Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
НАП глобява заведения заради 9% ДДС на храната за вкъщи
Автор: Иван Сотиров 14:41 / 02.09.2020Коментари (0)738
© Burgas24.bg
Заведения за хранене начисляват 9 % ДДС за поръчките на храна за вкъщи, вместо дължимите по закон 20 %, показват проверки на НАП в последните седмици. Нарушителите ще бъдат глобени от приходната агенция и ще им бъдат възложени проверки и ревизии за изчисляване на коректния размер ДДС. Някои от обектите ще бъдат запечатани за срок до един месец, допълват от приходното ведомство.

Инспектори на НАП са засекли в началото на седмицата верига заведения, при която всяка поръчана за вкъщи храна се облага с 9% данък.  На телефона за сигнали на Агенцията: 0700 18700 постъпват и други жалби за ресторанти и заведения за бързо хранене, които допускат отклонение от законовия ДДС режим.

Проверките на инспекторите на "Фискален контрол“ продължават както на място в заведенията, така и чрез онлайн поръчки.

От началото на юли 2020 г. се прилага намалена ставка на данък добавена стойност от 9 % за книги, ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени. Намалената  ставка  за ресторантьорски и кетъринг услуги е валидна само за  предлаганите  храна и съответно обслужване за консумация на място, припомнят от НАП. От приходната агенция са започнали информационна кампания за разясняване на новия ДДС режим сред заведенията и обектите, предлагащи храна за вкъщи. 

Същевременно от НАП отчитат добра фискална дисциплина по българското Черноморие, където продължава лятната контролна кампания по спазване на данъчното и осигурително законодателство.  Нейна основна цел е насърчаване доброволното спазване на правилата и равнопоставена бизнес среда.

Данъчните напомнят, че в наблюдението за отчитане на приходи може да се включи всеки, който е изтеглил на телефона си мобилното приложение на приходната агенция, което позволява сканиране на QR кода на всяка касова бележка и проверка дали е истинска на сървърите на  НАП.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: