динамична меко казано обстановката.

Българинът се надява на чудеса. Все пак идва и Коледа – по Коледа стават чудеса, но чак такива големи едва ли. Така, че ние си работим по това, което смятаме, че трябва да се случи, и има много важни законопроекти, които трябва да се приемат. Аз и днеска слушам Промяната как занимаваме обществото с Изборен кодекс, пък имало много важни закони, които трябва да се приемат. А всъщност те, докато управляваха, не вкараха нито един от тези закони в Народното събрание, нито един.

Да, останаха оголени позиции в БНБ, във Висшия съдебен съвет.

Да, нито един закон, а сега излизат и казват "Не, има по-важни закони за хората“. Е, на кой да вярваме? Хората спокойно могат да проверят кой какви закони е внесъл в Народното събрание по време на тяхното управление. Значи обвързваш Плана за възстановяване и устойчивост с определени законодателни промени и в същото време не вкарваш нито една от тях за решаване в Народното събрание. Това на какво ви прилича?

В края на нашия разговор, понеже казахте – по Коледа стават чудеса, пък и човек, полицай с главно "П“ е при мен в студиото, я ми кажете, като стана чудото със Сашко, чудо ли беше само?

Ами слава богу, чудо.

Смятате ли, че е имало нещо друго? Знаете, теории – колкото искаш. Прокуратурата все пак каза, че всичко ще разследва.

За мен е чудо наистина.

Знам, че сте го мислили през всичките дни. Ако вие сте бил в момента министър.

Вижте, аз не мога да гледам на боб и на кафе, както правят други експерти по телевизиите.

Може и наистина да е чудо, да.

Защото съм обективен човек и докато няма други данни, аз смятам, че наистина това е чудо и това дете оцеля по някакъв начин в тези трудни условия. Но в крайна сметка, положителен е краят на цялата тази неприятна ситуация и дано детенцето е живо и здраво.

Дано и вашият колега да е жив и здрав, който в момента още е в реанимация.

Молим се, молим се.

Благодаря ви, че бяхме заедно!

Още по темата: общо новини по темата: 397
23.03.2024 »
22.03.2024 »
22.03.2024 »
19.03.2024 »
19.03.2024 »
15.03.2024 »
предишна страница [ 1/67 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: