Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
"Млади сърца“ жънат успехи с представянето на обичаи
Автор: Екип Ruse24.bg 14:54 / 02.10.2019Коментари (0)522
©
Почти не минава седмица, през която членове на Пенсионерския клуб "Млади сърца“ в Ценово да не представят богатството на българските фолклорни обичаи. Грамотите и медалите само от последните участия трудно могат да се съберат в залата за репетиции. Председателката на клуба Румяна Иванова не скрива, че зрителите в цялата страна изключително радушно приемат пресъздаването на обичаи.

"Връщането към корените и възстановката на позабравени традиции се превърнаха в своеобразен хит особено сред младите поколения. В пресъздаването на обичаи привличаме хора от различни възрасти. Стремим се да се доближим колкото се може повече до автентичността и да запазим ритуалите до най-малките детайли и подробности. На сцената изнасяме и старинни предмети, които служат за онагледяване на действията и за декор. Изключително много се радваме, че имаме последователи сред деца и ученици. Младите пеят народни песни и танцуват хора и ръченици“, разказва Иванова.

Най-популярните обичаи са "Жътва“, "Пеперуда“ и "Ладуване“. Само преди дни дойде и поредното признание на жените и мъжете с посребрели коси от Третата национална фолклорна среща "Автентичност и съвремие“ в Попово. Журито присъди второ място за пресъздаването на "Жътва“. 

"Жътварите“ спечелиха сребро и по време на Празника на хляба в село Ресен. Ценовчани смело се впуснаха и в надпреварата на кулинарния конкурс. Приготвяната единствено в този район баница макарина обра овациите не само на журито, но и на останалите участниците. По време на дегустацията тавата с лакомството беше опразнена само за няколко секунди.

Участниците в "Млади сърца“ спечелиха златен медал с обичая "Ладуване“ в Петия фолклорен фестивал "Напевите на Янтра“. По време на празниците "От Дунава до Балкана“  Пенсионерският клуб в Ценово се представи с "Пеперуда“ като заслужено се класираха на трето място. В пресъздаването на обичаите редовно се включва със собствени изпълнения Женската певческа група и Детската фолклорна група "Славейче“ с ръководител Полина Георгиева.

"Народните обичаи и традиции трябва не само да се съхранят в автентичния си вид, но и младите да ги приемат като едно неразривно цяло. Това е национално богатство, което постоянно трябва да се показва“, допълни Румяна Иванова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: