Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Много красиви имена имат повод да почерпят днес!
Автор: Екип Ruse24.bg 11:59 / 24.01.2020Коментари (0)604
©
На 24 януари Православната църква отбелязва паметта на преп. Ксения Римлянка и блаж. Ксения Петербургска.

Преп. Ксения Римлянка

Светското й име било Евсевия, т.е. благочестива. От детството й та чак до смъртта й нейният живот отразявал даденото й по рождение име. Цялата й душа била устремена към Господа, Нему принадлежала и Нему посветила дните си. Тя живяла през V век. 

Родила се в Рим в богато и знатно семейство. Отрасла без никакви лишения, обградена с грижи и удобства, но душата й не се привързала към нищо земно и тя от рано решила да посвети целия си ангелоподобен живот на Господа Иисуса Христа.

Когато станала девойка, нейните родители я сгодили за един велможа и сенатор. Времето на сватбата наближавало, а никой не подозирал каква буря се разраствала в душата на кротката Евсевия. Тя усърдно се молела да съумее да запази свещения си обет за целомъдрие и накрая взела тежкото, но единствено възможно решение да напусне дома си и завинаги да скъса със суетния живот на римската аристокрация, към която се числяла.

Нейните верни две слугини тръгнали с нея и останали с нея до края на живота й. За да скъса напълно с предишната си самоличност, преподобната сменила името си на Ксения, което значи странница.

Блаж. Ксения Петербурска

Блаженната Ксения Петербургска живяла в 18 в. Името Ксения означава "чужденка" или "странница". Сказанието за св.Ксения не ни разказва историята на нейното детство и юношество, но благодарение на хорската памет са се съхранили и запазили много подробности от нейния духовен подвиг и чудотворство.

От житието на св.Ксения е известно това, че била омъжена за придворния певец Андрей Петров със звание полковник. Младото семейство живеело щастливо около 3 години, защото съпругът на Ксения починал внезапно. Останалото от съпруга й наследство тя раздала на бедните, а техният дом подарила на своя позната с условието да стане приют за бедни. 

От ранна утрин света Ксения обикаляла в града, а вечер отивала в полето, където се отдавала на гореща молитва. Хората  не могат  да приемат действия, които излизат извън рамките на нормите и св.Ксения понасяла много насмешки и оскърбления, особено от децата, които играели на улицата. Но блаженна Ксения ги приемала със смирение и постепенно хората свикнали със странностите на святата. Намирали се и добри и състрадателни хора, които й предлагали покрив, храна и топли дрехи, но тя отказвала почти всичко.

С течение на времето хората започнали да забелязват, че у Блаженната Ксения има много Божия милост и хората, които тя посещавала или от които вземала милостиня ставали щастливи и успешни в делата си. Ако Ксения влизала в даден дом, това се считало за особено добър признак. Майките се радвали, ако тя целувала техните деца и хората забелязвали, че ако тя вземе на ръце болно дете, то оздравявало. 

За своя свят живот и търпение св.Ксения получила от Бога дара на прозорливостта и чудотворството. Блаженната Ксения често се явявала във видения на хора, изпаднали в трудна ситуация, предупреждавала за опасността и ги спасявала от бедствия. Св.Ксения помагала и на императори, и на обикновенни хора, живели както през 18 век, така и в съвремието.

Св.Ксения имала особен талант, като помагала за устройството на семейния живот. Тя "устроила" десетки щастливи бракове, като изпращала невестата там, където е трябвало дс срещне нейния бъдещ съпруг, предотвратявала грешни избори. За нейната прозорливост в града се носели легенди. Тя често ходила на гости в семейство Голубеви, защото много харесвала дъщерята на семейството - много скромна и красива девойка.

Иконата на света блаженна Ксения помага на жените да се омъжат сполучливо, и да живеят със съпруга си в любов и съгласие. Молитвата пред светицата дава сили, учи на смирение, укрепва вярата. Молят св.Ксения за благословия в предстояща работа. Иконата спомага за постигане на успех във всички сфери на живота. 

Имен ден днес празнуват Аксения, Аксиния, Ксения и Оксана.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Детски градини и ясли във Варна
Газови доставки
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: