Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
НАП и Агенция "Митници" ще внасят енергийната вноска от транзита на руски газ
Автор: Алена Соколчева 11:15 / 16.11.2023Коментари (0)401
© БГНЕС
Енергийната вноска от транзита на руски газ ще бъде внасяна от НАП и Агенция "Митници" в бюджета вместо "Булгартрансгаз". Това решиха окончателно депутатите, предаде репортер на "Фокус". Вносители на законопроекта са Радослав Рибарски, Васил Стефанов и Ивайло Мирчев.

Със законопроекта се предлага енергийните вноски при внос и пренос на природен газ за транзит с произход от Русия да се дължат от ползвателите на газопреносната мрежа. Целта на предложението е да не се застраши ликвидността и финансовото състояние на операторите на преносната мрежа. В момента, по отношение на транзитния пренос на природен газ с произход от Русия, енергийните вноски са дължими от операторите на газопреносната мрежа.

Предвид обстоятелството, че операторите на газопреносната мрежа оказват само услугата по транзитен пренос на природен газ, предвид целта на закона, тежестта на енергийните вноски трябва да се понесе от ползвателите на услугата по транзитен пренос. Размерът на енергийната вноска се запазва в размер на 20 лв. за мегаватчас. Със законопроекта се регламентира, че вместо "Булгартрансгаз", НАП и Агенция "Митници" ще внасят енергийната вноска от транзит на руски газ в Бюджета.

Според народния представител от ИТН Павела Митова, този законопроект предлага енергийната такса да "пада на плещите на НАП, а не на "Булгартрансгаз". Тя поясни, че енергийната вноска е в размер на 20 лв. за мегаватчас и посочи, че вместо акциз сега в закона се записва енергийна вноска. Митова разкритикува ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. "ПП-ДБ са ми ясни. Те все още не осъзнават, че са крайно лява партия", каза тя и се обърна към ГЕРБ-СДС. "Не е много политкоректно да ги оставите да се самоубият. В желанието да ударят Русия осакатяват цели сектори в държавата".

От левицата бяха категорични, че законопроектът е нужен, за "да не се фалира една от перлите в българския енергиен холдинг - "Булгартрансгаз", по думите на Драгомир Стойнев.

Той добави, че този законопроект е необходим, за да се прикрие правната немощ на управляващите и разкритикува, че в момента искат да прехвърлят цялата отговорност към НАП и Агенция "Митници", но няма ясен механизъм, по който това да се случи.

Жечо Станков от ГЕРБ-СДС призова за приемане на  законопроекта. Той посочи, че с тази стъпка ще освободят "Булгартрансгаз" от задължението му 60 млн.лв. на месец. “Притеснява ме, че продължавате да прехвърляте това на транзитьорите, но все още не виждам по какъв механизъм държавата ще събира тези средства", каза той и допълни, че по негови сметки сумата на енергийната вноска ще бъде над 2 млрд.лв. и ако те се окажат несъбираеми, дефицита в Бюджета може да увеличили.

Станислав Анастасов от ДПС разкритикува, че никой не дебатира и не поставя въпроса как ще се вземат от Газпром около 4 млрд. лв. Той не отрече, че е допусната грешка от страна на изпълнителната власт, когато са писали законопроекта, но след днешните две гласувания тя ще бъде поправена.

Йордан Тодоров от "Възраждане" отбеляза, че със законопроекта се цели НАП и Агенция “Митници" да внасят енергийната вноска в бюджета, с което се прави опит да се спаси "Булгартрансгаз" и запита защо изобщо е приета енергийна вноска и дали е била нужна. Тодоров уточни, че те ще се въздържат и няма да гласуват против законопроекта, за да се опитат да спасят "Булгартрансгаз".

Още по темата: общо новини по темата: 520
17.05.2024 »
17.05.2024 »
17.05.2024 »
16.05.2024 »
16.05.2024 »
16.05.2024 »
предишна страница [ 1/87 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: