Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Мъж отнесе 8 г. затвор от съда във Варна за причиняване на ПТП в пияно състояние
Автор: Екип Ruse24.bg 11:35 / 26.10.2022Коментари (0)267
©
Варненският апелативен съд наложи 8 години "лишаване от свобода“ на шофьор, предизвикал пътно произшествие след употреба на алкохол, в резултат на което е загинал човек. Подсъдимият Тодор С. ще бъде лишен от право да шофира в продължение на 10 години. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативния съд във Варна.

С решението си въззивната инстанция измени присъда на Окръжен съд – Варна, като намали присъдените наказания. Първата инстанция е определила "лишаване от свобода“ за 9 години и 3 месеца и "лишаване от право да управлява МПС“ за 14 години.

Тодор С. е бил признат за виновен в това, че на 02.04.2021г. при управление на лек автомобил на пътя Добрич - Варна по непредпазливост е причинил смъртта на друг мъж. Деянието е било извършено в пияно състояние – с концентрация на алкохол в кръвта 0,89 промила. Водачът е нарушил правилата, описани в Закона за движение по пътищата, като управлявал с превишена скорост, навлязъл в лентата за насрещно движение и е бил без поставен колан.

Подсъдимият карал автомобила си агресивно и с висока скорост по улиците на с. Стожер. Сигнал за това постъпил в ОД на МВР в Добрич. Полицейски служители го последвали със звуков и светлинен сигнал, указващи му да спре. Вместо да се подчини, водачът увеличил скоростта и продължил да шофира по пътя към Варна. През цялото време автомобилът криволичел и изпълнявал рискови маневри. След разклона за с.Любен Каравелово скоростта била 104,80 км/ч. В насрещното платно се движел друг автомобил. Без причина подсъдимият рязко навлязъл в насрещното платно и ударил идващата кола. Инцидентът станал пред погледа на полицейските служители. Пристигналият медицински екип констатирал смъртта на водача на другото МПС.

Химическа експертиза установила алкохол в кръвта на подсъдимия от 0,89 промила. Според заключението на Комплексната съдебнопсихиатрична и психологична експертиза, мъжът страда параноидна шизофрения и е лекуван многократно в психиатрични лечебни заведения.

Апелативният съд изтъкна, че с действията си Тодор е нарушил три от правилата за движение по пътищата. Превишаването на максимално допустимата скорост, неправомерното пресичане на единичната непрекъсната линия и навлизането в насрещната лента всякога е особено грубо и рисково, а в случая е осъществено при допълнителен неблагоприятен фактор - алкохолна интоксикация. Тези обстоятелства демонстрират самонадеяност, равнодушие към пътната безопасност и опазването на живота и здравето на останалите участници в движението, смята съдът.

Отегчаващо обстоятелство е и неизпълнението на разпореждане на полицейски орган за спиране. В решението се изтъква и обществената опасност на подсъдимия предвид предходните му нарушения на правилата за движение, за които е бил санкциониран.

Цялостната преценка на обстоятелствата доведе апелативните съдии до становището, че наказателна репресия чрез изолирането на подсъдимия за 9 години и 3 месеца е прекомерна, предвид неговото психично заболяване. Настоящият съдебен състав прецени, че целите на закона могат да се постигнат с намаляване на санкциите "лишаване от свобода“ и "лишаване от право от право да управлява МПС“. В тези параметри наказанието е достатъчно строго и съответно на извършеното престъпление.

Решението на Апелативен съд – Варна може да се обжалва пред ВКС.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: