Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Музеи в Русе затварят врати за посетители
Автор: Екип Ruse24.bg 08:42 / 22.02.2022Коментари (0)396
©
Много от културните институции обявиха, че преминават към ефективен протест. Екипът на Националния политехнически музей (НПТМ) се присъединява към призива на Националната федерация “Култура" към КТ “Подкрепа" и преминава към ефективни протестни действия, съобщиха от музея на страницата си във Фейсбук. 

В знак на несъгласие заради “обидните, унизителни и необмислени параметри на средствата, предвидени за развитие на нашите институти в подготвяния Закон за държавния бюджет за 2022 г." на 22 февруари музеят ще бъде затворен за посетители, посочиха от НПТМ.

Националният музей “Земята и хората" също ще бъде затворен за посетители утре. “Ние, специалистите от националния музей “Земята и хората", протестираме срещу нищожния размер на средствата, предвидени за развитието на музеите и галериите в проектобюджета за 2022 г. Протестираме срещу обидното отношение към българската култура", написаха те на своята страница във Фейсбук.

Към ефективни протестни действия преминават и редица от Регионалните исторически музеи в страната - Стара Загора, Благоевград, Русе, Плевен, а също така и Регионалният природонаучен музей в Пловдив. Част от тях също са предупредили своите посетители, че утре няма да бъдат отворени, съобщава Novini.bg.

Исканията на НФ "Култура" към КТ "Подкрепа" са за увеличение с 50 процента на Единния разходен стандарт за субсидирана бройка на държавните музеи, художествените галерии, Центъра за подводна археология, Културния център "Двореца" и Българската национална филмотека,  Регионалните музеи, библиотеки и галерии, съобщава Novini.bg.

Те настояват да се въведе Единен разходен стандарт за издръжка (преминаване към делегиран бюджет) на останалите 50 музея, които все още са финансирани като местни дейности, както и да бъдат определени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи от музеи, библиотеки и галерии.

Работещите в сектора искат да бъдат изготвени нормативни  актове, с които да бъдат осигурени културните институти (извън единния разходен стандарт за издръжка), допълнително средства за обезщетение при пенсиониране и за работно облекло, както е в системата на образованието. 

Те настояват още да бъде въведен допълнителен стандарт за дейност, свързана с попълване на музейните и библиотечни фондове, обновяване на постоянни и временни експозиции, изложби, дигитализация на движими културни ценности и библиотечни единици, представяни онлайн, издаване на каталози, публикации, известия, рекламни материали и др.

Професионалистите не приемат предвиденото увеличение на парите за националните и регионалните музеи и галериите спрямо миналата година, което е с 5 процента, и това за регионалните библиотеки - с 9,2 на сто. 

Увеличението е с 1008 лв. на субсидирана бройка за държавните музеи, художествените галерии, Центъра за подводна археология, Културния център "Двореца“ и Българската национална филмотека; с 916 лв. на субсидирана бройка за регионалните музеи и галериите, за година; и с 1850 лв. на субсидирана бройка за библиотеките с регионален характер. 

Заплатите на работещите в музеите, галериите и библиотеките висококвалифицирани специалисти - научни сътрудници, уредници, реставратори и художници, гл. библиотекари, IT специалисти, са най-ниските от всички категории специалисти с висше образование у нас, отбелязват още от гилдията. Според тяхните изчисления 73 процента от служителите по длъжностни нива в музеите получават по-ниско възнаграждение от тези в сектор Образование. 

Средната заплата в музейната сфера е 832 лв. От гилдията са притеснени, че е невъзможно да бъдат изпълнени клаузите от браншовия договор, влязъл в сила от 1 януари 2022 г., за минималните възнаграждения по длъжности в музеите и галериите и за увеличение на процента за прослужено време. Те напомнят, че в 182 музея и галерии работят на щат само 2947 души.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Дете от Враца бе простреляно в главата
Евровизия 2023 г.
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: