Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Много ракия, вино и спирт задържаха митничари, част от тях - в Пловдив
Автор: Екип Ruse24.bg 14:34 / 31.10.2017Коментари (0)1308
©
1217 литра ракия, 6350 литра спирт и общо 304 950 литра вино и суровина за производството му в нарушение на Закона за акцизите и данъчните складове установиха митнически служители при поредица проверки на данъчни складове и нерегистрирани обекти за производство и складиране на алкохол. В периода 23-24.10.2017 г. митническа мобилна група е извършила проверка на производител на алкохолни продукти в района в Софийска област. Проверени са и двата данъчни склада, собственост на едно и също юридическо лице. Установено е некоректно водене на дневниците за складови наличности, като са открити 304 950 литра вино и суровина, които не са отговаряли на наличностите, и представляват съответно липса или излишък. 

В склада, притежаващ лиценз за производство и складиране на етилов алкохол, междинни продукти и вино, е констатирана липса на 1258 литра бяло вино, което е фигурирало в дневника за складовата наличност, но физически не е открито в склада. Във втория склад - за производство и складиране на вина, митническите служители са констатирали липси на други 125 451 литра червено вино, както и са открити 159 615 литра бяло вино и 18 626 литра гроздова мъст, които не са били заведени в дневника, но са се намирали в обекта. От всички от всички съдове, работата по случая продължава, за да се установи на какво се дължат констатираните липси и излишъци.

Разминаването между дневника за складовата наличност и физическите обеми на суровини, като гроздовата мъст, и алкохолни продукти, дори такива с нулева акцизна ставка каквото е виното, крият риск от нерегламентираната им преработка до междинни продукти или етилов алкохол, за които вече се дължи акциз.

Продължават и проверките на Агенция "Митници" по линия на нелегалното производство и разпространение на алкохол. Задържани са над 6000 литра спирт. И в двата случая не са представени документи, удостоверяващи плащането, начисляването или обезпечаването на дължимия акциз по Закона за акцизите и данъчните складове /ЗАДС/.

На 25.09.2017 г. митнически служители на Митница Пловдив, със съдействието на служители на ОД на МВР Пловдив, извършват проверка в частен имот в село Катуница. В товарното помещение на микробус, паркиран в двора на имота, е открит еднотонен пластмасов съд, пълен с безцветна течност с мирис на етилов алкохол. При измерване на течността с денситометър е установено алкохолно съдържание - 96,4 % vol. Общото количество задържан алкохол е 1000 литра. Алкохолът е иззет и са взети проби за лабораторен анализ. Задържан е и товарния микробус, послужил като средство за извършване на нарушението. По случая ще бъде образувано административнонаказателно производство. 

5350 литра са задържани при проверка на митница Столична, също на 25.10.2017 г., в района на Радомир. 1175 литра от общото количество са открити в депо в частен имот, а останалите 4150 литра в товарен автомобил. При проверката, осъществена със съдействието на органите на МВР, са открити и 84 240 къса /4212 кутии/ цигари, без бандерол за платен акциз в Република България.

1217 л. ракия са задържани от митническите служители, в периода 24-27.10.2017 г., при поредица от проверки из цялата страна, включително такива свързани с регистрирани, дерегистрирани и нелегални "казани". 

На 27.10.2017 г., две митнически мобилни групи, с участието на ОД на МВР - сектор "Икономическа полиция", извършват проверка в град Бяла Черква, общ. Павликени. В мазето на частен имот митническите и полицейските служители са установили, че се съхраняват общо 311 литра течност с мирис на етилов алкохол и с алкохолно съдържание 47 % vol, разпределени в ПВЦ туби с вместимост от 5 до 19 литра.
На 25.10.2017 г., при проверка в частен имот в град Септември митнически служители от митническа мобилна група откриват под навес на къща 444 литра течност с мирис на етилов алкохол. Алкохолът е разпределен в съдове с различна вместимост - 16 туби от по 11 литра и 2 бидона. 

При друга проверка на митническа мобилна група, на 24.10.2017 г., в гараж под жилищен блок в Димитровград, е установено, че лицето, ползващо помещението, съхранява там три броя ПВЦ бидони, всеки с вместимост 120 л. Общо количество на открития алкохол е 259 литра течност с мирис на ракия. Установен е и един ПВЦ съд с вместимост от 25 литра, съдържащ спирт. В хода на контролните действия е установено, че същото лице е собственик и управител на регистриран специализиран малък обект за дестилация, разположен в близко до града село.

На 26.10.2017 г., митническа мобилна група извършва проверка на имот, разположен на територията на бившето ТКЗС, в село в община Гоце Делчев. На територията на имота се намирал и специализиран малък обект за дестилация, с прекратена през миналата година регистрация. Към момента на проверката митическите служители установили, че в обекта се изварява етилов алкохол, в резултат на което са произведен 120 литра, налети в два бидона от по 60 литра. В хода на контролните действия служителите открили още ПВЦ съдове с етилов алкохол, с общо количество около 80 литра, вероятно произведени при предишни изварявания в съоръжението. Общото количество на задържания алкохол е 200 литра.

При друг случай, на 25.10.2017 г., служители на Митница Пловдив извършват проверка в двуетажна къща с двор, намираща се в Пловдив. Установено е, че в едно от помещенията е изградено съоръжение за дестилиране и по време на проверката е в работен режим. Митническите инспектори са иззели изварените, в момента, около 3 литра етилов алкохол, с алкохолно съдържание 50% vol, както и съоръжението за дестилиране.

При всички случаи на задържана ракия, в рамките на проверките не са представени документи по Закона за акцизите и данъчните складове. Взети са проби и са образувани административнонаказателни производства.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Поскъпване на хранителните продукти
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: