Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Момиче от Добрич мечтае да е първата българка в Космоса
Автор: Екип Ruse24.bg 15:09 / 06.10.2019Коментари (0)541
©
Виртуално пътуване до Марс, безтегловност, полет в капсула, 3 пъти по-силна гравитация от земната и още куп предизвикателства преживя 16-годишна българка по време на космически лагер в НАСА. Татяна Иванова от Добрич се върна преди месец от обучение в Алабама, където е била и командир на Международната космическа станция, и част от наземния контрол. Сега разказва спомените си и чертае нови мечти, а те стигат до това да е първата българка, полетяла в Космоса.

Пътуването до Алабама и участието й в космическия лагер на НАСА също са били една от големите мечти на Таня. А осъществяването й е минало през много трудности.

Миналата година момичето от Добрич е посетило лицензиран космически лагер в Турция. Там спечелила медал. След него повярвала, че може, и поискала да стане част и от обучението на НАСА. Но това не се оказва толкова лесно.

"Трябваше да предам две препоръки. Едната ми я написа Лекс Мичъл, който беше един от главните в космическия лагер в Турция, и Гергана Райжекова, която е координатор на космическия лагер за България. Трябваше да напиша три есета,

да направя научен проект и мишън пач. Когато след 3 месеца получих резултат, бях резерва. Трябваше да се откаже един човек, за да вземат мен… И се оказа, че съм се състезавала с 420 деца“, спомня си момичето.

Но радостната новина все пак идва – една сутрин тя получава имейл, че е одобрена. “Изпищях… Една година чаках и си проверявах. Това беше някакво… вълшебство“, споделя тя.

Не след дълго вече пътува към Алабама и скоро е в един от центровете на НАСА. Там открива един нов свят – този на Космоса. Времето й е напълно заето с лекции, симулатори и мисии.

Единият от тях е симулатор, който упражнява върху тялото 3 пъти по-силна гравитация от земната.

"Също така ни изстреляха на 40 м височина, за да видим ракетата "Сатурн 5", с която са изстреляли първите трима астронавти, стъпили на Луната".

"При първата мисия бях част от наземния контрол, бях навигатор, във втората бях командир на Международната космическа станция, трябваше да правя различни експерименти, да решавам различни проблеми. "Хюстън, имаме проблем“, "Готов съм, аз съм командирът“. Има няколко фрази, които е задължително да употребяваме", пресъздава пред "Дарик“ времето, прекарано там, Татяна.

Освен мисии, на младите астронавти са поставяни и различни задачи. Чрез резултатите си те се съревновават за Купата на командирите.

Трябваше да направим астронавтски костюм на една ябълка, като първо измерваме температурата на ябълката. След това с възможно най-малко слоеве от материали трябваше да направим този костюм. Потапят след това ябълката в минусови температури, след това в много високи и измерват радиацията. Според това колко са се променили – печелиш точки, разказва ученичката.

Виртуалното пътуване до Марс беше доста стресираща мисия. Тя продължи три часа, като аз бях част от екипажа в самата ракета, разказа момичето и пред bTV и си спомни: "Първо, трябваше да бъда в една капсула, излетяхме, а след това бяхме в безтегловна среда. След това стъпихме на Марс, където имаше треньори, които създаваха паникьосваща среда. Трябваше да падна, да си счупя крака и да видя как останалите от екипа ще действат", разказа още Татяна.

Тя не крие, че се надява един ден да стане астронавт. Затова е начертала дълъг и труден път от мечти за осъществяване. Една от тях е полет до Марс през 2033 г.!






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: