Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Младите хора, които се връщат от морето, са били основен източнк на зараза
Автор: Екип Ruse24.bg 08:55 / 20.08.2021Коментари (0)894
©
България е на последно място по ваксинация в ЕС, а "Делта" вариантът на COVID-19 е с изключително голяма сила на разпространение и много лесно става заразяването с него. "Човек, който е заразен с този вариант на коронавируса, има стотици пъти повече вируси и по-голяма излъчвателна способност спрямо заразените с "Алфа" варианта на COVID-19. Ако заразен човек с "Делта" варианта влезе в супермаркет и се изкашля там, ще зарази много хора", каза в интервю за БТА проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика на БАН, попитан как ще се развие пандемията от коронавируса у нас.

Ученият, разработващ математически модели за развитието на пандемията, препоръча да се стои колкото може по-малко в затворени помещения, в които има много хора, и каза, че държавата трябва да помисли как може повече хора да се ваксинират у нас. За съжаление, нямаме алтернатива - трябва и да се ваксинираме, но и да спазваме протиепидемичните мерки, е мнението на проф. Кунчев.

С "Делта" варианта започват да се заразяват и много млади хора

За съжаление, и много млади хора започват да се заразяват с "Делта" варианта на коронавируса, каза математикът. Проф. Кунчев уточни, че се заразяват също хора от 35 до 40 години, а след това и хора от 60 до 65 години, както и "нагоре".

Присъственото обучение е свързано и с ваксинацията на учителите, а училищата са места, в които се срещат много хора - учители и ученици, отбеляза математикът. Той подчерта, че образователната система е голяма и включва много институции - училища, детски градини и университети, като учителите, преподавателите, децата и учениците контактуват постоянно помежду си.

Друг факт, свързан с разпространението на коронавируса, се отнася за това, че 41 процента от поколенията у нас живеят на едно място - в едно жилище. Това са три поколения - възрастните баба и дядо, родителите и техните внуци. При тези семейства младите хора, които ходят на различни места, "носят вируса" вкъщи на своите баба и дядо, коментира проф. Огнян Кунчев. Той отбеляза, че в страните от Западна Европа вирусът се разпространява по-трудно, защото няма такова смесване на поколенията.

Кога ще бъде пикът у нас на четвъртата вълна от COVID-19?

Сложно е да се отговори кога ще е пикът в България от т.нар. четвърта вълна от COVID-19, каза проф. Огнян Кунчев и уточни, че при обявяването сега на заразените с коронавируса у нас не става ясно колко от тях са чужденци. Според математика, основно сред заразените у нас сега са младите хора, които посещават барове и заведения - в София и по морето, и връщайки се по родните си места, особено от Черноморието, стават основни източници на заразяване и за своите близки.

Сред заразените има и чужди туристи, като вероятно ще има леко спиране на скоростта на заразяване в началото на септември, когато поприключва и сезонът по нашето Черноморие, прогнозира математикът. Той добави обаче, че когато учениците тръгнат на училище, има вероятност да се повиши броят на заразените, но коментира, че не е редно още от "15 септември да държим децата затворени вкъщи".

Разумно е и у нас учебната година да започва на 1 септември

Затова е разумно и у нас, както в много други страни в Европа, учебната година да започва на 1 септември, а не на 15 септември, за да се избегнат сезонните грипове, е мнението на проф. Огнян Кунчев. Той отбеляза, че в някои държави лятната ваканция е по-кратка, но след това има повече ваканции през учебната година.

"Мисля, че е разумно през новата учебна година поне месец или месец и половина учениците да ходят на училище присъствено, с изключение, ако някъде в страната има много тежки случаи със заразяване от COVID-19 и само там може да не ходят присъствено на училище децата. Това е много важно, защото ще започне третата учебна година, която за учениците е съпътствана с ограничения в присъственото обучение заради коронавируса", коментира проф. Кунчев.

Той припомни, че на 29 ноември 2020 г. беше обявен "локдаун" у нас, но прогнозира, че сега положението е по-сериозно, защото още е август, а броят на заразените се увеличава. Прогнозите за развитието на четвъртата вълна от COVID-19 са трудни и са свързани с процеса на ваксинацията, отбеляза математикът.

Ако не се направи ваксинацията, няма да се изгради и колективен имунитет

Израел е разумна държава, в която ваксинацията на населението беше сериозна, но сега пак в страната започна увеличение на случаите на заразените. Това е в резултат, че започва да отслабва имунитетът на ваксинираните, защото ваксинацията в Израел започна още през декември 2020 г., каза проф. Огнян Кунчев. "От примера на Израел можем да направим заключение, че около шест месеца трае имунитетът от ваксинацията, но и "Делта" вариантът е много заразен", коментира математикът.

Той е на мнение, че в световен мащаб се е доказало, че "ваксините не са вредни, а и досега не е имало толкова масова ваксинация на населението". Ако не се направи ваксинацията, няма начин да се изгради и колективният имунитет, заяви проф. Кунчев.

Още по темата: общо новини по темата: 11868
29.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Специализирани полицейски операции в страната
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: