Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Може ли дете със сополи да ходи на градина?
Автор: Екип Ruse24.bg 12:53 / 30.11.2022Коментари (1)289
©
Всички родители знаят, че когато детето е болно, то трябва да бъде оставено вкъщи. Но с хрема и остатъчна кашлица повечето ходят на училище, а възрастните – на работа. Това става повод за дискусия - някои твърдят, че в случай на инфекциозно заболяване детето трябва да бъде изолирано, за да не се заразят други деца

Други защитават своята истина: детето често има настинки и ако обръщат внимание на всяко кихане, тогава няма въобще да ходи на ясли или на градина.

Известно е, че децата под 10-годишна възраст обикновено боледува 6-8 пъти годишно.

По тази причина тези с признаци на респираторни заболявания често отиват на ясли, градина или на училище.

"Не трябва да водите детето с респираторно заболяване на градина или на училище. Въпросът винаги засяга двата полюса – детето и останалите деца и учители в колектива", обяснява педиатъра д-р Светлана Мартиненко пред noviteroditeli.bg. 

Ако детето има признаци на респираторно заболяване, макар и в лека форма, това означава, че неговият организъм и имунната му система се борят с възникналата инфекция.

Тръгвайки на градина това дете се излага на още по-голям риск. Влизайки в колектива то ще увеличи " вирусния товар“, което означава, че болното дете може да получи нова "порция“ вируси и може да развие суперинфекция. С други думи към текущото му заболяване да се добави ново. А основният имунен отговор е насочен към инфекциозния процес, който е възникнал по-рано. Така състоянието му се влошава, обаснява педиатърът.

Освен това, когато боледува, детето е разсеяно, паметта му се влошава, бързо се уморява и му е по-трудно да научи новия учебен материал. Това може да му причини стрес, който от своя страна допълнително намалява имунната защита и усложнява протичането на заболяването.

Ето защо, за периода на заболяването, дори да е леко и без температура, ученикът се нуждае от щадящ режим: на първо място, почивка у дома, пълноценно и разнообразно хранене, и лечение според предписанията на лекаря.

Вторият аргумент в полза на стоенето вкъщи по време на заболяване е рискът от разпространяване на инфекцията и заразяване на други.

Вирусите на остри респираторни заболявания се предават от човек на човек главно по въздушно-капков път и имат висока степен на заразност. Дете, което е носител на респираторна инфекция, отделя вируси и е източник на инфекция. Това също не трябва да се забравя.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: