Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Москов: Държавата не трябва да превръща болниците в търговски дружества
Автор: Екип Ruse24.bg 11:47 / 30.10.2022Коментари (0)338
© NOVA
Нужни са реформи в здравеопазването. Държавата не трябва да превръща болниците в търговски дружества. Битката за смислено здравеопазване, посветено на медицината, а не на търговията, трябва да продължи. Това мнение изрази в студиото на NOVA политикът и бивш здравен министър доктор Петър Москов.

"Не би следвало всеки да си купи от аптеката всяко лекарство. Освен това причината определени медикаменти да ги няма в аптечната мрежа, не е желанието на един или друг на отслабне, а е един механизъм на реекспорт – а именно, изнасянето на други пазари, където търговецът получава по-висока цена", Стези думи той коментира липсата на лекарство за диабетици, което се купува и от хора, желаещи да намалят телесното си тегло.

По думите на Москов битката, която е започнала преди 10 години, а именно в България да остане смислено, посветено на медицината, а не на търговията здравеопазване трябва да продължи. "През следващата година, ако останат повече 100 болници, които да имат договор с НЗОК, всички останали структуроопределящи големи държани болници, които в момента са над водата, ще бъдат потопени, ще бъдат унищожени. Защото начинът на финансиране и структурата на системата определя това. Тук опираме до ролята на държавата. Парите в здравеопазването не идват, за да ви излекуват, а за да бъдете в болница. Докато механизма на финансиране е такъв – резултатът ще е такъв. Това е същностната роля ма държавата", подчерта той.

Москов коментира и протестите на работещите в здравеопазването."Познавам служебния министър Меджидиев и имам  уважение към професионалната му кариера. Но служебното правителство може да направи само това, което прави в момента. Да кърпят дефицити, да кърпят дупки. Въпросът е дали има политическа воля, а тя се изразява от партиите в парламента, да променят системата на здравеопазването. Защото докато тази система изглежда по този начин – структурирана от едни, които работят, които са по-зле платени, все по-натоварени и прегарят, а други правят само това, което им е изгодно търговски, а не това, което е нужно на пациентите, проблемите ще са такива".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: