Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
НАЗП: Онлайн платформите за търговия трябва да задължат всички да спазват законодателството
Автор: Пламена Николова 11:29 / 07.06.2021Коментари (0)773
©
Националната асоциация за защита на потребителите предлага онлайн платформите за продажби да задължават с условията в договорите си продаващите на тяхната "територия" да носят еднаква отговорност за качествата на стоките, договорните условия с потребителите и търговските практики, независимо от това дали са търговци по смисъла на Закона за защита на потребителите или са физически лица. Причината за това е установеният от Нова телевизия бум на оплакванията на потребители в мрежата, които са потърпевши от покупки в интернет.

Дефектни стоки, забавени пратки, драстично разминаване между поръчано и доставено или празни пратки, както и откровени измами са най-честите проблеми, с които се сблъскват любителите на онлайн пазаруването. Тогава тръговците най-често се укриват и връщането на парите или получаването на стоките става невъзможно.

Когато говорим за възможността за решаването на тези проблеми, трябва да отчетем статута на лицето, което продава своите стоки или услуги. Ако е търговец по смисъла на Закона за защита на потребителите, всички тези казуси трябва да могат да бъдат решени. В случай че се касае за физическо лице, търгуващо в интернет, по-често не може да се приложи законът. Когато пък е измама, случаят попада в компетенциите на органите на реда, посочват от НАЗП.

Факт е , че все повече сделки се случват в онлайн платформите, където има класически търговци и физически лица, а потребителите понякога не ги различават, като нерядко се стига до проблеми, отчитат още от неправителствената потребителска организация.

"Тези, които имат користни цели, често са и доста изобретателни и могат да ни заблудят. Нашият съвет е потребителите да не правят експерименти с търговци, които не познават или нямат добра репутация“, препоръча председателят на НАЗП Стоил Алипиев. "Невинаги е лесно да се достинге до търговеца. Лице, което е имало користни цели, то съответно ще се е подготвило добре да не може да се стигне до него по лесен начин“, посочи още Алипиев. Той добави, че "голяма част от потребителите изобщо не търсят правата си за суми от 50 до 300 лв., тъй като това е свързано обикновено със съд и дълги процедури“.

НАЗП счита, че ако онлайн платформите за продажби задължават с договорите, които сключват с търговците и физическите лица, продаващи в маркетплейса, да спазват еднакво потребителското законодателство и предвиждат сакнции в случаите, в които не го правят, това значително ще подобри онлайн средата за пазаруване.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Земетресения в България
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: