Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Мощната акция на ГДБОП във Варна продължава
Автор: Екип Ruse24.bg 11:28 / 14.01.2017Коментари (2)1132
©
До момента са привлечени към наказателна отговорност 6 лица. Това каза Иван Гешев, ръководител на Специализираната прокуратура, по време на брифинг в зала "Универсиада" във връзка със случая на задържани 25 служители на митница "Варна - Запад" заради корупционни престъпления.

"Първо искам да направя уговорката, че ситуацията е динамична и в момента колегите от Специализираната прокуратура и ГДБОП продължават да провеждат действия по разследването в град Варна, така че това е променяща се информация", каза той.

По думите му едно от лицата е с мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 5000 лв., а пет от лицата са с 72-часово задържане до довеждането им пред Специализирания наказателен съд.

Гешев уточни, че става въпрос за началника на пункта "Варна - Запад" и четирима началници смени на този пункт.

"Това по същество е пристанище "Варна", коментира той.

Според него най-вероятно колегите му ще осигурят тези пет обвиняеми в рамките на утрешния ден пред Специализирания наказателен съд за преценка от страна на съда дали са налице необходимите предпоставки за задържането им под стража.

Той припомни, че при претърсвания на задържаните на митница "Варна - Запад" са намерени крупни суми пари - над 711 хил. лв.

"Според нас са послужили и са предназначени за предаване или част от тях са предадени за възнаграждение за корупционно извършената услуга", коментира той.

По случая сме използвали пълния набор от специални разузнавателни средства, заяви директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

"Бих казал, че това е поредната реализация на служителите на ГДБОП по една от основните дейности, а именно борбата и противодействието на корупцията. Изключително успешна реализация и изключително добра работа бих казал на сектора БОП във Варна. Оказвахме методическа помощ и контрол по планираните мероприятия, но основната заслуга за тази реализация е на колегите от сектора БОП във Варна. 

Колегите успяха да получат качествена оперативна информация за това какво се случва в пункта "Варна - Запад" и оттук натам да я развият така, че да съберат качествени доказателства, за да могат да бъдат повдигнати днес обвиненията от Специализираната прокуратура", коментира той.

Спиридонов отчете, че групата е била изключително конспиративна. 

"Това, което правеха ежемесечно, е да се срещат и да отчитат кой какви пари е дал, какви услуги е извършил на спедиторите, като мога да ви кажа, че нямаше нито един разговор", коментира той, като допълни, че въпреки това колегите му са успели да документират разговори на групата в условията на СРС. 

"Така че доста доказателствени средства са събрани по този начин. Мога да кажа също, че членовете на тази група, имам предвид митничарите, които днес са уличени, се държаха изключително нагло и безпардонно, което означава, че тези престъпления са ги вършили от доста време", каза още той.

Спиридонов изрази надежда събраните материали да бъдат достатъчни за осъждането на тези лица.

Задържането на митничарите от "Варна - Запад", без да изтече информация, говори за изключително високата лоялност на нашите служители на терен. Това каза главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов по време на брифинг в зала "Универсиада" във връзка със задържаните митничари от митница "Варна - Запад".

"Настоящата реализация е плод на целенасочена оперативна работа на териториалния сектор на ГДБОП в град Варна в пълна координация и синхрон с ОДМВР-Варна. Това, че колегите успяха в пълен синхрон със Специализираната прокуратура да задържат толкова голяма организирана престъпна група, действаща на територията на града, в който те работят, без да има и хипотеза за изтичане на информация, говори за изключително адекватен труд и за изключително висока лоялност на нашите служители на терен", коментира Костов.

По думите му това е пореден случай на една добра реализация на колегите от ГДБОП, под контрола на Специализираната прокуратура. Георги Костов поздрави ръководството на ГДБОП, която е създала условия това да се случи.


Още по темата: общо новини по темата: 6
24.01.2017 »
17.01.2017 »
17.01.2017 »
16.01.2017 »
15.01.2017 »
14.01.2017 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 14.01.2017 г.
0
 
 
ами този началник на пункта от колко години е там,12-15 ,защо са го търпяли толкова време,явно се е отчитал на когото трябва
Aнонимен
на 14.01.2017 г.
0
 
 
Отдавна се знае че без 50€ на деж.Митничар на контейнер ще иска ФК при което отново плащаш над тази сума на 'цигани' да го разтоварят и натоварят
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: