Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
НАП напомня: Продажбата на лични вещи в интернет е освободена от облагане
Автор: Иван Сотиров 11:26 / 10.03.2022Коментари (0)345
© Burgas24.bg
Над 11 000 подоходни декларации вече са подадени в териториалната дирекция на НАП Бургас. До момента всяка втора декларация се подава електронно. Всеки, който има персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис, може да декларира доходите си за 2021 година и чрез активната вече предварително попълнена декларация, достъпна в  Портала за електронни услуги на НАП.

Преди да се потвърди попълнената декларация е необходимо да се прегледа внимателно и ако трябва – да се допълни или коригира. От приходното ведомство в морския град напомнят, че при продажба на вещи за лично ползване и такива, които не са купени с цел след това да бъдат препродадени, гражданите не дължат данък и няма нужда да декларират получените суми. Предварително попълнените от НАП декларации обаче съдържат данните, получени в Агенцията от извършените през 2021 г. в интернет продажби с наложен платеж. Всеки трябва да прецени дали посочените суми са от продажби на лични вещи или от продажба на стоки, закупени или произведени с цел препродажба и осъществяване на търговска дейност. В случай че са от продажба на стоки с цел търговия и печалба, физическите лица ще трябва да ги посочат в Приложение 2 от годишната данъчна декларация. От НАП Бургас уточняват още, че ако физическото лице получава доходи от друга стопанска дейност в качеството си на земеделски стопанин, свободна професия или занаятчийска дейност чрез продажби в интернет с наложен платеж, получените суми се декларират в Приложение 3. При продажба на произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети, която не е свързана с извършвана от физическото лице стопанска дейност, доходите се декларират в Приложение 5.

Подалите годишните си декларации по електронен път до 31 март ползват отстъпка до 500 лева от данъка за довнасяне, ако нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и ако са внесли целия размер на данъка за довнасяне в срок до 31 март. Данъчната кампания за деклариране доходите на физически лица, получени през 2021 г., приключва на 3 май.

До 30 юни е срокът за деклариране и заплащане на корпоративния данък. Декларирането се извършва единствено по електронен път, а заплащането на дължимия данък може да стане онлайн чрез виртуалния ПОС терминал на НАП, във всяка банка с попълване на вносна бележка за издължаване към бюджета или с пощенски запис. Близо 1000 фирми са подали вече своите декларации по Закона за корпоративното подоходно облагане, посочват още от НАП Бургас.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Реформи в БДЖ
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Специализирани полицейски операции в страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: