Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Могат ли да ни уволнят, ако не спазваме правилата за безопасност?
Автор: Екип Ruse24.bg 11:46 / 28.04.2023Коментари (0)256
©
Осигуряването и гарантирането на безопасна и здравословна работна среда е двустранен процес. Законодателят е вменил на работодателя цялата отговорност по осигуряването на безопасност и здраве при работа, както и създаването на организация за упражняване на постоянен ефективен контрол за спазването на въведените мерки за минимизиране на рисковете, обясняват от ИА "Главна инспекция по труда“ по повод Световния ден за безопасност и здраве при работа за 2023 г., който се отбелязва днес.

Работникът, от своя страна, следва стриктно да спазва наложените правила, за да се избегнат инциденти на работното място. Важно е работодателят да инвестира в обученията и квалификацията на своите работници и служители. Така те ще поддържат и повишават своята професионална квалификация, за да могат ефективно да изпълняват задълженията си, които са в съответствие с изискванията на работата им и на бъдещото им професионално развитие. По този начин в предприятията ще се гарантира основното право на работниците и служителите да работят при здравословни и безопасни условия на труд и при минимална опасност от възникване на трудови инциденти и професионални заболявания.

Практиката често показва, че работодателят е осигурил необходимата среда за безопасна работа, но работникът неглижира установените правила. В тези случаи работодателят има право да отстрани от работа работниците, които нарушават изискванията за безопасност. Те също могат да откажат изпълнението на работа, когато възникне сериозна и непосредствена опасност за живота и здравето им, обясняват от ГИТ.

През миналата година инспекторите по труда са установили 96 402 бр. нарушения, засягащи здравословните и безопасни условия на труд. Това са 50,4% от всички установени нарушения. За всяко от тях са предприети мерки за отстраняването им, което неминуемо води до подобряване условията на труд и до предотвратяване на трудови инциденти, до които нарушението би могло да доведе, ако не е било отстранено.

На 28 април се отбелязва и Международният ден на загиналите при трудови злополуки. През 2022 г. инспекторите по труда са участвали в разследването на 738 бр. инциденти на работното място. Преобладаващата част от причините за станалите злополуки са: притискане, премазване, смачкване, падане от височина, поражения от електрически ток и удар от падащ предмет. 

Анализът от контролната дейност показва, че в по-голямата си част трудовите злополуки могат да бъдат предотвратени. Работодателите, допуснали злополуки, полагат усилия да коригират политиката си по отношение на осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, като създават по-добра организация и вземат мерки за повишаване степента на обезопасяване на работните места. Те имат ангажимент да проведат задължителни извънредни инструктажи на база анализите на причините, довели до злополуките, и да оповестят мерките за недопускане на такива случаи, предаде pariteni.bg.

 

ИА "Главна инспекцията по труда“ активно работи за превенция на трудовия травматизъм чрез контролната си и информационна дейност. По проект "Превенция за безопасност и здраве при работа“ са разработени и интерактивни инструменти за онлайн оценка на риска за 40 икономически дейности, които позволяват на работодателите сами със собствени средства да оценят рисковете в своите предприятия, но и дават на потребителите навременна и достоверна информация за редица изисквания, свързани със здравословните и безопасни условия на труд, които по една или друга причина са останали извън полезрението на работодателя. Т.нар. OiRA инструменти могат да бъдат достъпени на адрес: https://oiraproject.eu/bg/oira-tools.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: