Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Монаси издържат 60 манастира сами и в мизерия
Автор: Екип Ruse24.bg 10:50 / 08.07.2016Коментари (2)389
©
Монаси и монахини издържат близо 60 манастира сами и на собствени разноски. Повечето са жени в пенсионна възраст, а всички оцеляват на ръба на мизерията. Сред тях има и инвалиди, които на практика вместо да купуват лекарства с оскъдните си пари за старост, плащат с тях електричеството и водата на обителта. Дори правят и някой дребен ремонт, когато керемидите започнат да пропускат дъжд и сняг. Това установи проверка на вестник "Монитор".

Общо 110 са монасите и монахините в Българската православна църква. От тях представителите на висшия клир са 35. 15 са митрополити, епископите са 20. Всички те са на заплата, вървят им и осигуровки, които се изплащат задължително от митрополиите. Осигурени здравно са и 16-те калугери, обитаващи големите и богати манастири като Рилски, Бачковски, Троянски, Роженски, Поморийски и Клисурски.

Останалите 59 овека оцеляват въпреки мизерията, обясни експертът теолог към "Подкрепа" Христо Латинов.
Според Устава на Българската православна църква от митрополиите зависи дали и на кого от обикновените монаси се плащат заплати и осигуровки. А се оказва, че епархиите, в които това наистина се прави, се броят на пръсти. Така достъп до безплатна медицинска помощ имат предимно тези, които са се замонашили след пенсионирането си или са пенсионери по болест. 

Заради мизерията, на която са обречени обитателите им пък, малките манастири в страната или пустеят, защото нямат от какво да се самоиздържат, или са стопанисвани от единици хора. В повечето случаи монахът в някое от тези места е сам и едновременно е и игумен, и послушник. Само за последните две седмици нашумяха два такива случая. 

Единият бе с 84-годишната монахиня Серафима, която е единствената обитателка на манастира "Св. Богородица" край Бургас и се оказа, че преди години се наложило да продаде жилището си, за да покрие разходите на обителта. В сряда тя алармира, че митрополията иска нарочно да съсипе манастира, за да го превърне в хотел. В отговор сливенският митрополит Йоаникий се сопна, че жената не трябва "да говори много и да се оплаква", защото всъщност не епархията, а тя трябвало да внася пари - отчисленията, които получава от продажбите на свещи и аренда.

Сред малкото епархии, в които все пак се плащат заплати и осигуровки калугерите и калугерките, независимо дали правят отчисления или не, е Ловчанската. Митрополията плаща здравните осигуровки на монасите и монахините от трите манастира в епархията - Врачешкия, Гложенския и Новоселския. Те могат да се осигуряват и за пенсия или да си формират заплати, ако манастирското братство или сестринство реши и приходите на обителта могат да си го позволят, коментира Ловчанският митрополит Гавриил. В нашата епархия по-имотните манастири и църкви следва да броят отчисления на митрополията в размер на 4% от приходите си. От бедните пари не искаме, дори им помагаме, допълни владиката. 

По думите му въпрос на личен избор било дали монахиня ще дава пенсията си за обителта или не. Те все пак са монаси и са дали обет за нестяжение, тоест да нямат нищо свое, каза още митрополит Гавриил. Не така е обаче в периферията на Софийска епархия. Една от жените в черно, която по неволя се лишава и от оскъдната си пенсия е 60-годишна раково болна монахиня Фотиния. Жената живее в пристройката на църквата в Кюстендилското село Пиперков чифлик, където предстои да бъда възстановен някогашен манастир. Сестра Фотиния се е заселила тук преди година, като преди това е била в два други манастира. Жената е инвалид, придвижва се трудно с помощта на бастун. Преди две години е оперирана от рак на гърлото. Претърпяла е няколко курса химиотерапия. Предстои й втора операция до месеци. Тя не получава заплата, оцелява с инвалидната си пенсия от 150 лева. Бог помага, като ми изпраща хора. 

Манастирът още не е възстановен, но хора идват, кръщават децата си в църквата, но приходите не са големи. Затова, електричеството и тока плащам от пенсията, разказа за "Монитор" сестра Фотиния. Хората ми носят зимнина, през лятото зеленчуци от градините си, много са добри. Така се справям, допълни тя.

Заради мизерията в българските манастири и липсата на помощ от повечето митрополии монаси и монахини са започнали да емигрират в Гърция и дори в Румъния.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Такива като този Йоаникий трябва да бъдат позорни изгонени и да работят някъде като кравари или овчари! Манастирите гинат, само един монах или монахиня има там, без никакви посещения от миряни, този ще приказва за отчисления в полза на митрополията...И не се стеснява да говори кое е угодно на Бога и кое не. И нашият Николайчо не е стока...
+3
 
 
Позор!! В същото време се издигат джамия след джамия!!! Това е резултатът от това, че много наши християнски висши духовници, ежедневно извършват един от от 7-те смъртни гряха-алчността и като капак на всичко най-безсрамно демонстрират имането си!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Специализирани полицейски операции в страната
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: