Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
–усе
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
¬сички
Ѕизнес
ƒруги
»нституции
 риминални
ќбщество
јгро
ћутафчийски: ѕолучавам смъртни заплахи от рода на "»скам да бъдеш усмихнат, когато ти пусна куршума"
јвтор: ≈кип Ruse24.bg 15:09 / 28.04.2020 оментари (314)764
©
ƒ¬: Ѕългари€ предприе навреме мерки срещу разпространението на коронавируса и отначало нещата изглеждаха под контрол - кривата на зараз€вани€та дълго време беше плавна. Ќо от н€колко дни т€ тръгна р€зко нагоре. ќбърка ли се н€къде нещо и къде?

ћутафчийски:†ўе бъда съвсем откровен: ние имахме неверо€тен късмет с това, че вече б€ха наложени карантинни мерки за учениците и в здравните заведени€ заради грип-Ѕ, който прел€ и във втори пик на болестта. “ова ни даде възможност да ограничим още тогава разпространението на коронавируса в Ѕългари€. —лед това тези мерки срещу грипа прел€ха в мерки срещу коронавируса и те б€ха много адекватни. Ќо сега, като погледна назад,†те ми изглеждат твърде либерални, защото не беше забранено например ходенето на работа. Ќезависимо от това мерките дадоха чудесни резултати и дълго време ние се движехме в една много плавна крива. “ова продължи до около 30 март, когато отчетливо вид€хме завишаване, а след 12 април тръгнахме стръмно нагоре.

ƒ¬: «ащо, какво се обърка?

ћутафчийски:†»маше едно вредно говорене в обществото, б€ха отправени грешни послани€. —тигна се дори дотам да се отрича съществуването на проблем с  ќ¬»ƒ-19 в Ѕългари€. ’ората започнаха по-смело да излизат навън, да се събират, а съчетано с масовите пътувани€ по ÷ветница и ¬еликден, всичко това даде резултат и в момента сме в стръмната част на изкачването.

ƒ¬: ќпределихте мерките като адекватни, но все пак твърде либерални. ¬реме ли е месец и половина след въвеждането на извънредното положение да се помисли за един по-задълбочен анализ на това кои мерки действат и кои -†не. ¬ √ермани€ например парковете не б€ха затворени в нито един момент, просто хората тр€бваше да спазват дистанци€ и да не се движат в големи групи.

ћутафчийски:†“ова е чудесен въпрос, защото сме в период на преосмисл€не на мерките. ѕърво, наистина тр€бва да се направи анализ кое е функционирало и кое - не. ќт чисто медицинска и епидемиологична гледна точка. ¬торо, наблюдават се изключително тревожни нагласи в обществото, които не са само български феномен. ’ората имат болезнена нужда от н€какъв светъл лъч в тунела, от разхлабване на мерките. » трето,†задълбочава се противоречието между говореното на политиците и на експертите.

“ака че Ѕългари€ тр€бва да преосмисли тези мерки. ¬ключително защото болниците не могат безкрайно да бъдат затворени -  ќ¬»ƒ-19 не е единственото забол€ване. ƒоста дълго б€ха отлагани онкологични операции и други дейности, които просто "заспаха". »ма пациенти, на които спешно им се налагат трансплантации и ние, по примера на наши западни колеги, изработихме протоколите за възобнов€ване на тази дейност. »ма огромен обществен натиск относно процедурите за репродуктивно здраве и инвитро процедурите. “ака че всички тези въпроси постепенно се решават, като например отвар€нето на парковете основно за майки с деца. ѕо мое лично насто€ване беше включена забраната там да се консумира алкохол.

ƒ¬: «а парковете - щабът подкрепи ли т€хното отвар€не†или това решение†беше наложено?

ћутафчийски:†Ќ€ма наложени на щаба решени€ и мисл€, че премиерът и министрите вече са на€сно с това. Ќие сме съгласни, но задължително тр€бва да се об€сни на хората, че всички разхлабвани€ на мерки, които предполагат събирани€ на повече хора на едно м€сто, ще доведат до влошаване на епидемиологичната ситуаци€. » политиците тр€бва да се научат малко на реално говорене, а не само да съобщават добрите вести.

ƒ¬: ƒа ¬и попитам тогава така: има ли напрежение между щаба и външни фактори? ј н€какви разногласи€ вътре†в сами€ щаб?

ћутафчийски:†¬ щаба н€маме съществени разногласи€, ние спорим по различни въпроси, но не бих казал, че имаме различни мнени€. ј що се отнас€ до правителството,†премиерът призна, че на сутрешните ни съвещани€ от 7 часа ние от щаба, цитирам, "го свал€ме на зем€та". ќптимистичното политическо говорене не е н€какъв български феномен - виждаме го и в много други страни в момента. Ќо като че ли експертите все повече започват да се противопостав€т на този начин на говорене и наши€т щаб не прави изключение в това отношение.

ƒ¬: ўе бъда още по-директен: премиерът Ѕойко Ѕорисов продължава ли†да се съобраз€ва със съветите и препоръките на щаба? јко да, как тогава да си об€сним, че ¬ие биете тревога след ¬еликден, а в същото време наблюдаваме разхлабване на н€кои мерки?

ћутафчийски:†“ова с парковете ние го приехме като един добър компромис за изпускане на напрежението.†«ащото това напрежение можеше да доведе до още по-демонстративно неспазване на мерките, каквито €влени€ се наблюдават все по-често. —ъгласни сме на такъв компромис. Ќо в никой случай н€ма да подкрепим едно поголовно отвар€не на тези пространства.

ƒ¬: Ќе разбрах отговора на въпроса дали премиерът†Ѕорисов се вслушва в това, което му казвате.

ћутафчийски:†ѕремиерът е известен с твърди€ си характер, но учудващо за мен той се вслушва в нашите тревоги, опасени€ и препоръки. ѕон€кога спорим с часове и ние наистина го свал€ме на зем€та.

ƒ¬: ¬ √ерман舆водещи€т вирусолог от берлинската клиника†"Ўарите"† ристиан ƒростен сподели с огорчение,†че за много хора той е вече†"лоши€т, който иска да унищожи икономиката". ј ¬ие? ќтдалечавате ли се от образа на "добри€"?

ћутафчийски:†“ова е факт. ќтдалечавам се от образа на добри€. ћо€т образ твърде често вече се сатанизира. ¬ смисъл, че действи€та и упоритостта на щаба разрушавали икономиката, което всъщност изобщо не е в€рно. ѕроблемът е глобален. ƒори и да оставим всички да работ€т, а ние сме ги оставили да работ€т, те н€ма какво да работ€. ƒа вземем автомобилни€ бранш: те могат да си произвеждат колкото искат фарове за мерцедеси, но ако ћерцедес не произвежда мерцедеси и ако пазарът не търси мерцедеси, аз ли съм виновен?

ƒ¬: — други думи: все повече започват да ¬и възприемат като†"лоши€".†ќт каква посока идват тези оценки?

ћутафчийски:†¬ече получавам заплахи, включително за живота ми. “акива идват с имейли, есемеси или по ¬айбър. јз, разбира се, ги предавам на полици€та.

ƒ¬: “ези заплахи анонимни ли са?

ћутафчийски:†»ма и имена, но не мога да кажа дали това са истинските им имена. “ова е работа на полици€та. јз не мога да прецен€ реална ли е заплахата или не. ƒа, прав€ много жертви за работата си, но чак пък да загуб€ живота си...

ƒ¬:  атегоричен сте, че има и смъртни заплахи, така ли?

ћутафчийски:† атегорично има смъртни заплахи, даже съм ги запазил в телефона си. ћога дори да цитирам едно от последните такива послани€:†"»скам да бъдеш усмихнат, когато ти пусна куршума".

ƒ¬: ѕодател€т анонимен ли е?

ћутафчийски:†ƒа оставим полици€та да си свърши работата. –аботи се по из€сн€ването на поредни€ такъв случай. —мъртните заплахи се бро€т на пръстите на едната ръка. ћного повече са гневните вербални послани€. Ќаложи се дори да деактивирам един имейл.

ƒ¬: ј кога започнаха тези заплахи?

ћутафчийски:†Ќе съм правил подробен анализ, но това е интересен въпрос. ¬същност мнозинството от хората подкреп€т мерките, но има и едни други хора, които все не са съгласни. ј има и организирани групи, на които им е поръчано да прав€т това. —игурен съм, защото има имейли, които са много професионално направени и ако се опитам да им отговор€, операторът казва, че н€ма такъв адрес.

ƒ¬: ј откъде,†според ¬ас,†би могла да идва една такава организирана атака? »мате ли предположени€?

ћутафчийски:†Ќе бих се впуснал в такива разсъждени€. Ќека полици€та да се занимава с това.

ƒ¬: ƒа поговорим и за†ромските квартали†- остават ли те рисков фактор за разпространението на заразата, въпреки здравните медиатори?

ћутафчийски:†≈дно от първите неща, които направихме, паралелно с укрепването на здравната система, беше да поканим всичките 200 медиатори, за да синхронизираме работата с т€х. «ащото ние много добре знаехме, че там може да има проблеми. ћного от тези наши сънародници работ€т в чужбина, включително в страни с големи огнища на  ќ¬»ƒ-19. ¬ъобще привнас€нето на инфекци€та беше основен фактор за Ѕългари€. ќт друга страна тези малцинствени групи имат по-различен начин на живот - при т€х социалното и физическото дистанциране е много трудно приложимо. “ова е начин на общуване между т€х.  акто ни увери един италиански професор, тези хора контактуват по този начин - те се прегръщат, целуват, здрависват, сто€т плътно един до друг. “ова е народопсихологи€, нещо, което не може да бъде изтръгнато за един ден.

ƒ¬: Ќо†ние всичко това го знаехме, нали така?

ћутафчийски:†“очно така. » затова много отдавна, още когато се формираше щабът, едно от първите неща беше да мобилизираме медиаторите и много зорко да следим какво става там. ј това, че не сме акцентирали на тази дейност, е плод на разбирането ни, че не може да допуснем стигматизаци€ не само на тази, а и на вс€ка друга обществена група във връзка с епидеми€та. «ащото това можеше да ескалира в абсолютно недопустими грозни сцени.

ƒ¬: Ќакра€ да ¬и попитам и за √ергьовден: тази година военни€т парад н€ма да е такъв, какъвто сме свикнали да го виждаме. » все пак нещо се подготв€.†Ќ€ма ли опасност от повторение на сюжета с честването на†3 март?

ћутафчийски:†≈то какво последно договорихме с вицепремиера и министър на отбраната  расимир  аракачанов. ”бедих го, че парад без публика не е парад и че за да има парад, участниците в него тр€бва преди това да тренират заедно поне един месец. “ова са реални рискове, поради което този вариант отпадна бързо. “огава министерството предложи авиаци€та да прелети, от което н€ма никакъв смисъл, според мен. “ретото предложение беше да се направи един мини парад - тоест, един вид състезание между отделните военни училища в страната, което да се проведе в училището във ¬елико “ърново.

¬ъзпротивих се и на този вариант, защото смесването на курсанти от различни училища е неприемливо. ѕоследно парадът ще изглежда така: вс€ко училище, самó за себе си, ще заснеме маршове на курсанти, които могат да бъдат излъчени за по-широка публика, например по телевизи€та. Ќо н€ма да има такъв парад, какъвто сме си го представ€ли. “ази година ще отбележим ƒен€ на храбростта по един нестандартен начин.

»нтервюто е от българското издание на "ƒойче ¬еле" и взето от ≈мили€н Ћилов.
ќще по темата: общо новини по темата: 7812
03.08.2021 »
03.08.2021 »
03.08.2021 »
03.08.2021 »
03.08.2021 »
02.08.2021 »
предишна страница [ 1/1302 ] следващата страница


«ареждане! ћол€, изчакайте ...
0
 
 
ѕростите овце, които доброволно се остав€т да ги мачкат и да им отнемат свободата за съжаление €вно са много в Ѕългари€! Ќищо чудно, че сме на този хал!
0
 
 
смартта това е много кратко мацхение .ќ—“–ќ¬ј Ѕ≈Ћ≈Ќ≈ ƒј Ѕјƒ≈ “¬ќ»ј“ ƒќћ ƒќ  –ј»ј“ Ќј ƒЌ»“≈ “» ! ! !
0
 
 
—лед като си вестител на смърт ,какво искаш !
0
 
 
јбе, от както има интернет ,такова мрънкащо и невъзможно слабо чел€чене е имало,че генерал при това .“о€ н€ма грам срам €вно за достойнство изобщо не си и помисл€м,че може ли генерал да мрънка като бит пе***аст.—рам и позор за мен,бил съм на подчинение на ћ” на √енўаб,то войниците дето обирахме труповете ,не са мрънкали така ,дори при най-безсмислените заповеди,баси „ехльото то€
0
 
 
√ледам коментарите и се сме€ рЯШГ толкова клавиатурни нинджи и тъпи новини...
0
 
 
ƒокато си подлога и слушаш и казваш каквото ти наред€т може и сънна апне€ да получиш.—лугинаж.
0
 
 
—амо смъртни заплахи ли? ј сексуални?
 оментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.
»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
« јвгуст 2021 г. »
пон
вто
ср€
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
јктуални теми
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в –усе и региона.
e-mail:
јнкета
ўе почивате ли идната зима?
ƒа, в Ѕългари€
ƒа, в чужбина
Ќе
Ќе съм решил/а още

–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:
«а контакти
«а реклама
ѕравила
–усенци във facebook
RSS за новините
©2008 - 2018 ћеди€ груп 24 ќќƒ. Ruse24.bg - ¬сички права запазени. — вс€ко отвар€не на страница от Ruse24.bg, се съглас€вате с ќбщите услови€ за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). ¬ъзпроизвеждането на цели или части от текста или изображени€та става след изрично писмено разрешение на ћеди€ груп 24 ќќƒ. ћнени€та изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и ћеди€ груп 24 ќќƒ не носи отговорност за т€х. ѕостав€нето на връзки към материали в Ruse24.bg е свободно. —айтът е разработен от ћеди€ груп 24 ќќƒ.
—татистика: