Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Мнение: Високите цени на торовете насърчават земеделците към екопрактики
Автор: Екип на Ruse24.bg 12:03 / 10.05.2022Коментари (0)347
©
"В момента високите цени на торовете насърчават земеделските стопани по-ефективно да ги използват, както и да прилагат „нови“ (добре забравени) начини на обработка на земята, свързани с прилагане на принципите на консервативното земеделие", заявява експертът „Политики и пазари“ на WWF Лора Жебрил в интервю за представителството на организацията в България.

Не изпускайте приеми и плащания през месец май

Тя говори за рисковете пред биоразнообразието, водите и хранителните системи, ако отпаднат екологичните мерки, заложени в Общата селскостопанска политика (ОСП) през новия програмен период. Такъв уклон се появи особено след войната в Украйна с мотива дали сега е най-доброто време за изпълняване на зелените политики на Европейския съюз (ЕС).

България също предвижда разработване на пакет от мерки и действия в новия програмен период във връзка със зелените изисквания - 25% от бюджета на 1-ви стълб и 35% от бюджета във 2-ри стълб са насочени към финансово подпомагане на екосхеми, свързани с климата и околната среда.  Жребил припомня, че WWF има активно участие при разписване на екосхемите и мерките в Стратегическия план за земеделие и развитие на селските райони 2023-2027, като изразява оптимизъм за тяхното прилагане:

Оптимист съм и по отношение на големите зърнопроизводители, че ще се съобразяват с новите изисквания в ОСП. Затова апелирам към Министерство на земеделието да започне широка разяснителна кампания със земеделските стопани, за да могат още от есента да заложат правилно своите производства и без проблем да кандидатстват от януари 2023 г.”, коментира експертът.

Според нея войната в Украйна ще повлияе върху покупателните възможности и стандарта на живот на хората, живеещи в селата, но не и върху екологичния аспект. „Там хората продължават да отглеждат за собствено изхранване плодове и зеленчуци, без да използват минерални торове и пестициди”, убедена е Жебрил.

Тя подчертава и важните решения на Съюза, гарантиращи продоволствието на общността в настоящата криза, едно от които е временното разрешение държавите членки да дерогират някои задължения за екологизиране на земите под угар с цел да се увеличи производствения капацитет.

За пръв път в новия Стратегически план 2023-2027 е включена мярка ,,Инвестиции в земеделските стопанства насочени към опазване на компонентите на околната среда“. Тя е насочена към прилагането на различни  практики, с които ще се постига ограничаване  отделянето на емисии на парникови газове от почвите, както и за запазване на органичното вещество. От друга страна използването на енергия от възобновяеми източници е изключително важно, за да може да се намалят емисиите  на парникови газове.

През последните години много земеделски стопани използват сухоустойчиви сортове пшеница, царевица, слънчоглед, което доведе и до включването на специална мярка в Стратегическия план. Така, че той със сигурност ще включва дейности , които ще допринасят за адаптиране към климатичните промени, без това да влияе върху продоволствената сигурност в страната” отбелязва още Лора Жебрил.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: